Andrzej Poland po raz kolejny odwiedził kuchnię w studiu Dzień Dobry TVN. Tym razem zaprezentował przepisy obiadowe. Wolicie kurczaka czy pstrąga? Tylko zostawcie miejsce na słodki deser, czyli karpatkę.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zainspiruj się tymi przepisami i dodaj smaku twojemu porankowi. Swoimi pomysłami podzielili się Martyna Chomacka, finalistka 7. edycji MasterChef, i model Jakob Kosel.
Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne, lecznicze i odżywcze ma ciecierzyca. Dowiedz się ponadto, ile kalorii ma ciecierzyca, jak smakuje i z czym można ją podawać.
Niedojrzałe owoce lub warzywa często są wyrzucane. Tymczasem z niektórych z nich można przygotować pyszne potrawy. Zielone pomidory stanowią składnik, który po obróbce może cieszyć doskonałym smakiem w długie zimowe popołudnia.
Śląskie, ruskie, kopytka, leniwe, z dziurką, na słodko i wytrawnie. Polacy mają w zanadrzu mnóstwo przepisów na kluski. Swoje przedstawiła w kuchni Dzień Dobry TVN Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji programu "MasterChef" i szefowa kuchni.
Ryba po grecku z piekarnika to smaczne danie często serwowane w trakcie wigilijnej wieczerzy. Podawane jest na zimno jako przekąska (np. do napojów alkoholowych) lub na ciepło. Pieczona ryba po grecku z reguły przyrządzana jest na bazie ryb morskich o chudym mięsie. Jak przyrządzić smaczną rybę po grecku? Poznaj sprawdzone przepisy.
Śledzie po kaszubsku z żurawiną, kaszubska sałatka śledziowa i świeży śledź w zalewie octowej. Sprawdź przepisy pani Haliny Rogińskiej i przygotuj pyszne tradycyjne śledzie, które sprawdzą się na świątecznym stole. Smacznego!
Jak zrobić farsz do ryby po grecku? W tym artykule znajdziesz odpowiedź na to pytanie. Farsz na rybę po grecku to połączenie kilku warzyw z koncentratem pomidorowym. Ryba po grecku nie jest skomplikowanym daniem. Najtrudniejszy do wykonania i najważniejszy jest w niej właśnie farsz.
Tort kawowy z wiśniami to pyszny i wykwintny deser, który wbrew pozorom, nie jest zbyt trudny w wykonaniu. Kluczową kwestią jest odpowiednie przygotowanie biszkoptu – powinien on urosnąć na tyle, by dało się go pokroić na trzy części. Wypiek może stanowić idealny prezent z okazji urodzin czy rocznicy. Sprawdzi się również jako deser na świątecznym stole.
Smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa i delikatna w środku – taka jest właśnie beza. Doskonale sprawdza się nie tylko jako tort urodzinowy, ale również tort na Sylwestra. Jak przygotować bezę Pavlova pokazała w kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach.
Przygotuj pieczonego kurczaka w towarzystwie groszku zielonego z pancettą, puddingu chlebowego lub frytek i sałatki Colslaw. Poznaj niezawodne przepisy Jakuba Kasprzaka.
Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. To już ostatni moment, by zaplanować świąteczne menu. Jeżeli tak jak my, w święta najbardziej kochasz słodkości, mamy dla Ciebie przepis, w którym rozsmakują się Twoi bliscy.
Kapusta, cebula, boczniaki - to podstawa prostych, jednogarnkowych dań, które z całą pewnością polubią jarosze. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je Andrzej Polan.
Osłodź sobie dzień pysznościami z przepisów Mariety Mareckiej. Dzięki niej na naszym stole pojawiły się: kruche rogaliki z marmoladą, ciasto pomarańczowe oraz orzechowy placek w kratkę z dżemem morelowym i wiśniowym. Palce lizać!
Uświetnij tegoroczne Halloween przepysznymi przekąskami. Poznaj przepisy na ciasto, pieczone ziemniaki z wędzoną rybą, pizzę z dynią i czekoladowe trufle Sebastiana Olmy.
Suszone owoce nie tylko dodadzą smaku potrawom, ale także poprawią ich wartość odżywczą. Poznaj przepisy na kolorowe dania Sebastiana Olmy.
Kuchnia finalistki 7. edycji MasterChefa jest równie kolorowa co jej osobowość. Dodajcie trochę koloru na swoich talerzach tej jesieni, przygotowując potrawy według przepisów Martyny Chomackiej.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma, który na daniach z ryb zna się jak mało kto, przygotował dla nas domowy paprykarz szczeciński i podpowiedział, jak możemy go wykorzystać w innych potrawach.
Masz ochotę na urozmaicenie swojej kuchni? Postaw na dania prosto z Francji. Poznaj przepisy niezawodnego Piotra Kucharskiego.
Monika Mrozowska jest mamą trójki pociech i właśnie spodziewa się czwartego malucha. Dumna mama i aktorka w naszej kuchni przygotowała dania dla kobiet w ciąży. Sprawdzą się one jednak doskonale dla wszystkich - w świetny sposób podnoszą bowiem odporność. Wszystkie przepisy znajdują się w najnowszym ebooku autorki, pt. "Jak gotować, by nie marnować".
Nie zawsze mamy czas i ochotę na spędzanie długich godzin w kuchni. Szukasz inspiracji na łatwe i szybkie potrawy? Zainspiruj się włosko-polską kuchnią Matteo Brunetti. Poznaj przepisy na wyśmienite zapiekanki.
Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Z pomocą przychodzi Marieta Marecka. Zainspiruj się jej menu - zawiera ono zarówno zupę, danie główne, jak i deser. Idealne na rodzinny posiłek.
Jesień to idealny moment na rozgrzewające zupy i świeże ciasta. Przy tym, warto korzystać z naturalnych skarbów tej pory roku. Na co stawia Daria Ładocha? Poznaj jej jesienne przepisy.
Cukierniczka Dominika Matysiak przyjechała do nas prosto z dżungli. Na początku marca wyjechała na wakacje na Sri Lankę. Gdy wybuchła pandemia, Dominika postanowiła zostać na rajskiej wyspie. Nie zapomniała jednak o swojej największej pasji - pieczeniu i to właśnie w dżungli powstał e-book z jej przepisami. Kilka z nich przygotowała także w naszej kuchni. Opowiedziała nam również o przygodzie na Sri Lance, Lankijczykach i o tym, kto zjadał jej słodkości.
Zastanawiasz się, jak przygotować idealna szarlotkę? Matteo Brunetti przychodzi z pomocą. Skorzystaj z przepisu na chrupiące ciasto w towarzystwie włoskiej bezy i sosu pistacjowego. To jest pyszne!
Najskuteczniej powrócić do dzieciństwa można przez potrawy, które przygotowywała dla nas mama. W taką podróż zabrała nas Beata Kartowicz, przygotowując kluski lane i kładzione. Poznaj jej przepisy.
W twoim domu szykuje się wizyta wyjątkowych gości i nie wiesz czym ich zachwycić? Przychodzimy z pomocą! Warto zainspirować się przepisami z najnowszego MasterChefa. Choć to już 9. edycja, kucharze nadal potrafią zaskoczyć.
Rafał i Grzegorz Zawieruchowie zdradzą widzom przepisy na potrawy z kultowych filmów, takich jak "Chłopcy z ferajny", "Lepiej późno niż później" i "Notting Hill".
Każdy z nas ma swoje ukochane danie, którego sam zapach powoduje "motyle w brzuchu". A gdyby tak poznać ulubiony przepis jednego z uczestników MasterChefa? Dla nas nie ma rzeczy niemożliwych! Oto leśna polędwiczka wieprzowa, za którą dałby się pokroić Jakub Kurzep. Idealna na jesienne wieczory, przy ciepłym, domowym ognisku.
Sezon na grzyby w pełni. Skorzystajmy więc z pięknej pogody i wybierzmy się na grzybobranie. Las ma przecież tyle do zaoferowania! Zresztą, przyjemniej zbiera się grzyby, wiedząc, co później możemy z nich wyczarować. Poznaj przepisy Darii Ładochy.