zdrowa dieta

    zdrowa dieta

    Japonki nie tyją i się nie starzeją. W czym tkwi ich sekret? Naomi Moriyama w rozmowie z dziennikarką Dzień Dobry TVN Ulą Chincz przyznała, że Japonki jedzą praktycznie to samo, co kobiety na Zachodzie, tyle że w innych proporcjach. Co to znaczy? Do jakich zasad żywieniowych należy się stosować?

    Anna Lewandowska przywiązuje ogromne znaczenie do tego, co je. Jakie produkty królują w jej kuchni? Co powinny jeść osoby rozpoczynające swoją drogę ze zdrowym żywieniem i sportem? Czego nie powinno zabraknąć w codziennej diecie? O tym opowiedziała w studiu Dzień Dobry TVN, do którego przyszła ze swoją nową książką. Annę Lewandowską podpytaliśmy też o Euro 2016. Czy wybiera się do Francji? I - pytanie od Marcina Prokopa - jakie warzywo przypomina Robert Lewandowski, gdy jest bez koszulki? :-)

    Lara Gessler wykonuje taki zawód, że nieustannie obcuje ze słodkim smakołykami. Czy zdarza jej się przesadzić z jedzeniem? Czy kiedykolwiek musiała się odchudzać? Jak utrzymuje formę? Z Larą, córką Magdy Gessler, rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.

    Po sezonie jesienno-zimowym czas na regenerację organizmu. O skórę warto dbać od wewnątrz. Kondycję włosów i cery można poprawić pijąc codziennie drożdże. Jak przygotować drożdżową miksturę? Czy drożdże są kaloryczne i jakie są przeciwwskazania do stosowania drożdżowego roztworu? Zapytaliśmy o to dietetyczkę Justynę Mizerę.

    Zdrowa i zbilansowana dieta oraz ruch to podstawa. Czy codzienną dietę powinniśmy wzbogacić dodatkowo o suplementy? Czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia? Komu są one potrzebne? Jak je dobierać? Rozmawialiśmy na ten temat z Iwoną Wawer z Krajowej Rady Suplementów i Odżywek oraz Renatą Jurgiel, internistką.

    Podobno na chorobę Hashimoto choruje co trzecia Polka. Jak objawia się choroba Hashimoto i jaką dietę powinny stosować osoby, które cierpią na przewlekłe zapalenie tarczycy? Skorzystajcie z przepisów Ann Dec, która sama choruje na Hashimoto i prowadzi też bloga o tej chorobie.

    Zimą nie należy jeść produktów, które nas wychładzają. Po jakie owoce i warzywa powinniśmy sięgać w sezonie zimowym? Dlaczego należy unikać cytrusów? Czym je zastąpić? Zapytaliśmy o to Justynę Mizerę, dietetyczkę.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gotowała mistrzyni MMA Joanna Jędrzejczyk. Pomagał jej osobisty dietetyk Jakub Mauricz. Jaki jest sekret diety Asi? Czy wiedzieliście, że mistrzyni lubi jeść boczek? Na naszym stole znalazły się takie potrawy jak: risotto z orzechami i rodzynkami, koktajl jajeczno-owocowy i omlet szpinakowo-brokułowy.

    Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia opublikowali nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Czym różni się ona od poprzedniej z 2009 roku? Co znajduje się u jej podstawy? Jakie produkty powinniśmy wyeliminować? Z czego wynikają wprowadzone zmiany? Zapytaliśmy o to Hannę Stolińską-Fiedorowicz, dietetyka klinicznego.

    Glutaminian sodu, czyli wzmacniacz smaku i zapachu został owiany złą sławą. Czy faktycznie jest tak bardzo szkodliwy? Jak powstaje? I czy sam glutaminian ma smak? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyczka Aneta Łańcuchowska.

    Kolejną bohaterką cyklu "Odżywieni" jest Edyta Lipniowiecka, która uskarża się na przemęczenie i podwyższony cholesterol. Nasza ekspertka Daria Ładocha postanowiła bliżej przyjrzeć się jej codziennemu menu. Dlaczego Edyta odżywiała się nieprawidłowo? I jakie Daria widzi dla Edyty rozwiązanie?

    Jakie są najczęstsze przyczyny wzdęć? Czy w Święta można ich uniknąć? Gościem Dzień Dobry TVN była Agata Ziemnicka, dietetyczka, która zdradziła kilka sprawdzonych sposobów na to, jak złagodzić skutki świątecznego obżarstwa.

    Zbilansowana dieta skraca czas leczenia. Niedożywiony pacjent może spędzić w szpitalu więcej czasu. Dlaczego polskie szpitale karmią swoich pacjentów niesmacznym i mało wartościowym jedzeniem? Ile kosztuje dzienne menu pacjenta? I dlaczego doszło do zatruć pokarmowych w pięciu warszawskich szpitalach? Zapytaliśmy o to Hannę Stolińską-Fiedorowicz, dietetyka klinicznego.

    Wiele osób, aby zachować odpowiednią wagę, przelicza kalorie. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dietetyczkę Monikę Stromkie-Złomaniec, aby zapytać ją, jakie produkty podnoszą kaloryczność potraw. Czy możemy poprzestać na jednym daniu, którego kaloryczność odpowiada naszemu zapotrzebowaniu energetycznemu? Czy nasz gość skusił się na dania, do których niestrudzenie zachęcał ją Jarosław Kuźniar? Dla zainteresowanych tematem przygotowaliśmy przykładowy jadłospis - 1000 kcal w pięciu posiłkach.

    Ekspert Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey spotkał się z rodziną, która uprawia paprykę z pokolenia na pokolenie. To państwo Jankowscy, którzy w latach 80. ubiegłego wieku sprowadzili warzywo do Polski. Dlaczego produkcja papryki jest tak wymagającym zajęciem? Jakie potrawy można przygotować z papryki i jakie to warzywo ma wartości odżywcze?

    Z królową polskiej estrady dziennikarz Dzień Dobry TVN Mateusz Hładki spotkał się na siłowni. Jak Maryla dba o swoją kondycję? Co daje jej uprawianie sportu? I czy idzie to w parze ze zdrową dietą?

    Natalia Siwiec może się pochwalić smukłą i zgrabną sylwetką. Jaki jest sekret jej figury? Czy modelka uprawia dużo sportów? I na jakiej jest diecie? Natalię zapytała o to dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.

    Co tak naprawdę znajduje się w naszej żywności? Dlaczego ceny produktów spożywczych tak bardzo się różnią? Czy ma to przełożenie na ich jakość? Gościem Dzień Dobry TVN była Agata Ziemnicka. Razem z dietetyczką prześwietliliśmy to, co znalazło się na naszym stole. Ser żółty czy biały twaróg? Tanie pszenne bułki czy pełnoziarniste i droższe pieczywo? Co wybrać i dlaczego? I Jak czytać sklepowe etykiety, by nie dać się nabrać?

    Odpowiednia dieta i aktywność fizyczna to gwarancja, że nasz pies będzie w dobrej formie. Jak prawidłowo karmić psa, by ten był zdrowy? Kiedy psy zaczynają mieć tendencję do tycia? Czy wiedzieliście, że "nie mierzy się psów na kilogramy"? Dr n. wet. Sybilla Berwid-Wójtowicz zdradziła, jak kontrolować masę ciała naszego czworonoga.

    Smażona ryba z frytkami na obiad, a na deser gofry z bitą śmietaną i polewą czekoladową. To jedne z najchętniej jadanych wakacyjnych "przysmaków". W których potrawach i przekąskach kryją się największe kaloryczne pułapki? Iloma pustymi kaloriami dopychamy się w trakcie urlopów? W studiu Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Agnieszkę Piskałę, dietetyczkę. A czy Wy objadaliście się podczas urlopu?

    Posiłki powinny być zdrowe i zbilansowane. Jak jeść rozsądnie i oduczyć się ciągłego podjadania? Co zrobić, gdy towarzyszy nam ciągłe uczucie głodu? Jakie produkty hamują apetyt? O tym, co daje nam uczucie sytości opowiedziała dietetyk Anna Jelonek.

    Co wydarzyło się w życiu Tomasza Niklasa, bohatera cyklu Odważ(e)ni, że postanowił zrzucić kilogramy? U kogo Tomasz szukał pomocy? Kto mu teraz gotuje? Czy metamorfoza wpłynęła na jego charakter? Tomasza Niklasa, w rodzinnym Gdańsku, odwiedziła Dominika Gwit. Zobaczcie, jak wyglądają jego treningi.

    Zmęczenie, problemy z koncentracją, łamliwe paznokcie i matowe włosy. By pozbyć się tych dolegliwości warto oczyścić organizm z toksyn. Na czym polega detoks? Czy zawsze oznacza głodówkę? Czy jest ona skuteczna? Ile powinno trwać dobre oczyszczanie? Jak przygotować się do detoksu? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyk Agata Ziemnicka-Łaska.

    Czy diametralna zmiana wyglądu jest możliwa u każdego aktora? Od czego zacząć metamorfozę? Po co Dariusz Brzeziński robi swoimi klientom ocenę genetyczną? Wypracowana i odchudzona sylwetka musi iść w zgodzie ze świetnymi wynikami badań. Jak to zrobić? Czy aktorzy po osiągnięciu zamierzonego wyniku popadają w wir ćwiczeń i kontynuują treningi, czy wracają do starych przyzwyczajeń? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Dariusza Brzezińskiego, trenera personalnego, Mistrza Polski w Fitnessie Sylwetkowym.

    Jak dziennikarce udało się zrzucić 12 kilogramów? Jaką Odeta zastosowała dietę? Z jakiego powodu zrezygnowała z mięsa? Czy długo wytrzymała na diecie wege? I dlaczego Odeta tak bardzo zachęca wszystkich do jedzenia grejpfrutów zdradziła dziennikarce Dzień Dobry TVN Agnieszce Jastrzębskiej.

    Dominika Gwit w kolejnym odcinku z cyklu "Odważ(e)ni" pojechała do Krakowa, by spotkać z Łukaszem Lechem, któy schudł ponad 80 kg. Co było bodźcem, który sprawił, że Łukasz postanowił się odchudzać? Jak wyglądała jego dieta kiedyś, a jak dziś? I dlaczego nasz bohater zaprosił Dominikę do krakowskiej cukierni?

    Prezenterka Dzień Dobry TVN na planie sesji do jednego z magazynów zachwyciła nas swoją nieziemską figurą. Jak udało jej się wrócić do formy sprzed ciąży? Ile czasu jej to zajęło? Kto jej w tym pomógł i co motywuje Dorotę Gardias? Prezenterka zdradziła też Agnieszce Jastrzębskiej kilka szczegółów z życia prywatnego oraz opowiedziała o nowym zawodowym projekcie.

    Kolejną bohaterką cyklu Dominiki Gwit "Oważ(e)ni" jest Katarzyna Kowalczyk, której udało się zrzucić 26 kg. Ile czasu zajęło jej dojście do wymarzonej wagi? Co spowodowało, że zaczęła się odchudzać? Gdzie szukała pomocy? Kto pomógł jej ułożyć dietę i plan treningowy? Oprócz walki z kilogramami bohaterka Dzień Dobry TVN mierzy się także z nowotworem piersi i białaczką. Jak jej nowy tryb życia wpływa na leczenie?

    Krioterapia, ultradźwięki, laser. W ostatnim czasie pojawiło się kilka miejsc, które oferują odchudzanie w ekspresowym tempie. Na czym polegają nowatorskie metody w odchudzaniu? Kto może się im poddać? Jakie są przeciwwskazania? Czy jest to bezpieczne? I najważniejsze, czy tego typu zabiegi mogą zastąpić dietę i treningi na siłowni? Sprawdził to dziennikarz Dzień Dobry TVN Mateusz Hładki.

    Zagadka rozwiązana. Otyłym chłopcem na zdjęciu jest Mateusz Hładki. Dziennikarzowi Dzień Dobry TVN udało się zrzucić 40 kg! Mateusz spotkał się w Wieluniu z kolejnym bohaterem cyklu Dominiki Gwit "Oważ(e)ni". Jak Zbyszkowi udało się schudnąć aż 112 kilogramów? Co zmotywowało go do walki? Co robił, by wytrwać na diecie? Co znajduje się w codziennym menu Zbyszka? Kto mu gotuje i pomaga zdrowo się odżywiać?