"Szok termiczny, który im fundujemy, sprawia, że psują się znacznie szybciej".
Sprawdź, jakie są jego zalety i wady.
Mimo że o tym, jak ważna dla prawidłowego rozwoju dziecka jest zdrowa dieta, mówi się coraz więcej, to nie wszyscy chcą przyjąć to do wiadomości. Zdarzają się sytuacje, że dzieci, które przynoszą do szkoły pełnowartościowe posiłki, są wyśmiewane przez rówieśników. Jak zmienić podejście dzieci i rodziców do jedzenia? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z dr Hanną Stolińską, dietetykiem klinicznym.
Za czasów PRL-u ciężko było o masło, znacznie bardziej popularne były wszelkiego rodzaju margaryny i tłuszcze roślinne. Kiedy przeminął ten czas, wiele osób wróciło do tradycyjnego masła, jednak czy jest to zdrowy wybór? Co jest zdrowsze?
Badania pokazują, że połowa Polaków ma zbyt wysoki poziom cholesterolu. Jego nadmiar jest niebezpieczny dla zdrowia i sprzyja m.in. problemom z układem krążenia. Co zrobić, aby obniżyć jego stężenie? Czy zmiana diety wystarczy? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Anną Radowicką, dietetyczką.
"Picie tylko kilku szklanek wywaru dziennie jest jak głodówka"
Małgorzata Socha jest mamą trójki dzieci i doskonale wie, że to, jak ona sama się odżywia, wpływa na preferencje jedzeniowe jej pociech. Okazuje się jednak, że nie każda z nich chce jeść wszystko. W rozmowie z dziendobry.tvn.pl zdradziła, które z jej dzieci jest niejadkiem i jaki ona sama ma stosunek do fast foodów.
Pandemia wywróciła nasze życie do góry nogami. Na te kilkanaście miesięcy cały świat skurczył się do czterech ścian mieszkania. Zamknięcie zmieniło nasze nawyki oraz przyzwyczajenia. Zaczęliśmy też inaczej się odżywiać. Główny Urząd Statystyczny postanowił sprawdzić, co Polacy jedli w czasie pandemii i które produkty kupowaliśmy najczęściej.
Martyna Domagała jest mamą dwójki dzieci. Przed ich urodzeniem prowadziła bardzo aktywny tryb życia, jeździła na nartach i uprawiała inne sporty. Teraz ma zamiar dalej poświęcać się swoim pasjom i angażować w nie dzieci. Nam opowiedziała o rodzinnych zajawkach i zdrowym podejściu do życia.
Wiosna, wiosna, ach to Ty - aż chciałoby się zanucić. Nadeszła nowa pora roku, a wraz z nią nowe warzywa, pierwsze w tym sezonie. Jeść nowalijki czy nie, oto jest pytanie. Aby nasycić naszą ciekawość, prośbę o radę kierujemy do dietetyczki - dr Wanda Baltaza wyjaśniła wszystko, co warto wiedzieć na temat nowalijek.
Zbilansowana dieta zapewnia dziecku nie tylko właściwy rozwój, ale także chroni go przed groźnymi chorobami w dorosłym życiu. Jak karmić dziecko, aby było zdrowe? Na ten temat rozmawiamy z dr n.med. Bartłomiejem Zalewskim, pediatrą.
Dieta kojarzy nam się przede wszystkim ze zdrową żywnością. Karina Villarreal zamieniła jednak zielone sałatki na frytki i burgery. W efekcie udało jej się zgubić 1/3 dotychczasowej wagi.
Dietetycy od lat powtarzają, że owoce i warzywa są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych. Jednak jedzenie niektórych z nich może przynieść więcej szkód niż pożytku. Najnowszy raport Enviromental Working Group pokazuje, które produkty zawierają najwięcej pestycydów.
Lagom to mało znane określenie stylu życia popularyzowanego przez Szwedów. Skandynawska filozofia życia, choć wciąż mało znana, zyskała spore grono fanów. Specyficzny sposób myślenia ma odzwierciedlenie nie tylko w życiu codziennym, ale i w innych obszarach, np. w modzie, architekturze wnętrz.
Mariusz Budrowski od kilku lat jest witarianinem. Mężczyzna zainspirował się tym stylem życia, ponieważ w związku z niewłaściwą dietą zaczął mocno podupadać na zdrowiu. Obecnie jest współautorem projektu "Odmładzanie na Surowo"– bloga obserwowanego przez ponad 265 tys. osób na Facebooku. Co robił przed zmianą swojego życia?
Sandra Kubicka od lat zachwyca fantastyczną sylwetką. Okazuje się jednak, że i ona ma niekiedy problemy z dodatkowymi kilogramami. Teraz ujawniła fankom swoje sprawdzone sposoby na powrót do formy. Jaki jest sekret?
Powszechnie wiadomo, że cukier jest najprostszym i najsmaczniejszym poprawiaczem smaku. Jego duża ilość jest jednak szkodliwa dla organizmu. Czym w takim razie możemy zastąpić cukier? Wyjaśniła Katarzyna Bosacka, prowadząca program "MądrzeJEMY".
Foodsharing to z języka angielskiego „dzielenie się jedzeniem”. Idea narodziła się w Niemczech w 2012 roku, wkrótce zaczęła docierać także do innych krajów. Zamysłem jest dzielenie się żywnością z innymi. Chodzi przede wszystkim o żywność, która została po świętach, imprezach, a także taką, której kończy się termin ważności, a wiadomo, że nie zostanie zjedzona. Idea ta niesie więc ze sobą kilka korzyści – zapobiega marnowaniu się jedzenia, a także wspiera osoby uboższe, bezdomne, głodne.
Marcin Prokop zdradził w Dzień Dobry TVN, że supermodelka i ulubienica światowych projektantów Anna Jagodzińska jest jego przyszywaną kuzynką. Ostatnio przyjechała do Polski, by poprowadzić specjalny warsztat dla modelek. Z modelką spotkał się dziennikarz Mateusz Hładki.
W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Sonię Bohosiewicz, Małgorzatę Tchurz terapeutę neurorozwojowego i jej podopiecznego Szymona Bachurskiego, który zmaga się z zaburzeniami odżywiania. Czym jest neofobia żywieniowa i jak się objawia? Na czym mogą polegać problemy żywieniowe u dzieci i jak sobie z nimi poradzić? Zobaczcie!
Biegamy, trenujemy na siłowni lub w fitness klubie i często korzystamy z porad dietetyków lub coachów żywieniowych, bo chcemy być zdrowi, smukli i wysportowani. Ale czy każdy doradca żywieniowy zna się na rzeczy? Jak sprawdzić jego kompetencje? Czym różni się coach żywieniowy od dietetyka? O tym rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetykiem Celiną Kinicka i z Elżbietą Lange, psychodietetykiem i coach zdrowia.
Natasza Urbańska, w rozmowie z dziennikarką Dzień Dobry TVN Agnieszką Jastrzębską przyznała, że jej rodzina boi się jeść poza domem. Kto więc gotuje w ich kuchni - ona czy Janusz Józefowicz? Czy Natasza Urbańska stosuje jakąś dietę i jak odżywia swoją córkę?
Ewa Chodakowska - trenerka fitness, pasjonatka sportu, zdrowego trybu życia i odżywiania właśnie wydała kolejną książkę. Zaprosiliśmy ją do studia Dzień Dobry TVN po to, by porozmawiać o tym, jak skutecznie się motywować do ćwiczeń. Jak Ewa Chodakowska reaguje na hejterów? Jak motywuje ludzi do zmian? Ile czasu spędza w tzw. wirtualnej rzeczywistości? Ewa Chodakowska była gościem Marcina Mellera i Anny Kalczyńskiej.
Posłanka PO i działaczka opozycyjna w okresie PRL Henryka Krzywonos-Strycharska przeszła ostatnio dużą przemianę - po usunięciu części żołądka i przejściu na dietę straciła ponad 60 kg. Unika tłustych i naszpikowanych chemią potraw, ponieważ wie, że szkodzą one zdrowiu. Chciałaby również ustrzec przed nimi Polaków. W jaki sposób? W Dzień Dobry TVN powiedziała nam, co wpłynęło na jej decyzję dotyczącą zmniejszenia żołądka, co zyskała dzięki utracie wagi i jak obecnie się odżywia. Zapytaliśmy ją również, co myśli na temat ewentualnego zaostrzenia prawa aborcyjnego.
Kolejną bohaterką cyklu "Odżywieni" jest Edyta Lipniowiecka, która uskarża się na przemęczenie i podwyższony cholesterol. Nasza ekspertka Daria Ładocha postanowiła bliżej przyjrzeć się jej codziennemu menu. Dlaczego Edyta odżywiała się nieprawidłowo? I jakie Daria widzi dla Edyty rozwiązanie?
Nad światem zapanowała moda na "be fit". Uprawiasz sport i dbasz o zdrowe odżywianie? Koniecznie musisz to zobaczyć! W studio Dzień Dobry TVN dietetyk Magdalena Jarzynka wyjaśnia na czym polega problem z fruktozą, zawartą w wielu produktach spożywanych codziennie. Czy to prawda, że syrop glukozowo-fruktozowy sprawia, że odczuwamy wilczy głód?
O ciemnej stronie przemysłu spożywczego i o tym, co tak naprawd trafia na nasze talerze rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z Philipem Lymbery, prezesem Compassion in World Farming – organizacji działającej na rzecz zakończenia przemysłowego chowu zwierząt. Lymbery jest też autorem książki "Farmagedon". Dlaczego postanowił zgłębić tajniki produkcji żywności? Skąd bierze się tanie mięso w supermarketach? Jaką mamy gwarancję, że gdy kupujemy droższe mięso zostało ono wyprodukowane w dobrych warunkach?
Według tzw. diety rozdzielnej choroby biorą się od nagromadzonych w organizmie toksyn, a te są wynikiem tego, że łączymy i jemy to, czego nie powinnyśmy łączyć. Co na temat diety rozdzielnej myśli dietetyczka Anna Jelonek? Czy są badania, które potwierdzają skuteczność tej diety? Dlaczego nie powinno się łączyć białka z węglowodanami? Jak jeść, by nie zakwasić organizmu?
Uzależniamy się nie tylko od alkoholu, nikotyny i innych substancji psychoaktywnych. Jedzenie też może stać się obiektem naszego pożądania i efektem przymusu. Gościem Dzień Dobry TVN była psycholog Monika Dreger. Czy każdy może uzależnić się od jedzenia, a może są osoby szczególnie narażone na tę dolegliwość?
Dorośli łykają je tonami. Okazuje się, że podajemy je także co trzeciemu dziecku. Czy suplementy można bez przeszkód podawać dzieciom? Gościem Dzień Dobry TVN była pediatra dr Ewa Drzewiecka. Czy najmłodsze pokolenie dzieci to dzieci niedożywione i chorowite? Jak wzmocnić zdrowie i odporność nie używając suplementów a dbając o codzienną dietę?