Pandemia koronawirusa wciąż pozostawia wiele wątpliwości. Dlatego na naszej stronie internetowej w zakładce "Koronawirus" internauci mogą zadawać pytania. Z jednym z nich zmierzył się dr Paweł Grzesiowski, ekspert naczelnej Rady Lekarskiej ds. COVID-19.
W cyklu "Buduj odporność z Dzień Dobry TVN" pokazujemy sprawdzone metody na wzmocnienie naszego zdrowia. Czym jest kit pszczeli i co dobrego daje nam propolis? O tym opowiedział farmaceuta Marcin Korczyk zwany także "Panem Tabletką".
W dobie pandemii koronawirusa i nieprzyjaznej jesiennej aury, wielu z nas zastanawia się, jak skutecznie wzmocnić swoją odporność. Z cennymi radami przychodzi Agnieszka Cegielska. W swojej najnowszej książce udowadnia, że droga do zdrowia wymaga cierpliwości i pokory.
W zeszłym tygodniu przez wzrost liczby zakażeń koronawirusem, rząd zadecydował o zamknięciu w całym kraju siłowni. Wszyscy jednak są zgodni, że aby zwiększyć odporność, musimy być aktywni. Ze względu na to trener Dariusz Brzeziński pokazał w Dzień Dobry TVN kilka prostych ćwiczeń, które można samodzielnie wykonać w domu.
Bakterie żyjące w jelitach są kluczowe dla naszego zdrowia. Jelita są miejscem kontaktu organizmu ze światem zewnętrznym, więc leki oraz przetworzona żywność mają wpływ na ich kondycję. Jak wspomagać swoją odporność i zadbać o dietę, by sprzyjała rozwojowi dobrej flory bakteryjnej? Kilku rad udzielił nam Oskar Kaczmarek, specjalista w zakresie mikrobiotyki jelitowej i probiotykoterapii.
Krótsze dni, niższe temperatury i deszcz. Pogoda za oknem przypomina, jak ważne jest budowanie odporności. W cyklu "Buduj odporność z DDTVN" pokazujemy metody na zabezpieczenie zdrowia. Co dobrego daje nam sfermentowany miód, czyli pierzga? To wyjaśniała nam dietetyczka Agnieszka Mielczarek.
Tarnina to krzew, który znamy głównie z lasów i polnych dróg. Gatunek ten przyciąga nasz wzrok głównie jesienią, kiedy to na gałązkach pojawiają się granatowe, krągłe owoce. Jakie są ich właściwości? O tym opowiedział nam Jan Motyka, etnobotanik.
Okres jesienno-zimowy jest dla nas szczególnie niebezpieczny i łatwo wtedy o przeziębienie. Agnieszka Cegielska, propagatorka zdrowego stylu życia, opowiedziała o dobroczynnych działaniach naturalnych suplementów, które dostępne są właśnie teraz. Było to nasze pierwsze spotkanie w ramach nowego cyklu "Budujemy odporność z Dzień Dobry TVN".
Wielu osobom kojarzy się głównie z nieprzyjemnym obowiązkiem z czasów szkolnych, gdy przyjmowanie go było obowiązkowe. Nie ma chyba drugiego tak wartościowego produktu z tak złym PR-em jak tran. Ale jego drogocenne właściwości wygrywają ze złą sławą. Jaki tran wybrać? Czy faktycznie warto go suplementować? O tym mówiła w naszym programie Magdalena Krajewska, lekarz medycyny rodzinnej i instagramerka.
Królową kwiatów jest róża, a przypraw – kurkuma. To nie tylko ceniona przyprawa, ale także lek, znany i z powodzeniem stosowany od wieków w medycynie tradycyjnej jako naturalny antybiotyk. Wzmocnić odporność warto szczególnie jesienią, w okresie wzmożonych przeziębień. Jak przyrządzić smaczne szoty odpornościowe dla dzieci i dorosłych? Kilka przepisów zdradziła nam Kornelia Westergaard, biotechnolog i psychodietetyk.
Dzika róża, zwana królową polskich kwiatów, jest niezwykle ceniona zarówno ze względu na swoje piękno, jak i właściwości lecznicze oraz walory kulinarne. Jak działa dzika róża? Właściwości zdrowotne to przede wszystkim bogactwo witamin w owocach. Piękny i intensywny zapach dzika róża zawdzięcza olejkom eterycznym zawartym w kwiatach. Podpowiadamy, do czego wykorzystać dziką różę i jak zadbać o jej zdrowie.
Domowy syrop z czarnego bzu pomoże uporać się z wieloma dolegliwościami. Jest świetny nie tylko podczas przeziębienia. Warto stosować go również profilaktycznie dla podtrzymania odporności organizmu. Sprawdź, jakie inne właściwości i zastosowania ma syrop z czarnego bzu i jak go zrobić.
Pogodowo to już właściwie przedwiośnie, choć mamy luty. Nie ma jeszcze pachnących nowalijek, za to dokuczają nam przeziębienia. Dlatego w naszej kuchni gotujemy pysznie, kolorowo i naturalnie - dodajemy sobie odporności i energii. Przepisy finalistki Masterchefa - Martyny Chomeckiej.
Tran to wyciąg z wątroby ryb dorszowatych. Zawiera witaminę D i kwasy omega 3, które są kluczowe dla naszej odporności. O zdrowotnych właściwościach tranu w studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała pediatra Aneta Górska-Kot. Jak zaznaczyła pani doktor, tran mogą przyjmować dzieci i to już od 6 miesiąca życia. W jakich ilościach można przyjmować tran? Mówi się, że ryby zawierają różne zanieczyszczenia np. metale ciężkie. Czy istnieje ryzyko, że rtęć przedostanie się do tranu?
Dobra flora bakteryjna jelit przekłada się na cały nasz organizm. To od niej zależy nasza odporność oraz samopoczucie. Dobrą florę bakteryjną pomagają nam budować kiszonki. Powstają one w wyniku naturalnej fermentacji, kiedy wydziela się kwas mlekowy. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyk Justyna Markowska, która zdradziła, że kiszenie wydobywa z warzyw to, co najlepsze. Co to znaczy? I co możemy kisić?
Czym jest odporność psychiczna u dziecka i jak ją kształtować? Czy odporność psychiczną można wzmocnić? - To, co jest tak naprawdę kluczowe dla odporności psychicznej, to postawa zadaniowa i poczucie sprawstwa, odpowiedzialności za sytuację, w której jesteśmy - mówi psycholog Justyna Korzeniewska, gość Dzień Dobry TVN. Co zrobić, gdy dziecko podejmuje wyzwania, ale gdy tylko pojawiają się trudności, porzuca je?
Pierwsze 1000 dni życia dziecka jest kluczowe, jeżeli chodzi o jego odporność. Niestety aż 70 proc. chorób, na które lekarze pierwszego kontaktu przepisują nam antybiotyki, to infekcje wirusowe, a nie na bakteryjne. W związku z tym, antybiotyk nie jest potrzebny. Centrum naszej odporności znajduje się w jelitach. Najbardziej kluczowe dla odporności są pierwsze dni po kuracji antybiotykiem. Dlaczego? Jakie probiotyki powinniśmy przyjmować w czasie kuracji antybiotykowej, a jakie po jej zakończeniu? Jakie są objawy obniżonej odporności? Gościem Dzień Dobry TVN był Oskar Kaczmarek, ekspert ds. mikrobioty i terapii mikrobiologicznej.
Kardamon to król przypraw. O jego zaletach i zastosowaniu mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska. Jak przygotować napar wzmacniający odporność, w którym jednym ze składników jest właśnie kardamon?
Szacuje się, że ok. 15 proc. dzieci cierpi z powodu nawracających infekcji. Dlaczego tak się dzieje? Jak temu zaradzić? Jakie badania wykonać dziecku, które ciągle choruje? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN doktor nauk biologii medycznej Patrycję Szachtę.
Nastała moda na probiotyki - podobno można dzięki nim wzmocnić swoją odporność. Czy to prawda? Czy można je brać profilaktycznie? Można je stosować bez konsultacji z lekarzem? Czy probiotyki mogą zaszkodzić? O działanie probiotyków zapytaliśmy gościa Dzień Dobry TVN kierownik Kliniki Pediatrii WUM prof. dr hab. Hannę Szajewską.
Katar nieleczony trwa tydzień, leczony - siedem dni, a z czystkiem - cztery. Jakie są inne prozdrowotne właściwości tej rośliny? Po jaki rodzaj czystka sięgać? Czy można podawać go dzieciom? Dlaczego powinni po niego sięgać palacze? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.
W okresie jesienno-zimowym łapiemy przeziębienia. Jak naturalnie wzmocnić odporność? Po co sięgnąć, kiedy już się rozchorujemy? O tym W dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.
Jesienią łatwo o przeziębienie, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania, które wzmacniają odporność i chronią przed infekcjami. Były więc migdały z pieprzem, bezmięsny żurek z chrzanem, jajkami i grzybami, gulasz z dyni i ciecierzycy, śniadaniowe zapiekane jabłka, syrop z pigwowca do herbaty oraz rozgrzewający napój z imbiru, kurkumy, miodu i cytryny.
Zdrowa i zbilansowana dieta oraz ruch to podstawa. Czy codzienną dietę powinniśmy wzbogacić dodatkowo o suplementy? Czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia? Komu są one potrzebne? Jak je dobierać? Rozmawialiśmy na ten temat z Iwoną Wawer z Krajowej Rady Suplementów i Odżywek oraz Renatą Jurgiel, internistką.
W Chinach pojawiła się bakteria, której gen jest odporny na antybiotyki. Czy grozi nam epidemia? Dlaczego antybiotyki już nie działają? Jakie są tego przyczyny i, jaka jest dla nich alternatywa? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Sylwię Borską, biologa medycznego i Tadeusza Zielonkę, pulmonologa.
Jesień to pora częstszych przeziębień. Jaka jest zależność między odpornością a dietą? Co powinno znaleźć się w naszym codziennym menu, byśmy mogli wzmocnić organizm? O tym w studiu Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z dietetyk Zuzanną Antecką.
Dorota i Agnieszka otworzyły przedszkole, które mieści się w lesie. Czym jest edukacja leśna. Skąd taki pomysł? I jak tak długie przebywanie na świeżym powietrzu wpływa na odporność dziecka?
Co powinniśmy jeść, by zwiększyć odporność ogranizmu i w ten sposob chronić się przed infekcjami? Co powinniśmy jeść, gdy już się przeziębimy? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do gościa Dzień Dobry TVN - Klaudyny Hebdy, kulinarnej blogerki, która zdradza swój sekretny przepis na ziołowy syrop zwiększający odporność, rozgrzewający napój imbirowy i konfiturę z owocami dzikiego bzu.
Anna Stramach i Adam Mostowski, który odpadł wczoraj z programu "Masterchef", byli gośćmi Dzień Dobry TVN. W naszej kuchni przygotowali potrawy dla najmłodszych, nie tylko te słodkie. Przekonajcie się, jak smakuje zupa z ananasa, pomidorowa z makaronem naleśnikowym, knedle ze śliwkami i sosem waniliowym, fileciki rybne oraz śniadaniowe bułeczki. Dlaczego Adam Mostowski musiał się pożegnać z programem "Masterchef"?
W Azji Południowo-Wschodniej pojawiła sie nowa, groźna choroba, nie jest zakaźna, ale zabija, tylko dorosłych. Czym jest i skąd się bierze choroba, która nazywa się AOIS? O to zapytaliśmy w Dzień Dobry TVN doktora Pawła Grzesiowskiego. W czym jest podobna do AIDS? Ile osób na nią już zachorowało? Czy może to być choroba genetyczna, która ujawnia się dopiero po latach?