Czy można zrobić coś do jedzenia z niczego? Okazuje się, że jak najbardziej. Wykorzystując zaledwie kilka składników i resztki z lodówki po całym tygodniu, możesz zrobić naprawdę kilka ciekawych dań. Czasem wystarczy tylko odrobina kreatywności i kilka minut pracy, żeby zjeść pożywny posiłek.
Na skutek nowych przepisów dotyczących hulajnóg elektrycznych, nawet kilka tysięcy użytkowników tych pojazdów nie będzie mogło z nich legalnie korzystać. Powód? Będą o kilka centymetrów za długie. Jakie jeszcze regulacje szykowane są w projektowanej przez Ministerstwo Sprawiedliwości ustawie?
Caffè corretto to włoski sposób na espresso. W dosłownym tłumaczeniu oznacza skorygowaną kawę, którą „poprawia się” dodatkiem alkoholu. W zależności od regionu Włoch espresso uzupełnia się kilkoma mililitrami grappy, likieru anyżowego lub brandy. Jak przygotować kawę corretto w domu?
Sałatka, ciasto ucierane na palonym maśle z kremem mascarpone i owocami oraz buły. Na bazie orkiszu można stworzyć wiele smacznych dań. Piotr Kucharski pokazuje kilka prostych przepisów – ku zdrowotności!
Często nie wiadomo, do którego pojemnika wrzucić konkretny odpad. Na opakowaniu powinno być więc jasno określone, do jakiego kontenera powinno ono trafić. Warto, aby informacja taka dotyczyła także samego produktu, który się w nim znajduje. Nad przepisami w tej sprawie pracuje Ministerstwo Klimatu.
Papaja to egzotyczny owoc pochodzący ze strefy międzyzwrotnikowej, jednak bez większego problemu można ją kupić w wielu polskich sklepach. Owoc papai jest bardzo odżywczy, dość ciekawy w smaku, a przy tym ma właściwości, dzięki którym świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań lub przekąska.
Przepisy dotyczące noszenia maseczek ochronnych zamierza w trybie pilnym doprecyzować Ministerstwo Zdrowia. Dzięki temu osoby prowadzące sklepy, będą miały prawo odmówić obsługi klientów, którzy się do tego nie stosują. Resort przypomina, że w związku z pandemią koronawirusa zasłanianie nosa i ust to obowiązek, a dla jego nieprzestrzegania nie ma wytłumaczenia.
Od wybuchu pandemii koronawirusa wielu pracowników wykonuje swoje obowiązki z domu. Część firm stwierdziła, że taki system się sprawdza, dlatego planuje wykorzystywanie go także w przyszłości. Ministerstwo Rodziny przygotowuje właśnie zmiany przepisów, które na stałe uregulują zasady pracy zdalnej. Na czym będzie polegać nowelizacja kodeksu pracy?
Przed wyjazdem na zagraniczne wakacje warto sprawdzić obowiązujące na danym terenie przepisy. W większości krajów Europy obowiązuje nakaz noszenia maseczek w przestrzeni publicznej. Zakrywanie ust i nosa wymagane jest najczęściej w sklepach i transporcie zbiorowym. Co ważne, zasady mogą się różnić nawet na terenie jednego kraju, a za ich lekceważenie grożą grzywny.
Jak z łatwo dostępnych w domu produktów i ryby wyczarować doskonałe grillowane danie? Z pomocą rusza szybki i banalnie prosty przepis na lucjana czerwonego, inaczej red snappera. Jeśli nie uda się go dostać, to równie doskonale sprawdzi się okoń. Zobacz, w jaki sposób urozmaicić spotkanie przy grillu.
Dawniej domowe przetwory były obowiązkowym elementem w każdej kuchni. Konfitury, dżemy, czy powidła wykonane z sezonowych owoców i warzyw to przecież samo zdrowie. Ponadto aromaty lata zamknięte w słoiku to najlepszy sposób na zatrzymanie wakacyjnych wspomnień i smaków. Nasi kucharze zdradzili nam swoje sposoby na pyszne przetwory z wiśni i truskawek.
Świeże, kiszone, a może małosolne? Przepisem na te ostatnie podzieliła się ze swoimi obserwatorami Ania Starmach. W czym tkwi sekret ich wyjątkowego smaku?
Roladki z kurczaka z młodymi porami, musztardą francuską i mozzarelą. Fasolka szparagowa z pomidorami malinowymi i chrupiącymi grzankami. Na deser - ciasto jogurtowe ze świeżymi borówkami. Zobacz, jak rodzinny obiad przygotowuje szefowa kuchni Beata Kartowicz.
W sezonie letnim gofry z owocami są ulubioną przekąską w najpopularniejszych miejscach turystycznych. Osoby posiadające specjalną gofrownicę mogą je samodzielnie przygotować również w domu. Gofry z owocami i bitą śmietaną to idealny, sycący deser na upalne dni.
Kruche ciasto nie należy do wykwintnych wypieków, ale w połączeniu z owocami smakuje naprawdę dobrze. Jednym z najlepszych dodatków są truskawki.
Każdy kucharz ma ulubione danie, które mu zawsze wychodzi i sprawdza się w każdej sytuacji. Szymon Czerwiński zapewnia, że dałby się pokroić za bezę z serkiem mascarpone i owocami. Finalista MasterChefa podzielił się swoim przepisem na ten wyjątkowy deser. Zdradził nam też kilka przydatnych rad.
Czekamy na nie z niecierpliwością każdego roku. Pięknie pachną, cudownie smakują, a do tego są zbawienne dla naszego zdrowia. Te niepozorne owoce kryją w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Wzmacniają od środka i upiększają naszą skórę od zewnątrz. Sezon na czereśnie jest bardzo krótki, dlatego warto w pełni wykorzystać ich właściwości. Zobacz, jak Sebastian Olma robi z nich chłodnik, racuchy, ciasto z migdałami i crumble z lodami.
Kuchnia australijska jest dość specyficzną, różnorodną kuchnią. Królują tu mięsa, warzywa i owoce morza. Zobacz nasze przepisy na potrawy australijskie!
Nie da się ukryć, że w Szwajcarii jedzenie jest bardzo ciężkostrawne i sycące. Wynika to z warunków klimatycznych – panującej tam alpejskiej aury. Kuchnia szwajcarska dobrze jest wszystkim znana ze wspaniałych serów, czekolad, deserów i potraw ziemniaczanych. Jakie jeszcze dania można odkryć w Szwajcarii?
Wybierasz się na biwak albo masz ochotę przygotować coś pysznego i prostego? Postaw na dania jednogarnkowe według przepisów Oli Nguyen. Zobacz, jak przygotować serowy dip queso, burgera z fasoli z tatarem ze śledzia, fasolkę szparagową po bretońsku i na deser kokosową ryżankę ze słonym karmelem i owocami.
Przygotuj pyszne i zdrowe dania z piekarnika. Sebastian Olma przedstawia przepisy na szpinakową lasagne, polędwiczki z salsą cukiniową i zapiekane owoce z budyniem.
Truskawki na słodko i... słono. Przygotuj wytrawną sałatkę, grillowaną wątróbkę lub kurczaka z truskawkami. Na deser zaserwuj tartę z owocami. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy.
Zielone czerwcowe trio, czyli zielony ogórek, groszek i szczaw. Korzystaj z darów natury i przygotuj pyszne dania według przepisów Davida Gaboriauda.
Sałatka z awokado i fetą, grillowany bakłażan z dressingiem, stek z tuńczyka z porto i czerwoną kapustą, naleśniki z pesto, szparagami i szynką parmeńską. Te pyszne dania zyskują na smaku po dodaniu malin. Zobacz, jak przygotowuje je Daria Ładocha.
Skorzystaj z darów lata i przygotuj pyszne dania. Poznaj przepisy Iwony Niemczewskiej na kalafiora z pieca, racuchy z rabarbarem i truskawki zapiekane. Ekspertka zdradza też, jak przygotować idealny stek wołowy.
Szczaw nadaje się tylko do zupy? Nic podobnego. Poznaj ciekawe przepisy na sałatkę, drugie danie i deser. Szef kuchni Sebastian Olma pokazuje także, jak zrobić szczawiową z młodymi ziemniakami
Lubisz twaróg, ale masz ochotę na coś ciekawszego niż ten z rzodkiewką czy szczypiorkiem? Poznaj przepisy na pasty i dipy do pieczywa, a także na kotlety twarogowe i ziemniaki pieczone z tuńczykiem.
Kalafior to warzywo bogate w witaminy i mikroelementy, warto je zatem włączyć do diety. Przygotuj kwiat kalafiora według niezwykłych przepisów Davida Gaboriauda.
Z czosnkiem i jabłkami w sosie własnym. Z pieczonymi szparagami. Medalion z porami i szalotką. Polędwica daje nam spore pole do popisu. Zobacz, jak przyrządza ją Michel Moran - kucharz i juror programu Masterchef Junior.
Jarzynowa na ciepło. Z młodej marchewki i brzoskwiń z różanym jogurtem. Z głąba kapusty ze skwarkami. Pierożkowa z truskawkami i arbuzem. To nietypowe, ale atrakcyjne sałatki, jakie proponuje Andrzej Polan. Zobacz, jak to robi.