Rokitnik i jego owoce zaczynają zyskiwać na popularności. Jest to owoc bogaty w znaczne ilości witaminy C, która jest niezbędna w okresie jesiennym i zimowym. Owoc ten można spotkać pod różnymi postaciami: w dżemach, konfiturach czy sokach. Idealnym sposobem przyrządzenia rokitnika tak, aby służył nam całą zimę, jest przygotowanie z niego domowej nalewki.
Ogórki kiszone są smaczne, bardzo zdrowe i świetnie komponują się posiłkiem. Do tego ich przygotowanie jest na tyle proste, że każdy z nas może to zrobić. Jak się do tego zabrać? Poznajcie najlepsze przepisy na ogórki kiszone Emilii Sznajder, która prowadzi duże gospodarstwo specjalizujące się w kiszeniu warzyw.
Zadbaj o swój układ kostny przez dietę. Poznaj zdrowe przepisy dr Hanny Stolińskiej na placuszki gryczano-lniane, burgery z dorsza, owsiankę na słono, brukselkę, pieczonego kalafiora i sałatkę z tofu.
Trwa sezon na kurki. To znakomity czas dla wielbicieli grzybów, którzy nie mogą doczekać się pojawienia innych ich rodzajów. W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti zaprezentował wyjątkowe przepisy na dania z kurkami. Wszystkie mają w sobie sporo włoskiej nuty.
W cieszącym się coraz większą popularnością serwisie TikTok nie brakuje inspiracji dotyczących mody, urody oraz kulinariów. Wszyscy miłośnicy słonych przekąsek z pewnością docenią przepis, który bije rekordy popularności wśród użytkowników modnej aplikacji. Makaronowe chipsy z powodzeniem zastąpić mogą smakołyki, które zwykle kupujemy w sklepie. W dodatku ich przygotowanie jest niezwykle proste.
Przełom lipca i sierpnia to tradycyjnie szczyt sezonu urlopowego. W tym roku, podobnie jak w ubiegłym, planowanie zagranicznych wakacji jest utrudnione ze względu na pandemię koronawirusa. Teraz eksperci mówią o jej czwartej fali. Sytuacja zmienia się z dnia na dzień, podobnie jak obowiązujące w poszczególnych krajach przepisy i obostrzenia covidowe. Sprawdź, gdzie można podróżować, a dokąd raczej się nie wybierać.
Pak choi – kapusta, która pochodzi z Chin, ale od pewnego czasu jest bardzo popularna w kuchni europejskiej – także u nas. Lubiana za swoją delikatną goryczkę, chrupkość i soczystość. Jest bardzo uniwersalnym warzywem – można ją przygotować w wielu wariantach. W każdej będzie równie smaczna.
Kompot z agrestu to świetny pomysł na wykorzystanie owoców po sezonie letnim. W ten sposób także w mroźne, zimowe wieczory można cieszyć się ich smakiem. Warto już teraz pomyśleć o przygotowaniu własnych przetworów, zwłaszcza że kompot z agrestu jest nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy.
Owoce sezonowe to źródło cennych witamin, które doskonale wpływają na zdrowie i odporność organizmu, warto więc sięgać po nie jak najczęściej. Domowa nalewka z agrestu, choć zrobiona na bazie alkoholu, posiada nie tylko wyjątkowe walory smakowe, ale też właściwości prozdrowotne.
Domowe ogórki kiszone - kto ich nie lubi? Idealne na kanapkę, zupę, a także jako przekąska. Gdy sezon na te warzywa trwa w najlepsze, warto zrobić zapas i przygotować przetwory na zimę. Z tej okazji wybraliśmy najlepsze przepisy na ogórki kiszone – tradycyjne, kruche oraz z chilli. Odpowiadamy też na pytanie, dlaczego czasami ukiszone ogórki są puste w środku.
Sałatka z ogórków w słoiku to jedna z najbardziej popularnych potraw w polskich spiżarniach. Warto mieć ją w zanadrzu, kiedy skończy się sezon na owoce i warzywa. Przygotowanie sałatki z ogórków, którą będziemy się cieszyć zimą, jest bardzo proste.
Joanna Przetakiewicz przygotowała dla swoich fanów małą niespodziankę. W niedzielny poranek projektantka podzieliła się w sieci przepisem na ulubioną, letnią sałatkę. Pokazała też, jak ją zrobić krok po kroku. "Jest zdrowo, kolorowo i przepysznie" – zapewniła gwiazda w opublikowanym nagraniu.
W codziennym natłoku zajęć wielu z nas trudno znaleźć czas na przygotowanie smacznych i zdrowych posiłków. Domowa kuchnia kojarzy nam się z wieloma godzinami spędzonymi na gotowaniu - dlatego ratujemy się kupnymi daniami lub półproduktami. To błąd. Pyszne jedzenie można przygotować w zaledwie kilka minut. Jak to możliwe? Zobaczcie propozycje Szymona Czerwińskiego.
Lato trwa w najlepsze. Razem z nim cieszymy się sezonem na warzywa i owoce, z których można przygotować przepyszne dania. Warto brać je pod uwagę planując menu - są nie tylko zdrowe, ale też bardzo smaczne, dzięki czemu można z nich stworzyć wyjątkowe posiłki. Zobaczcie propozycje Andrzeja Polana na letnie, wakacyjne potrawy.
Patison posiada wiele odmian, które różnią się pomiędzy sobą zarówno kształtem, jak i kolorem i smakiem. Najpopularniejszymi rodzajami są Disco, Polo F1 Eden oraz Gagat. Sprawdź, czego jeszcze nie wiesz o patisonie.
Tradycyjny polski wypiek kojarzony z Wigilią – zawijany makowiec, gości niemal w każdym domu. Szybkie i proste ciasto możesz przygotować również na inne okazje. W zależności od podania, może być pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy lub głównym ciastem na rodzinnym przyjęciu. Do przygotowania makowca możesz użyć także gotowej masy makowej. Jak przygotować makowiec na kruchym spodzie i makowiec japoński? Sprawdź prosty przepis.
Borówki amerykańskie zaliczane są jednych z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców. Doskonale nadają się do ciasta, placków czy owsianki. Można z nich przygotować także dżem. Jak się do tego zabrać?
Domowa lemoniada ogórkowa to pyszny i orzeźwiający koktajl, który idealnie sprawdzi się podczas dokuczliwych upałów. To także zdrowy zamiennik kolorowych napojów, które kupujemy w sklepach. Przygotowanie zielonej lemoniady zajmuje zaledwie kilka minut, a jej wyjątkowy smak sprawia, że jest niezastąpionym letnim specjałem.
Fasolka szparagowa to jeden ze smaczniejszych dodatków do obiadu. Mimo że dostępna jest tylko w okresie letnim, to można przygotować z niej smaczne przetwory i cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Co można przyrządzić z fasolki szparagowej?
Przetwory z buraków stanowią doskonały dodatek do obiadu czy zwykłej kanapki. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Co można przygotować z buraków i w jaki sposób to zrobić?
Sezon wakacyjny trwa w najlepsze, a pogoda dopisuje, przez co obserwujemy szturm turystów na plaże. Nie każdy jednak wie, jak się na niej zachować. Miłośnicy papierosów uważają, że na świeżym powietrzu mogą palić, osoby niepalące z kolei im tego zabraniają. Jak odnoszą się do tego przepisy?
Buraczki to warzywa, które można podawać na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do zupy, kanapki czy surówka do obiadu. Można z nich także przygotować przetwory na zimę. Jak zrobić buraczki zasmażane do słoiczka?
Frytki to jeden z najpopularniejszych przysmaków na całym świecie, uwielbiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Ich sekret tkwi przede wszystkim w prostocie i smaku. Z okazji Światowego Dnia Frytek polecamy wam najlepsze przepisy na tradycyjny smakołyk, jak i jego nowocześniejsze i zdrowsze wersje.
Masło klarowane, inaczej określane jako masło ghee, to ważny dodatek do wielu domowych przepisów. Zapewnia ono potrawom wyjątkowy smak, jest także cennym dla zdrowia tłuszczem, który warto włączyć do codziennego jadłospisu. Gotowy produkt można co prawda znaleźć w sklepach, jednak przefiltrowane masło z łatwością przyrządzić możemy także we własnej kuchni.
Sezon ogórkowy w pełni. Latem powstaje najwięcej różnych przetworów z tych warzyw, ponieważ właśnie wtedy są najpyszniejsze i mają najwięcej właściwości odżywczych. Młode ogórki gruntowe trafiają nie tylko do słoików i zalewy. Alternatywą jest wersja na sucho, w woreczkach. Jak je zrobić?
Jagodzianki, zwłaszcza te po brzegi wypełnione jagodami to chyba jeden z najbardziej popularnych letnich wypieków. Leśne owoce zapewniają im niepowtarzalny smak, a miękkie drożdżowe ciasto przywodzi na myśl tradycyjną kuchnię polską. Czy można chcieć czegoś więcej? Tak, jeżeli zależy nam na utrzymaniu odpowiedniej wagi. Jagodzianki możemy bowiem przyrządzić w standardowy sposób bądź też zdecydować się na ich niskokaloryczną wersję. Sprawdź nasze przepisy.
Margarita to popularny drink wywodzący się z Meksyku. Jego klasyczna wersja przygotowywana jest na bazie alkoholu, jednak przepis na koktajl można dowolnie modyfikować, dostosowując składniki do naszych preferencji. Margarita bezalkoholowa to doskonała propozycja na lato, ponieważ idealnie sprawdza się jako orzeźwiający napój podczas upałów, a w dodatku zwykle przyrządzana jest ze świeżych owoców sezonowych.
Upały powróciły, to zatem świetna okazja, aby wraz z rodziną lub przyjaciółmi wybrać się na piknik. Kocyk, świeże jedzenie, orzeźwiające napoje i książka. To brzmi jak świetny plan na relaks. Jak przygotować się do takiego wyjścia? Zdradzamy, co powinno znaleźć się w piknikowej wyprawce.
Andrzej Polan ma wokół siebie wielu wspaniałych ludzi. Przyjaciele mówią o nim, że jest "po prostu dobrym człowiekiem". Jego przepisy wzbudzają zachwyt czytelników Dzień Dobry TVN, bo widać, że gotuje z pasją i miłością. Nie wstydzi się też przyznać do problemów. "Pandemia zabiła mnie, zupełnie nie wstydzę się tego, że chodzę na regularne spotkania i leczę się u psychiatry" - wyjawił w niedzielnym odcinku Uwagi! Kulisy sławy.
Wuzetka z "Misia", krem sułtański z "Dziewczyn do wzięcia", ogórki z miodem z "Panien z Wilka", indyk z "Przyjaciół", strudel z jabłkami i śmietaną z "Bękartów wojny". Dania z kultowych filmów i seriali przygotowuje w naszej kuchni Andrzej Polan. Sprawdź jego niezwykłe przepisy.