Francuskie Galette des rois i hiszpańskie Roscon de los Reyes - to ciasta, które z okazji święta Trzech Króli, przygotował w Dzień Dobry TVN kucharz David Gaboriaud. Jeżeli lubicie krem patissiere i krem migdałowy, koniecznie skorzystajcie z przepisów Davida! Bon appétit!
Co takiego je Robert Lewandowski, że jest w tak świetnej formie? Postanowiliśmy to sprawdzić zapraszając do kuchni Dzień Dobry TVN Tomasza Leśniaka, Szefa Kuchni Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej, ktory już od 9 lat karmi "nasze orły". Czy to on decyduje o tym, co pilkarze mogą jeść? Czy dla każdego przygotowuje indywidualne menu? Jakie są ulubione potrawy piłkarzy? Tomasz Leśniak w naszej kuchni przygotował m.in.: „Ryżankę” na mleku kokosowym z siemieniem lnianym, halibuta w pistacjach z dzikim ryżem i salsą z buraków oraz cielęcinę marynowaną w syropie klonowym. Skorzystajcie z jego przepisów!
W naszej kuchni robimy dziś wszystko byście poczuli, tak jak my, mietę do ziół. Dlatego do studia zaprosiliśmy ekspertkę - dietetyczkę Annę Jelonek, która zdradza, jakie właściwości ma mięta, melisa i pokrzywa. Które z tych ziół jest dobre na skołatane nerwy i bezsenność, a które wspomaga układ trawienny? Komu Anna Jelonek zaleca miętę, a komu pokrzywę? Skorzystajcie też z jej przepisów na: cukinię z miętą i serem, gruszki w szynce, napój z pokrzywą oraz melisą.
On jest raperem, który lubi gotować, a ona szefową kuchni. Piotr "Vienio" Więcławski i Ada Marczewska, autorzy kulinarnego show "Ślinotok", emitowanego w Kuchni +, urzędują dziś w kuchni Dzień Dobry TVN. Kogo będą zapraszać do swojego programu? I co dobrego ugotowali wspólnie z dzieciakami z warszawskiej Pragi? Próbowaliście kiedyś jeść liście z rzodkiewki? Co Vienio ugotował dla Ani Kalczyńskiej z okazji jej urodzin?
W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha, blogerka kulinarna i miłośniczka tajskiej kuchni, podpowiada jak przygotować proste i niedrogie posiłki dla dzieci. Takimi daniami, które dzieci chętnie zjedzą, są: kopytka w sosie kalarepkowym, kopytka z cynamonem i cukrem oraz kopytka z kurczakiem w brzoskwiniach, bo dzieci bardzo lubią kopytka. Daria Ładocha nie byłaby sobą, gdyby nie przemyciła w potrawach dla dzieci trochę warzyw. Dlatego zachęca do przygotowania zupy-kremu z pieczonych warzyw korzeniowych oraz kukurydzianych placków. Smacznego!
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN tym razem radzi, jak przygotować domowy makaron. Zobaczcie, jak zrobić pyszne ravioli z żółtkiem, tagliatelle z prawdziwym sosem bolońskim i makaronowy pudding. Skorzystajcie z jego przepisów!
Okazuje się, że kefir, choć bardzo popularny w Polsce, wcale nie pochodzi z naszego kraju. A skąd? I co znaczy słowo"kefir"? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała: orkiszowe placki z kefiru, kefirowy koktajl z mango, pastę z łososia na bazie kefiru oraz pikantnego kurczaka w sosie. Smacznego!
W naszej kuchni gościliśmy uroczą parę - Jana Paszkowskiego, uczestnika "MasterChefa" i jego babcię Zosię, która przygotowała ulubione potrawy Janka: zupę jabłkową z grzankami i najlepszą na świecie szarlotkę. Skorzystajcie z przepisów babci Zosi!
W kuchni Dzień Dobry TVN dziś królowały makarony w różnej postaci! Zapiekanka z makaronu, wędzonki, dyni i bakłażan, grzybowy makaron, makaron z brukselką, śmietaną, pietruszką i cytryną. A jakie jest Wasze ulubione danie makaronowe?
Truskawki to nasze dobro narodowe. Jedzmy je póki są, bo pogoda nie sprzyja ich wzrastaniu. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował wątróbkę z truskawkami, sałatkę z truskawkami i łososiem oraz tosty z babki z truskawkami oraz klasyczną tartę. A Wy w jakiej postaci najbardziej lubicie truskawki?