Cukier uzależnia, więc słodycze nie zawsze są wskazane. Ich ilość w diecie powinna być ograniczona, rozsądna, a najlepiej zrezygnować z nich całkowicie, zastępując je znacznie zdrowszymi produktami. Lepiej sięgnąć po owoce, jogurt czy orzechy.
Czy nagradzanie dzieci słodyczami lub proponowanie ich w celu zachęty do zrobienia czegoś to przykłady dobrych praktyk? Postanowiliśmy to sprawdzić. Zapytaliśmy Martę Jachym, dietetyczkę o cukier w diecie najmłodszych.
Chałwa traktowana jest przez wiele osób jako rodzaj słodyczy, na polskich sklepowych półkach tam właśnie można ją znaleźć. Inaczej w Grecji, gdzie chałwy trzeba szukać obok serków. Najbardziej znana chałwa wykonana jest z nasion sezamu. Choć ma wiele składników odżywczych, jest bardzo kaloryczna.
Sklepowe półki aż uginają się od butelek z wszelkiego rodzaju napojami słodzonymi. Tym czasem znajdujący się w nich cukier w znaczących sposób wpływa na wagę i zdrowie dzieci. Dlaczego maluchy tak bardzo lubią ich smak i jak mimo wszystko nauczyć je, by ograniczały słodkie napoje?
Z okazji Dnia Dziecka w Jaśle postanowiono ustanowić rekord Polski na największego lizaka. Pojechaliśmy tam z kamerą, aby przyjrzeć się, jak wygląda produkcja tak gigantycznego frykasa.
Dziś w kuchnio Dzień Dobry Wakacje prawdziwa gratka dla wielbicieli słodyczy! Jan Kuroń przygotował kilka deserów, które idealnie się sprawdza w czasie letnich upałów: lody bananowo-owocowe, tarta z owocami i kremem waniliowym, creme patiserie i mus malinowy z kremem z białej czekolady! Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach, wraz z dwójką swoich pomocników z MasterChef Junior: Stefanią i Mateuszem, przygotowała słodkości, które nie wymagają pieczenia. Co powiecie na mus czekoladowo-śliwkowy oraz ciasto bananowe z kajmakiem?
W naszej kuchni rządził dziś Matteo Brunetti finalista VI sezonu programu MasterChef. Specjalnie dla naszych widzów przygotował swoje ulubione włoskie desery. Koniecznie wypróbujcie jego przepisy!
Tłusty czwartek bez cukru? Do tego namawia Daria Ładocha, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała zdrowe słodycze. Co powiecie na pączki, ale pieczone. Sernik jaglany, ciasto czekoladowe bez mąki czy domową, chrupiącą czekoladę?
Cukier w diecie dziecka to dość sporny temat. Dawać, ograniczać czy całkowicie wyeliminować z jadłospisu? Tym bardziej, że do trzeciego roku życia nawyki żywieniowe kształtują się najbardziej. Według dietetyczki Anny Radowickiej, która odwiedziła studio Dzień Dobry TVN, najważniejsze jest to, by nie budować emocji wokół jedzenia. Co to znaczy?
Wyglądają niewinnie: małe różowe cukierki w kształcie misia. W rzeczywistości to nie słodycze, a narkotyki, które pojawiły się na terenie województwa małopolskiego. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy rzecznika prasowego Komendy Głównej Policji insp. Mariusza Ciarkę, aby zapytać, jak odróżnić prawdziwe słodycze od tych zawierających narkotyki i jak uchronić przed nimi dzieci.
Dziś w naszej kuchni rządzili doktor biologii molekularnej i przyszły prawnik czyli Walentyn Pankiewicz i Michał Dziemianowicz. Panowie postanowili osłodzić nam piękny niedzielny poranek. Zobaczcie jakie smakołyki przygotowali.
Czekoladowe trufle są łakociami luksusowymi. Skąd wziął się pomysł na te miniaturowe czekoladki? O historii ich powstania opowiedział w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey, który wcześniej gotował dla Klauna Kluseczki znanego również jako Paweł Suski.
Kto pozwala na odrobinę słodkiego szaleństwa, a u kogo w domu w ogóle nie ma słodyczy? Agnieszka Jastrzębska spytała gwiazdy, czy pozwalają swoim dzieciom jeść słodycze bez ograniczeń!
W kuchni Dzień Dobry TVN Lara Gessler przygotowała pyszne słodkości, których smak wzbogaciła ziołami. Co powiecie na czekoladę z migdałami i lawendą, maślane ciasteczka z czarnuszką czy ricottę z syropem laurowym i figami na cydrze.
Dzieci kochają słodycze. Na nic zdają się tłumaczenia rodziców, że od słodyczy psują się np. zęby. Dlaczego dzieci tak lgną do słodkiego smaku? Czy całkowity zakaz jedzenia słodkości na pewno jest dobry? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyczka Justyna Mizera, która podpowiada, jak oduczyć dzieci jedzenia słodyczy.
W czwartek w Dzień Dobry TVN: Michał Wiśniewski z najnowszym singlem nieźle miesza po trzech latach milczenia. Oprócz tego: z Warszawy do Gdańska przeprowadzka tanecznym krokiem - Magdalena Soszyńska o zmianach w życiu zawodowym i prywatnym. Ponadto: na jakie zmiany liczą polscy lekarze? Wsłuchujemy się w protesty tych, którzy nie zdążyli jeszcze wyjechać za granicę. A także: są słodkie i lubią słodycze - co zrobić z dziećmi, które nie chcą jeść niczego innego? Na naszym czacie doradzi dietetyk Justyna Mizera. Bądźcie z nami o 8.00!
Dzieci najbardziej kochają słodycze, dlatego z okazji ich święta Beata Kartowicz przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN ptysie i eklery, markizy, bezy, smoothie truskawkowe z lodami waniliowymi i owocami oraz cake pops. Palce lizać!
Jedząc słodkości nasz mózg wytwarza endorfiny, jesteśmy szczęśliwsi. Według gościa Dzień Dobry TVN - Elżbiety Lange, psychodietetyk, coacha zdrowia, cukier jest obecnie jedną z najbardziej niebezpiecznych dla zdrowia trucizn, co więcej dozwoloną. Jak rozpoznać uzależnienie od słodyczy? Jak się od nich odzwyczaić? Czy powinno się rezygnować ze słodyczy całkowicie, czy wystarczy je ograniczyć?
W kuchni Dzień Dobry TVN rządzą dziś praliny, ciasteczka owsiane i... Daria Ładocha. Chcecie zrobić idealny sernik wiedeński - skorzystajcie z przepisów Darii!
Dzieci jedzą słodycze na potęgę i wiele z nich robi to za przyzwoleniem swoich rodziców. Konsekwencją tego jest nadwaga i problemy ze zdrowiem. I właśnie tym tematem zajęła się prowadząca Rozmowy w Toku Ewa Drzyzga.
Kolejną bohaterką cyklu Odżywieni jest Pani Katarzyna. Jej problemem jest podjadanie słodyczy. Pomóc jej postanowiła Daria Ładocha. Dlaczego codzienny jadłospis Pani Kasi jest nieprawidłowy? Czego brakuje w jej menu i co powoduje, że bohaterka cyklu ma aż tak dużą ochotę na słodycze?
Od września tego roku w sklepikach szkolnych można kupić jedynie zdrową żywność. Czy z takiego obrotu sprawy są zadowolone dzieci? Podobno już szerzy się szprzedaż słodkości na "nielegalu";) Kim są dilerzy drożdżówek?
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościmy miłośniczkę japońskich dań – Magdalenę Tomaszewską-Bolałek. Blogerka kulinarna przygotowała desery hybrydowe. Co to takiego? Na naszym stole pojawiły się między innymi: panna cotta z kurogomą, ciasto z kawałkami czekolady i sosem sojowym, biszkopt z kremem o smaku zielonej herbaty matcha i malinami. Musimy przyznać, że niektóre połączenia wydają się intrygujące, nieprawdaż ? ;)
Blogerka Daria Ładocha rozpieszcza nas dziś słodkościami. Na stole pojawiły się między innymi: gofry z bitą śmietaną i owocami, tarta z białą czekoladą i granatem, arbuzowa sałatka z truskawkami w sosie z białej czekolady, domowe lody i uwielbiane przez wszystkie dzieci hot dogi. Było pysznie i kalorycznie! :)
Z okazji dzisiejszego święta w kuchni Dzień Dobry TVN rządzą łobuzy z 4 A! Pomaga im Alicja Safarzyńska, która na co dzień prowadzi studio kulinarne oraz bloga podróżniczo-kulinarnego. Dzieciaki pod jej okiem przygotowały takie słodkości jak: ciasto rabarbarowe, kokosanki i tiramisu. Smacznego!
Dzień Dobry TVN zawsze zaskakuje. We wtorek: Fiolka Najdenowicz rzuciła polski show-biznes po to, by podróżować po świecie. Zarabia sprzątając mieszkania i jest szczęśliwa. Co ją skłoniło do takiego wyboru? Jesteśmy też zawsze blisko naszych widzów: polskie Angeliny Jolie - porozmawiamy z kobietami, które usunęły atrybuty kobiecości, by uchronić się przed rakiem. A także kobiety, które chcą być doskonałymi mamami. Jak postępować z dzieckiem, które nie wyobraża sobie życia bez słodyczy? Bądźcie z nami jutro o 8.00!
Niedzielny poranek osłodził nam mistrz cukiernictwa - Paweł Małecki. W kuchni Dzień Dobry TVN, ku uciesze całej ekipy, przygotował: mus malinowo-czekoladowy, tartę cytrynową i gruszki karmelizowane pod owsiana kruszonką! Pycha!
Aż 3 miliony Polaków cierpi na cukrzycę. Wielu z nich nawet nie wie, że na nią choruje. Cukrzyca jest szczególnie groźna dla dzieci. Jak rozpoznać cukrzycę na wczesnym jej etapie? Jak wygląda dieta cukrzycowa? Czy dziecko chorujące na cukrzyce może jeść słodycze? Jak żyć z tą chorobą? W Dzień Dobry TVN gościliśmy Olę Budzyńską - mamę Jasia chorującego na cukrzycę oraz dr Martę Wysocką-Mincewicz - kierownika Oddziału Diabetologii w Centrum Zdrowia Dziecka.
Miłośniczka słodkości, wszystkiego co robione ręcznie i przeciwniczka ślepego podążania za moda. Przed maturą zaczęła lepić akcesoria z modeliny. Teraz swoje produkty wysyła na cały świat oraz... broni inżyniera.