Aronia jest niedocenianym owocem, choć Polska jest potentatem w produkcji aronii. Bogata jest w witaminy, mikro- i makroelementy i bioflawonoidy. Aronia łagodzi skutki chemio- i radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów. A regularne picie soku z aronii wzmacnia odporność. Jak przechowywać aronię? Czy można ją zamrozić i jakie przetwory można robić z aronii?
Włoski akcent na polskiej ziemi? Tak! Wytropił go Mikołaj Rey. Nasz smakosz tym razem udał się do Sowiej Woli Folwarcznej. Spotkał się tam z Michałem Rutkowskim, który produkuje włoskie sery, między innymi, mozzarellę i ricottę. Jednak największą dumą firmy Pana Michała jest Scamorza. Co to za ser? Jak smakuje? Jakie ma właściwości i z czym go podawać?
Podobno da się z niej wytłoczyć olej. Należy do rodziny kapustowatych. Zawiera m.in.: witaminy, żelazo, kwas foliowy i aminokwasy siarkowe, które działają antywirusowo i zapewniaja jej charakterystyczny ostry smak. Rukolę, bo o niej mowa, szczególnie cenią osoby dbające o figurę, dlatego że jest lekkostrawna, niskokaloryczna i korzystnie wpływa na układ trawienny. Nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey wybrał się farmę rukoli. Jak przechowywać rukolę, by nie zwiędła?
W środę w Dzień Dobry TVN coś z sąsiedzkiego życia - Filip Chajzer sprawdza, jak dobrze znamy osoby, które mieszkają obok. Następnie coś z życia tropiciela smaków - Mikołaj Rey odkrywa na nowo rukolę. A potem coś na jesienną nutę - jakie fryzury obowiązują w tym sezonie? A na koniec - jak trzeba się spakować, by zostać Miss International? Ewie Mielnickiej towarzyszyliśmy w przygotowaniu do wyjazdu do Japonii. Dzień Dobry TVN jutro o 8.00!
Polska jest królestwem serników. Które są u nas najbardziej popularne? Czym się różnią od siebie? Z jakich składników wykonuje się New York cheesecake? Jaki sernik polecił Marcin Prokop? O sernikowych pysznościach rozmawialiśmy z ekspertem Dzień Dobry TVN i poszukiwaczem smaków Mikołajem Reyem.
Czym jest głóg i jak odróżnić go od dzikiej róży? Jakie owoc ma właściwości zdrowotne? Sprawdził to nasz smakosz Mikołaj Rey. Owoce dzikiej róży i głogu można także wykorzystać w kuchni. Jakie potrawy można przygotować na bazie czerwonych owoców?
Ekspert Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey spotkał się z rodziną, która uprawia paprykę z pokolenia na pokolenie. To państwo Jankowscy, którzy w latach 80. ubiegłego wieku sprowadzili warzywo do Polski. Dlaczego produkcja papryki jest tak wymagającym zajęciem? Jakie potrawy można przygotować z papryki i jakie to warzywo ma wartości odżywcze?
Krewetki słyną z niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości białka, dlatego Mikołaj Rey udał się do Stawigudy, gdzie produkuje się je. Jak wygląda warmińska produkcja frutti di mare? Jak jednak rozpoznać dobrą krewetkę? I z czym najlepiej je podawać?
Po kilku miesiącach poszukiwań w końcu nastąpił finał konkursu Wine & Food Noble Night. Czym podczas 8 edycji konkursu zaskoczyli restauratorzy? Jak wygrana drużyna przekonała do siebie jury? Jakie zaserwowała potrawy? Dowieść tego próbował nasz smakosz Mikołaj Rey.
Mikołaj Rey udał się nad jezioro Śniardwy. Tam spotkał się z Mirosławem Gworkiem, restauratorem, który zaproponował naszemu smakoszowi regionalne smaki. Mikołaj spróbował mazurskich ryb. Które są najpopularniejsze? Jak je przyrządzić, by nie zakrztusić się się ością?
W jutrzejszym programie wiele pasjonujących tematów. Poznamy historię Kuby Ka - chłopaka z Trójmiasta, który podbija świat. Mikołaj Rey uda się w kolejną kulinarną podróż. W programie także podpowiemy kilka cennych wskazówek, które przydadzą się świeżo upieczonym mamom. Zapraszamy!
W ostatnim czasie polski rynek zalewa fala sztucznych miodów. Kupienie prawdziwego produktu staje się coraz trudniejsze. Zdarza się, że sami pszczelarze mieszają prawdziwy miód z tym sztucznym. Jak sprawdzić, czy miód, który kupiliśmy jest prawdziwy? Jaki smak powinien mieć prawdziwy miód? I jakie właściwości ma miód zwany też płynnym złotem? W Dzień Dobry TVN opowiedział o tym Mikołaj Rey.
Nasz smakosz Mikołaj Rey wybrał się nad Zalew Wiślany do małej wioski Kadyny, by poznać smak agrestu. Nieco kwaskowaty owoc jest niskokaloryczny oraz ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jakich? I co można z niego przyrządzić w kuchni?
Nasz smakosz udał się nad polskie morze w poszukiwaniu dorsza idealnego. Kiedy trwa sezon na dorsze? Jakie wartości ma bałtycka ryba? Dlaczego jest tak popularna wśród turystów? Jakie dorsze są najsmaczniejsze? Małe czy duże? I jakie potrawy można z nich przygotować?
Ruszyła 8. edycja konkursu Wine & Food Noble Night. Rywalizują w nim restauracje z całej Polski. Kolejnym punktem w tej kulinarnej podróży był Poznań oraz nadmorskie kurorty. Czy zaserwowano im same ryby? Co zaskoczyło ich w tamtejszych karatach menu? Które przygotowane przez szefów kuchni potrawy zasmakowały Edycie i Mikołajowi najbardziej?
Katarzyna Lubczyńska tworzy przepiękne torty. Łączy w ten sposób dwie swoje największe pasje: gotowanie i rękodzieło. Odwiedził ją znawca smaku Mikołaj Rey. Czy udało mu się przygotować tort idealny według przepisu Kasi? Co sprawiało mu największą trudność? Zobaczcie, jaką niespodziankę Kasia przygotowała dla Mikołaja.
Ruszyła 8. edycja konkursu Wine & Food Noble Night. Rywalizuje w nim dwanaście restauracji z całego kraju. Kolejnym punktem na kulinarnej mapie Polski, jaki odwiedzili Edyta Brykała i Mikołaj Rey jest Sopot. Co zaskoczyło ich w tamtejszych karatach menu? Czy przygotowane przez szefów kuchni potrawy zasmakowały Edycie i Mikołajowi?
Okazuje się, że dzikie rośliny mogą mieć swoje zastosowanie w kuchni. Które ich części są najbardziej wartościowe i najsmaczniejsze: liście, kwiaty czy łodygi? Co można z nich przygotować? Czy chwasty mają wartości odżywcze? Opowiedział o tym, nasz smakosz, Mikołaj Rey.
Na Kaszubach znajduje się strusia farma, którą prowadzi Katarzyna Michnowska. Odwiedził ją Mikołaj Rey. Jak wygląda przechowalnia jaj strusich? Ile jaj w roku znosi samica strusia? Ile jajek kurzych zmieściłoby się w jaju strusim? Z czym wyśmienicie smakuje jajecznica z jaja strusiego?
Ruszyła 8. edycja konkursu Wine & Food Noble Night. Rywalizuje w nim dwanaście restauracji z całego kraju. Organizatorka Edyta Brykała i kucharz Mikołaj Rey odwiedzili kolejne miejsca. Czy szefowie kuchni zaskoczyli naszych smakoszy swoją kreatywnością? Co w zasmakowało im najbardziej?
Czy boczniak zdetronizuje pieczarkę? Może tak się stanie, bo coraz więcej Polaków przekonuje się do tego smacznego i zawierającego wiele pożytecznych dla zdrowia minerałów grzyba. Nasz kulinarny smakosz i podróżnik Mikołaj Rey wybrał się do gospodarstwa rolnego w Woli Łaskiej zajmującego się uprawą boczniaka. Zobaczcie, jak uprawia się boczniaki i dlaczego potrzebna jest do tego słoma! Kto ma ochotę na tartę z boczniaków?
To już 8. edycja konkursu Wine & Food Noble Night. Rywalizuje w nim dwanaście zespołów pod wodzą szefów kuchni, reprezentujących dwanaście restauracji z całego kraju. Do tej pory goście Dzień Dobry TVN: organizatorka Edyta Brykała i Mikołaj Rey odwiedzili trzy. Jak wyglądają poszczególne etapy konkursu? Kim są "tajemniczy klienci"? Kto ocenia restauracje, które weszły do finałowej dwunastki?
Z początkiem maja na straganach pojawił się rabarbar. Warzywo ma swoje zastosowanie nie tylko w przypadku ciast i deserów. Nowalijkę można przygotować również na słono. Przekonał się o tym nasz smakosz Mikołaj Rey. Rabarbar nie tylko dobrze smakuje. Ma także wiele wartości odżywczych. Jakich? Dlaczego w USA rabarbar jest uchodzi za owoc? Dlaczego rabarbaru nie powinny jeść osoby mające problemy z nerkami? O tym opowiedział w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey.
Czosnek niedźwiedzi to roślina nieco zapomniana, dziko rosnąca. Od czosnku pospolitego różni go to, że ma w sobie więcej siarki. Jest przez to skuteczniejszy niż czosnek zwyczajny. Skąd nazwa rośliny? Czy czosnek daje siły? W jakiej formie jest on jadalny? I co możemy przyrządzić z czosnku niedźwiedziego? Mikołaj Rey o swoim kolejnym kulinarnym podboju opowiedział w studiu Dzień Dobry TVN.
Dziś w naszej kuchni Mikołaj Rey, który postanowił przygotować pasty do chleba. Spod jego ręki wyszły takie smakołyki jak: tapenade z czarnych oliwek, pasta migdałowo szafranowa, pasta z Chorizo, riletty z tuńczyka czy hummus.
W studiu Dzień Dobry TVN nasz smakosz Mikołaj Rey opowiedział, jak przygotować grzyby do zupy lub sosu. Dlaczego nie wolno ich myć? W jaki sposób prawidłowo ususzyć grzyby? Do czego je podawać? i z czym najlepiej smakują? Zobaczcie, jak zrobić dobrą i sycącą zupę grzybową!
Jak rozpoznać dobry olej? Dlaczego naturalny olej rzepakowy ma kolor brązowy? Olej powinien być tłoczony na zimno czy na ciepło? Czy jest zdrowy? Do czego można stosować olej tłoczony na zimno? Czy nadaje się do smażenia? O właściwościach "rzepakowego złota" w studiu Dzień Dobry TVN opowiedział smakosz Mikołaj Rey.
W poszukiwaniu kolejnych kulinarnych perełek, tym razem nasz smakosz udał się do Kamienia Pomorskiego. Tylko tam serwuje się kiszonego łososia. Kto jest autorem przepisu? Jak smakuje marynowana ryba? Jak się go przyrządza i w jaki sposób podaje? Czy można kisić też inne ryby?
Mikołaj Rey zachwyca się kindziukiem - dojrzewającą, twardą wędliną, która była przysmakiem kuchni kresowej. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować babkę ziemniaczaną z kindziukiem i sosem porto. Palce lizać! Skorzystajcie z przepisu!
Beż żurku nie ma Wielkanocy. Dlatego tym razem nasz smakosz Mikołaj Rey, wybrał się w podróż, w poszukiwaniu perfekcyjnego smaku zupy przyrządzanej na zakwasie. Zawędrował aż do Myszyńca. Spotkał sie tam ze Stefanią Prusaczyk, która specjalnie dla Dzień Dobry TVN przygotowała żurek według tradycyjnej receptury. W czym twki wyjatkowość zabielanej zupy? Jak rozpoznać dobry zakwas? Dlaczego żurek gotuje się na dwóch rodzajach kiełbas i czym go doprawić?