Sezon ogórkowy w pełni. Latem powstaje najwięcej różnych przetworów z tych warzyw, ponieważ właśnie wtedy są najpyszniejsze i mają najwięcej właściwości odżywczych. Młode ogórki gruntowe trafiają nie tylko do słoików i zalewy. Alternatywą jest wersja na sucho, w woreczkach. Jak je zrobić?
Jagodzianki, zwłaszcza te po brzegi wypełnione jagodami to chyba jeden z najbardziej popularnych letnich wypieków. Leśne owoce zapewniają im niepowtarzalny smak, a miękkie drożdżowe ciasto przywodzi na myśl tradycyjną kuchnię polską. Czy można chcieć czegoś więcej? Tak, jeżeli zależy nam na utrzymaniu odpowiedniej wagi. Jagodzianki możemy bowiem przyrządzić w standardowy sposób bądź też zdecydować się na ich niskokaloryczną wersję. Sprawdź nasze przepisy.
Margarita to popularny drink wywodzący się z Meksyku. Jego klasyczna wersja przygotowywana jest na bazie alkoholu, jednak przepis na koktajl można dowolnie modyfikować, dostosowując składniki do naszych preferencji. Margarita bezalkoholowa to doskonała propozycja na lato, ponieważ idealnie sprawdza się jako orzeźwiający napój podczas upałów, a w dodatku zwykle przyrządzana jest ze świeżych owoców sezonowych.
Upały powróciły, to zatem świetna okazja, aby wraz z rodziną lub przyjaciółmi wybrać się na piknik. Kocyk, świeże jedzenie, orzeźwiające napoje i książka. To brzmi jak świetny plan na relaks. Jak przygotować się do takiego wyjścia? Zdradzamy, co powinno znaleźć się w piknikowej wyprawce.
Andrzej Polan ma wokół siebie wielu wspaniałych ludzi. Przyjaciele mówią o nim, że jest "po prostu dobrym człowiekiem". Jego przepisy wzbudzają zachwyt czytelników Dzień Dobry TVN, bo widać, że gotuje z pasją i miłością. Nie wstydzi się też przyznać do problemów. "Pandemia zabiła mnie, zupełnie nie wstydzę się tego, że chodzę na regularne spotkania i leczę się u psychiatry" - wyjawił w niedzielnym odcinku Uwagi! Kulisy sławy.
Wuzetka z "Misia", krem sułtański z "Dziewczyn do wzięcia", ogórki z miodem z "Panien z Wilka", indyk z "Przyjaciół", strudel z jabłkami i śmietaną z "Bękartów wojny". Dania z kultowych filmów i seriali przygotowuje w naszej kuchni Andrzej Polan. Sprawdź jego niezwykłe przepisy.
Sezon wiosenno-letni rozpieszcza nas świeżymi owocami, które uwodzą smakiem, zapachem i kolorami, przemawiając tym samym do niemal wszystkich naszych zmysłów. Wykorzystujemy je w kuchni na wiele sposobów, głównie do deserów czy słodkich dań serwowanych na śniadanie lub obiad. Sięgając po owoce sezonowe, warto rozważyć także inne, równie obiecujące ich zastosowanie - stworzenie trunku, który umili nam niejeden wieczór lub spotkanie w gronie przyjaciół. Ratafia to słodka nalewka, którą przyrządzić możemy z dowolnie wybranych owoców, a przepis na nią jest niezmiernie prosty.
Dania idealne na upały, uwielbiane przez dzieci i do tego proste do zrobienia. Mowa o zupach owocowych, które latem stają się kulinarnym hitem. Wystarczy chwila, by wspólnie z rodziną cieszyć się smakiem wakacji. Szymon Czerwiński, zdradził nam przepis, który wykonacie w minutę.
Pieczeń rzymska, bardziej znana jako klops, to danie popularne na wielkanocnych stołach, ale sprawdzi się również przy innych okazjach. Zastanawiasz się, jak ją najlepiej przygotować? Poznaj nasze przepisy!
Przed nami wakacje, wiele osób wybierze się na nie pociągiem. Warto wiedzieć, że od soboty 26 czerwca 2021 r. PKP wprowadza zmiany w podróżowaniu. Chodzi m.in. o limit i rezerwację miejsc. Czy w pociągu trzeba będzie mieć maseczkę?
Sezon grillowy trwa. A grill to nie tylko karkówka, kiełbasa i szaszłyki. Każdy ciepły weekend to idealna okazja do kulinarnych eksperymentów na świeżym powietrzu. Podpowiadamy, co wrzucić na ruszt. Poznaj 10 prostych, pysznych i nietypowych przepisów na dania z grilla.
Jak zrobić frappe, czyli kawę mrożoną? Przepis na frappe wcale nie jest skomplikowany, dlatego z powodzeniem możemy ją przygotować także w domu. Do przygotowania tego przysmaku wystarczy kawa rozpuszczalna, mleko i lód. Frappe narodziła się w Grecji i jest najpopularniejszym napojem tego typu na świecie. Często podawana jako deser, z dodatkiem bitej śmietany i lodów, a także sosów i polew.
Cukinia w swojej klasycznej, kabaczkowej formie to bardzo popularne warzywo na polskich stołach. Jest pyszna, zdrowa i można ją wykorzystać na wiele różnych sposobów. Nadal jednak większość z nas nie wie, że spory potencjał kulinarny posiadają również kwiaty cukinii. Co można z nich przyrządzić? Sprawdź najlepsze pomysły i proste przepisy na kwiaty cukinii.
Od kilku dni w wielu miejscach Polski temperatura przekracza 30 stopni C. Warto więc przypomnieć, że odpowiednie nawodnienie latem jest kluczowe dla naszego organizmu. Kiedy jest gorąco, szybciej się pocimy, a co za tym idzie, pozbywamy się wody oraz cennych substancji mineralnych. Co zatem pić, by bezpiecznie przetrwać upalny czas? Poznaj przepisy na orzeźwiające napoje.
Jogurt naturalny może być składnikiem wielu doskonałych dań. Andrzej Polan wyjaśnia, jak z jogurtu naturalnego wykonać pyszny twarożek na śniadanie. Zachęca także do wspólnego gotowania zimnej zupy marchewkowej z chrupiącymi krakersami, jogurtem i chrzanem. Kulminacyjną potrawą jest duszony indyk na wzór mediolański.
Po najnowszych zmianach, które weszły w życie od 13 maja, komornikowi sądowemu nie będzie tak łatwo zlicytować, czy zabrać mieszkania. Jak obecnie wygląda sytuacja osób zadłużonych? O tym opowiedział nam Konrad Maciej Wilijewicz, radca prawny, doradca restrukturyzacyjny.
Polska kuchnia znana jest z tego, że w swoim "repertuarze" ma całe mnóstwo rozmaitych zup. Od tłustych i mięsnych, przez wielowarzywne, lekkie kremy, aż po słodkie zupy owocowe. Nie przestaje zaskakiwać również kuchnia regionów – jej propozycje i… nazwy niektórych potraw. Zupa zwana zupką galopką chlupką to połączenie tradycyjnego rosołu, tudzież bulionu, z mącznym dodatkiem. Jest naprawdę prosta. Sprawdź, jak ją zrobić.
Pizza to tradycyjna włoska potrawa, powszechnie znana, uwielbiana i dowolnie przekształcana na całym świecie. Jedną z coraz bardziej popularnych w ostatnich latach wersji jest pizza wegańska, czyli pozbawiona jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego. Jest serwowana w wielu restauracjach na świecie, a z naszym przepisem z powodzeniem przygotujesz ją samodzielnie.
Ruszył długo wyczekiwany sezon na czereśnie. W kuchni Dzień Dobry TVN pomysły na dania z czereśniami prezentuje zwycięzca 8. edycji "MasterChefa", Grzegorz Zawierucha. Zobacz przepisy na gazpacho z czereśniami, żeberka w glazurze czereśniowej, sałatkę z rukolą, czereśniami i ricottą oraz cherry trifle.
Pankejki to placuszki w wersji amerykańskiej. Są nieco grubsze i bardziej puszyste od tradycyjnych naleśników. Smaczne, pulchne, serwowane z przeróżnymi dodatkami, np. owocami lub syropem klonowym. Pancakes najczęściej podawane są na śniadanie, choć mogą być również pyszną przekąską w ciągu dnia, smakują bowiem zarówno na ciepło, jak i na zimno.
28 maja obchodzimy wyjątkowe święto: Światowy Dzień Hamburgera. Z tej okazji finalistka 9. edycji programu "Masterchef", Sylwia Garska-Chmarycz przygotuje nie jedną, a dwie propozycje: burgera wołowego z marynowaną cebulą, a w wersji wege - burgera z buraka. Do tego pieczarki faszerowane, a na deser: mirabelki pod pierzynką.
Wiosna pełną parą - także na talerzu. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował dania ze szparagami, boczniakiem, młodą kapustą i rabarbarem. Oto przepisy zwycięzcy programu "MasterChef".
Kazik Józefowicz był najmłodszym uczestnikiem 6. edycji programu "MasterChef Junior". W kuchni Dzień Dobry TVN pojawił się ze swoją mamą. Razem przygotowali naleśniki z truskawkami i sernik, który przyrządzają w domu. Pokazali też, jak ugotować gulasz węgierski, który Kazik zaserwował Robertowi Makłowiczowi. Oto przepisy Kazika.
Hulajnogi w ostatnich latach podbiły polskie ulice. Od 20 maja wszyscy użytkownicy tego typu pojazdów będą musieli zastosować się do nowych przepisów. Zgodnie z ustawą regulującą status prawny hulajnóg elektrycznych i urządzeń transportu osobistego wprowadzone zostaną ograniczenia w poruszaniu się pojazdami zależne od wieku. Za złamanie przepisów grozi mandaty w wysokości do 500 zł.
Pieczenie chleba w domu nie musi być skomplikowane i czasochłonne, jeśli zaopatrzysz się w odpowiednie urządzenie, czyli specjalny automat do wypieku. Chleb z maszyny smakuje przepysznie, a podczas przygotowywania w całym domu unosi się przyjemny zapach. Poniżej znajdziesz propozycje zupełnie podstawowe, jak i takie, którymi możesz zaskoczyć rodzinę i gości. Poznaj przepisy na chleb na zakwasie, na świeżych drożdżach, z różnymi rodzajami mąki oraz bezglutenowy.
Naleśniki zapiekane sprawdzą się na każdy obiad czy kolację. To danie, którego każdy chętnie spróbuje i nikogo na pewno nie zostawi z pustym żołądkiem. Podczas pieczenia, smaki i aromaty składników dokładnie się połączą, co zapewni wyśmienite doznania smakowe.
Tarta to jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Serwowana jest w coraz większej liczbie restauracji, coraz częściej gości też w naszych domach. Uwielbiamy ją nie tylko za wyjątkowy smak, ale również za szybkość wykonania i różnorodność składników. Tarta może być przyrządzana z warzywami na patelnię, mrożonymi, serem, szynką i wieloma innymi dodatkami.
Herbata z imbirem to pyszny i aromatyczny sposób na przeziębienie. Napój ten rozgrzewa i pozwala uporać się z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Imbir można dodać zarówno do czarnej, jak i zielonej herbaty.
Każdy, kto lubi gotować, wie, jak ważne w kuchni są przyprawy. Sól i pieprz to podstawa, ale jest jeszcze mnóstwo innych dodatków do dań. Jednym z nich jest czubryca – wciąż mało znana, ale godna uwagi.
Pracowakacje, wcześniej dostępne głownie dla freelancerów, zyskały na popularności w czasie pandemii. Osoby, które przymusowo zostały wysłane na home oficce, zamiast siedzieć we własnych czterech ścianach, organizują dłuższy wyjazd za granicę i jednocześnie pracują. Trzy czwarte polskich pracowników chciałoby korzystać z takiego rozwiązania. Jednak praca poza biurem nie jest w naszym kraju w pełni uregulowania.