Pół Francuz pół Polak, David Gaboriaud w kuchni Dzień Dobry TVN wprowadził nas w tajniki tradycyjnej kuchni alpejskiej. Przygotował: fondue szwajcarskie, sałata z rukoli, frytki z polenty, sos tatarski, sałata z rukoli a na deser biscuit de Savoie - biszkopt z Sabaudii. Smacznego!Fondue szwajcarskie
Składniki:
250 g startego sera Emmentaler szwajcarski
250 g startego sera Gruyere szwajcarski
150-200 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 ząbek czosnku, obrany i pokrojony na pół
Pieprz czarny
Gałka muszkatołowa
Bagietka lub chleb tostowy
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Posmaruj dno garnka (najlepiej żeliwnego) czosnkiem. Wymieszaj skrobie kukurydzianą z kilkoma łyżkami wina. Do garnka wlej wino i doprowadź do wrzenia, gotuj chwilę tak, aby alkohol wyparował. Dodaj sery, i cały czas mieszając gotuj na wolnym ogniu. Jeśli ser zacznie się roztapiać, wlej skrobię, wymieszaj i wlej sok z cytryny, wymieszaj. Gotuj aż ser się całkowicie rozpuści. Serwuj z grzankami i/lub gotowanymi ziemniakami w mundurkach.
Frytki z polenty, sos tatarski, sałata z rukoli
Składniki do polenty:
250 g polenty - kasza kukurydziana
800 ml rosołu, bulion warzywny lub wody
1 łyżeczka soli
Starty ser grana padano
Oliwa z oliwek
Szczypta słodkiej papryki
Składniki na sos tatarski:
1 jogurt grecki
1 szalotka drobno posiekana
4 kapary
1-2 korniszony pokrojone w drobnej kosteczkę
1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego
1 łyżka natki pietruszki drobno posiekanej,
Sól,
Pieprz
Rukola
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Gotuj kaszę w osolonej, wrzącej wody lub bulionie przez kilka minut aż zgęstnieje. Wlej do foremki prostokątnej i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Pokrój kaszę w kształt frytki, posmaruj każdą frytkę oliwą z słodkiej papryki i piecz w 240 stopniach przez 3 minuty z każdej strony. Sos - wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku. Serwuj frytki z sosem i rukolą polaną oliwę z oliwek.
Biscuit de Savoie - biszkopt z Sabaudii
Składniki:
5 jajek
170 g cukru
50 g mąki pszennej typ 550 + 1 łyżka do foremki
50 g skrobi kukurydzianej
Skórka z jednej cytryny
Łyżka soku z cytryny
Cukier puder
Masło
Konfitura z jagodami
Przygotowanie:
Ubij żółtka z cukrem, dodaj skórkę z cytryny. Dodaj mąkę i skrobię, wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę z 20 g cukru, na koniec dodaj łyżkę soku z cytryny . Połącz piankę z masą z żółtek. Foremkę na babkę posmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej masę do foremki i piecz w 170 stopniach przez 25 min. Wyciągnij z pieca i odstaw do wystygnięcia. Posyp cukrem pudrem. Serwuj biszkoptem z konfiturą z jagód
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"