Mikołaj Rey podgląda lubelskie golasy

Lubelskie golasy są unikatowe. Każdy inny, ale każdy smaczny. Mikołaj Rey tym razem udał się na lubelszczyznę, by tam podglądać, jak przygotowuje się golasy. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj zdradził, dlaczego zachwyciły go właśnie golasy. Ile kaszy potrzeba na jednego golasa?

Składniki na golasa dla 4 osób

Składniki:

kasza gryczana1 szklanka

ser biały 20 dag

4 średnie ziemniaki

jajka 2 szt

1 duża cebula

Olej lniany z pierwszego tłoczenia

Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia

mięta

sól

pieprz

Sposób przygotowania :

Kaszę gryczaną ugotować na sypko w 2 szklankach wody, ziemniaki gotować w wrzątku, cebule pokroić w gruba kostkę i smażyć na szklisto bez koloryzacji na oleju rzepakowym. Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę dodać kaszy i po raz pierwszy połączyć masę mieszając rękami. Doprawiamy solą i pieprzem i dodać resztę składników wraz z olejem lnianym do gustu, dobrze mieszać rękami by masa była jak najbardziej jednolita. Masę włożyć do żaroodpornego półmiska i upiec przez około 40mn w temperaturze 175 do 180 stopni. Można również formować kotleciki lub krokiety i upiec tylko wtedy ciut krócej 20 do 25mn powinno wystarczyć.

Można zjeść od razu lub podać z śmietana, dobry dodatek może również być sałata z sosem vinaigrette, lub sałata z pomidorów doprawiona olejem i octem czerwonym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości