Pierwszy marca to dzień meteorologicznej wiosny. W programie Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy o tym, co przyniesie nam ta pora roku.
Brak słońca za oknem, zmienna temperatura i niskie ciśnienie atmosferyczne potrafią być na początku marca uciążliwe. Osteopata i fizjoterapeuta Tomasz Jurkiewicz wyjaśnił w Dzień Dobry TVN, jak przesilenie wiosenne wpływa na nasze samopoczucie.
Doświadczeni dziennikarze angażują się w sprawy zwykłych ludzi, sprawdzają podejrzane informacje i interweniują w trudnych sprawach.
Jaka?
Co wydarzy się w nowym sezonie?
Dzisiaj obchodzimy Dzień Żaby.
Przed nami moc atrakcji.
Kiedy trzeci sezon serialu "Skazana" po raz pierwszy pojawi się na antenie TVN?
Atak kaszlu, kataru, łzawiące oczy a nawet - brak tchu. Wraz ze wzrostem temperatury i nadciągającą wiosną zbliża się również sezon alergiczny. O tym, czy tym kłopotliwym objawom można zaradzić mówił w Dzień Dobry TVN alergolog Piotr Dąbrowiecki. Czy od alergii da się uciec?
Jakich roślin powinny unikać osoby uczulone?
Czym są nowalijki, gdzie i kiedy można je dostać?
Krok po kroku pokazała to makijażystka Maja Adamiak.
Dzień Świstaka to święto obchodzone 2 lutego w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Jego bohaterem jest sympatyczne zwierzątko, które przepowiada pogodę - w zależności od tego, czy zobaczy swój cień, czy nie. Niezależnie od odpowiedzi, warto z tej okazji przypomnieć sobie kultową komedię z Billem Murrayem w roli głównej. Wiemy już, kiedy według świstaka Phila nadejdzie wiosna w 2024 roku!
"Nie wygląda to dobrze. (...) Ziemia nie jest gotowa".
Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej podał prognozę na kolejne miesiące.
Sprawdź, czego spodziewają się synoptycy na styczeń, luty, marzec i kwiecień 2024.
Sprawdź, jaka będzie pogoda w środę 7 czerwca.
Z okazji Dnia Dziecka w kuchni Dzień Dobry TVN smaki dzieciństwa. Przygotuje je Piotr Kucharski z jednym ze swoich trzech synów, Jędrzejem. Sprawdź ich przepisy na sadzone jajka w chlebie, zapiekany makaron z warzywnym sosem i smażone ziemniaczki z patelni i tartę migdałową z rabarbarem.
Tomasz Strzelczyk, jak zawsze, ugotuje z tego, co jest obecnie w sklepach i na ryneczkach. Świeże, wiosenne składniki są podstawą dań, które tym razem przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak zrobić młode ziemniaki w sosie śmietanowo ziołowym, żeberka duszone w młodej kapuście, kapustkę i makaron na słodko z twarogiem i sosem truskawkowym?
W kuchni Dzień Dobry TVN bardzo ważne są produkty sezonowe, lokalne i naturalne. Do nich z pewnością zaliczają się tzw. chwasty. Które i jak wykorzystać w kuchni? Sprawdź przepisy Piotra Ciemnego na sadzone z chwastami, placki z cieciorki z pędami chmielu, racuchy z truskawkami i pędami świerku oraz na grzyby nadrzewne w marynacie z kiszonych jagód.
Wiosną przychodzi taki moment, w którym zakamarki ulic, budynków, okna, szyby, samochody i powierzchnie zbiorników wody stają się pokryte warstwą jasnego, żółtego osadu. Zdarza się, że to zjawisko określane jest mianem siarczystego deszczu, ale nie ma z nim nic wspólnego. Jest to pyłek sosny, która zaczyna intensywnie kwitnąć w maju. Czy jest on szkodliwy? Jakie ma właściwości?
Grzyby zazwyczaj zbieramy wczesną jesienią. Jednak, jak się okazuje, wiosna to też dobry moment, żeby wyjść do lasu na poszukiwania.
Coraz więcej świeżych warzyw zaczyna kusić nas ze straganów. Wyższe temperatury to idealny czas na pierwsze chłodniki i zupy na zimno. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami na chłodniki podzieliła się Daria Ładocha. Sprawdź przepisy na gazpacho na spodzie z pieczonych rogalików, chłodnik z ogórkiem, fetą i jajkiem, malinowy chłodnik z mascarpone i chłodnik z botwinki z sezamem.
W kuchni Dzień Dobry TVN sezonowość to jedno z najważniejszych kryteriów, jakim się kierujemy. Z tego względu tym razem w różnych wersjach - pyszna, świeża, młoda kapusta. Jak zrobić z niej ciapkapustę tudzież panczkraut, minestrone i chłopską zapiekankę? Sprawdź przepisy.
Wszyscy właściciele działek i ogródków wiedzą, co oznacza walka ze ślimakami. Jak się okazuje, nie wszystkie z nich są groźne dla naszych roślin. Jak odróżnić szkodniki, od bezpiecznych gatunków? O tym opowiedział Łukasz Skop.
Maj to miesiąc, w którym przyroda budzi się do życia. Jest coraz więcej słonecznych dni, a co za tym idzie – rozkwita wiele roślin, w tym te, które dają pyszne warzywa i owoce. Które z nich najlepiej smakują właśnie teraz? Sprawdź, jakie sezonowe warzywa królują w maju.
Wiosna to doskonała pora roku na wprowadzenie barw do naszych stylizacji. Zaszaleć można też w kwestii manicuru. W tym sezonie modne są kolorowe paznokcie.
Początek maja to ostatni dzwonek, żeby zająć się sadzeniem roślin w ogrodzie i na tarasie. Maja Popielarska pokazała kilka ciekawych kompozycji, które sprawdzą się niemal u każdego. Wystarczy kilka chwil, aby zaaranżować przestrzeń, która wprowadzi pozytywną energię. Które gatunki kwiatów warto wybrać?
Wiosną i latem, w związku ze wzrostem temperatur, wielu z nas przestaje się martwić ogrzewaniem pomieszczeń. Zdarza się, że popełniamy błąd, który w przyszłości może okazać się bardzo kosztowny. Jak zatem postępować z ogrzewaniem poza sezonem grzewczym, żeby rachunki były niższe?