Latem warto wybrać się na spacer do lasu, a przy okazji zebrać kilka jagód. Co z nich zrobić? Piotr Kucharski wie jak rozwiązać ten problem. W kuchni Dzień Dobry Wakacje pokazał jak zrobić: pierożki z jagodami i masłem waniliowym, jagodzianki i kurczaka w pikantnym sosie jagodowym.
Piotr Kucharski miał być rolnikiem, ale został osobowością telewizyjną i kucharzem. Co daje mu szczęście? Skąd bierze najpiękniejsze smaki? Z Piotrem spotkał się dziennikarz Marcin Sawicki. Zobaczcie, co razem przygotowali.
To ostatnia wizyta Piotra Kucharskiego w kuchni Dzień Dobry TVN w tym sezonie. Na osłodę rozstania przygotował więc: sernik z koziego sera z sezonowymi owocami, biszkopt w szklankach i bezglutenowe ciasto z czereśniami. Pokazał również prosty sposób na drylowanie wiśni lub czereśni, kiedy nie posiadamy drylownicy. A może Ty masz lepszy? Podziel się nim!
Może i kuchnia "pudełkowa" to hit ostatniego sezonu, ale to nie znaczy, że lunchu nie możemy wziąć do pracy w innej formie. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał jak przygotować jedzenie do pracy w... słoiku! Wypróbuj jego proste i szybkie przepisy na: ogórkowy chłodnik, warstwowe sałatki, koktajl i owsiankę.
Sandor Ellix Katz to amerykański guru fermentacji. Zaprosiliśmy go do kuchni Dzień Dobry TVN, aby wraz z Piotrem Kucharskim przygotował kiszonki oraz powiedzieli o sztuce kiszenia i fermentacji. Oto co przygotowali: kimchi owocowe, kwas truskawkowy, malinowy napój gazowany, ogórki małosolne, kiszone szparagi i kiszone rzodkiewki. Skorzystajcie z przepisów!
W trakcie prac archeologicznych, niedaleko Kazimierza Dolnego, znaleziono garnek, w którym znajdowała się zupa - dar dla bóstw domowych, sprzed tysiąca lat. Piotr Kucharski postanowił, dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, odtworzyć to danie. Zobaczcie jak mu poszło.
Kurkuma nadaje potrawom piękny żółty kolor i niesamowity aromat. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wykorzystał ją do zrobienia: wiosennych warzyw, filetów z kurczaka i ciasta z semoliny. Czy wiedziałeś, że kurkuma wybiela zęby? Zobacz, jak zrobić wybielającą pastę!
Suszona bazylia daje potrawom całkowicie inny smak i aromat niż ta świeża. Z czym dobrze się komponuje? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski powiedział, w jaki sposób ozywać suszonej bazylii w kuchni alby najlepiej wydobyć jej aromat i przygotował: carbonarę, tatara oraz zieloną zupę. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN było ostro. Piotr Kucharski przygotował dania z pieprzem: szaszłyki z wołowiny i cukinii z sosem pieprzowo-miodowym, pity z nadzieniem, grzanki ze szparagami i truskawkami marynowanymi w pieprzu oraz chleb z pieprzem i suszonymi śliwkami.
Czym kmin rzymski różni się od polskiego kminku? Do czego najbardziej pasuje? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski powiedział wszystko o tej przyprawie i przygotował: roladki z sałaty z pastą jajeczną i warzywami, placuszki naan, gulasz warzywny z ciecierzycą i sałatkę z fasoli i awokado. Smacznego!
Domowa kiełbasa, pasztet warzywno-jaglany i pieczony filet z indyka to dzisiejsze propozycje Piotra Kucharskiego na świąteczne dania. Bez jakich potraw Wy nie wyobrażacie sobie świątecznego stołu.
Nawet mieszkając w centrum dużego miasta możemy uprawiać własne warzywa i gotować bazując na samodzielnie wyhodowanych składnikach. W kuchni Dzień Dobry TVN kilka pomysłów na domową uprawę pokazał nam Piotr Kucharski, kucharz i autor książki "Miejski Farmer". Macie swoje balkonowe ogródki?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przesadził z pieprzem. Jak to zrobić, aby było smacznie? Zobaczcie, jak przygotować stir-fry z młodej kapusty i wołowiny, omlet ze szpinakiem płatkami owsianymi oraz krem z pora z wędzonym pstrągiem. Uwaga, jest ostro!
Musztarda to męska rzecz. Zajął się więc nią Piotr Kucharski. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował sałatkę ziemniaczaną, nóżki kurczaka i żurek. Wszystko doprawione musztardą sarepską. Pokazał również, jak w kilka sekund przygotować domowy majonez.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i musztarda. Z tego połączenia wyszły: łosoś pod musztardową skorupką, sałata rzymska z jajkami i sosem musztardowym oraz polskie burgery. Smacznego!
Rozmaryn, zioło znane z ludowej piosenki, zagościł w kuchni Dzień Dobry TVN. Piotr Kucharski przygotował: krem z marchewki z rozmarynowymi ciasteczkami, filety z kurczaka w rozmarynowej panierce oraz chleb z rozmarynem i pomidorami. Opowiedział również o wpływie rozmarynu na nasz organizm.
Laur - mały listek, który ma niezwykłą kulinarną moc. Jak stosować go w gotowaniu poza zupami? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował: szybki wywar warzywny, zupę jeszcze zimową, polędwiczkę wieprzową na kanapki i bezmięsny bigos.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i śledź w trzech odsłonach: w bułce maślanej z marynowaną cebulą, w sosie curry z pieczonymi ziemniakami i smażony z warzywami oraz sosem chrzanowo-jabłkowym. Smacznego!
Jak działa termoobieg? A inne funkcje piekarnika? Dzięki Piotrowi Kucharskiemu już to wiemy. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał różne sposoby na pieczenie. Zobaczcie jak upiec warzywa w masie solnej, dorsza w papilotach i rostbef.
Podobno nie ma na świecie mężczyzny, który oparłby się soczystemu stekowi. Może więc podać go podczas walentynkowej kolacji? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przyrządził trzydaniową kolację, której zjedzenia nie odmówi żaden facet: zupę krwawa merry, stek i mus czekoladowy. Piotr twierdzi, że na zrobienie tych dań wystarczy 45 minut, więc nie zabraknie czasu na fryzurę i makijaż ;)
1/3 Polaków przyznaje się do tego, że u nich w domu marnuje się jedzenie. Dlatego dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski i jego praktyczne porady, co zrobić, żeby ograniczyć ilość wyrzucanych produktów spożywczych. Korzystacie z tych sposobów? Może macie jakieś inne rady? Piszcie!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski obalił mit o rzekomej bezwartościowości grzybów. Z polecanych cukrzykom pieczarek zrobił kotlety i burgery, natomiast z boczniaków, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe - flaczki. Powiedział także o swoich grzybowych wspomnieniach z dzieciństwa. A Wy? Chodziliście z rodzicami na grzyby?
Na polskich stołach króluje ziemniak, znany również jako pyra lub kartofel. Może czas to zmienić? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował nam różne rodzaje kaszy. Zobaczcie, jak w ciekawy sposób podać ten smaczny i zdrowy produkt. Czy wiedzieliście, że kasza gryczana strzela jak popcorn?
Polskie lodziarnie przeżywają prawdziwy renesans. Kucharz DDTVN Piotr Kucharski odwiedził taką, która nie tylko zaskakuje nowymi smakami, ale również sposobem przygotowania i podawania lodów. Zobaczcie, jak szpachluje i roluje się lody.
Na wielu stołach wigilijnych znajdzie się pasztet. Jak zrobić do niego smakowite dodatki? O tym szef kuchni Piotr Kucharski.
Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować na święta szynkę w mandarynkach. Jakich produktów potrzebował?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zdradził nam tajemnice najpopularniejszego dodatku do mięsa na polskich stołach, czyli ziemniaków. Jak mówi Kucharski - ziemniak ziemniakowi nierówny. Z jednych ziemniaków lepiej robić purée, a z innych frytki lub dodawać je do sałatki.
Drożdżowe ciasto maślane kojarzy nam się raczej z deserem lub słodką przekąską, jednak, jak się okazuje, może stanowić również świetny dodatek do wytrawnych dań. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał nam przepisy na maślane bułeczki w niekonwencjonalnych odsłonach.
W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z warzyw. Na stole pojawiły się: warzywa z wołowiną i orzechowym dzikim ryżem, warzywa pod beszamelem oraz orientalna zupa z krewetkami. Palce lizać!
Piotr Kucharski postanowił sprawić kulinarną frajdę Marcinowi Mellerowi, który "cierpi gdy musi rano jeść kiełki czegoś i listki". Dlatego dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował "dania konkretne": pyzy ziemniaczane z kapustą, kluski śląskie z gęsiną i gruszką oraz kopytka z warzywami. Smacznego!