W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi były blogerki kulinarne: Paulina Stępień, prowadzi bloga razem z mężem, uczestniczka programu „MasterChef” Monika Goździalska, Joanna Siemek oraz szef kuchni Karol Okrasa. Co najbardziej ich kręci w blogach? Czy każdy może smacznie gotować?
Rynek wydawniczy pęka w szwach nasycony książkami kucharskimi. Teraz to już nie tylko lakoniczne przepisy, ale całe poematy kulinarne. Stacje telewizyjne prześcigają się w tworzeniu coraz to nowszych programów kulinarnych. W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi byli: szef kuchni i juror programu „Masterchef” Michel Moran, aktorka i autorka książki kucharskiej Bożena Dykiel oraz blogerka kulinarna Aga Kozak. Skąd takie umiłowanie jedzenia i jego sposobów przyrządzania?
Przed nimi drżą restauratorzy! Jak wygląda praca krytyka kulinarnego i czy właściciele restauracji czytają blogi restauracyjne? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy: blogerkę Karinę Snuszkę, twórczynię portalu gastronomicznego Olę Lazar oraz restauratorkę Agnieszkę Kręglicką!
Pociąg relacji Francja - Rosja. Maciej Nowak przebył tę drogę luksusowym wagon Warsu. Jak wygląda menu w takim, już legendarnym, pociągu. Czy w pociągu jest bezpiecznie? I czym różni sie od kultowego Orient Expressu?
Tomasz Woźniak, który prowadzi kulinarny blog, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy na karnawał: carpaccio wołowe, kaczkę po pekińsku oraz chlebowy pudding z karmelem. Skorzystajcie z jego przepisów! Co poczuł Marcin Prokop, gdy Tomasz Woźniak opowiadał o swoich potrawach?
Justyna Szpakowska uczyła się w Chińskiej Akademii Komunikacji i Mediów. Ma swój własny program w chińskiej telewizji i zna same tuzy tamtejszego świata mediów. W Chinach odwiedził ją dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki.
Tym razem Maciej Nowak przestawił dzionie rakowskie. To potrawa sporządzona z nieapetycznych części zwierząt, ale wyśmienicie smakująca. Wywodzi się z kuchni żydowskiej, podoba do kaszanki, lecz bardziej mdła. Czym jeszcze można nafaszerować zwierzęce jelita?
Ze wspólnych spotkań, rozmów i gotowania powstała książka "Gotowanie jest sexy", napisana przez trzy przyjaciółki: Joannę Żor, Magdalenę Tymicką i Monikę Lubowiecką –Jankowską. W tej "powieści kulinarnej" znajdziecie nie tylko przepisy, ale i losy bohaterek książki, czyli: Karolki, Dorki i Andżi. Poznajcie w Dzień Dobry TVN historię życia pisaną w kuchni.
Adepci sztuki kulinarnej są już na półmetku zmagań o tytuł MasterChefa. Kolejny odcinek to kolejne wyzwania. Oceniać uczestników będzie sam Joe Bastianich – juror amerykańskiej i włoskiej edycji MasterChef. Zapytaliśmy go o kulisy tych zmagań.
W Warszawie sprzedaje się go przy cmentarzach. Mało kto wie, że dawniej nazywano ten przysmak „panieńską skórką”. Czym dokładnie jest i skąd się wzięła „pańska skórka”? Czy nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak rozwiązał także tajemnicę znikających „pańskich skórek”? Jaka jest pradawna receptura tych słodyczy? Czy 40 lat temu smakowała tak jak smakuje dziś?
80 procent respondentów uważa, że zawód szefa kuchni jest jednym z najbardziej atrakcyjnych. Skąd to przekonanie i czy wyobrażenia o tym zawodzie nie mijają się z prawdą? W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi byli: krytyk kulinarny Maciej Nowak, szefowa restauracji Oregano Anna Martynowska, szef kuchni Soul Kitchen Andrzej Polan oraz juror Masterchef - Michel Moran. Czy kobiecie trudniej jest wykonywać ten zawód? Jakie są godziny pracy szefów kuchni? Dlaczego Michel Moran cały czas dogląda personelu?
Michel Moran, juror w programie "MasterChef", w gastronomii pracuje od 32 lat. O gotowaniu marzył już w wieku 8 lat. Wtedy spalił danie, które przygotował, ale na szczęście nie zrezygnował z marzeń i został wybitnym kucharzem i szefem kuchni. Jak znosi to, że w Polsce do restauracji chodzi się od święta, a we Francji na co dzień? Jak ocenia kulinarny gust Polaków? Co wedłg jurora "MasterChef" lubią Polacy i jaki mają smak?
Anna Starmach, Michel Moran oraz Magda Gessler, czyli trzej kulinarnii Muszkieterowie w studiu Dzień Dobry TVN będą naszymi gośćmi w najbliższą niedzielę. Nikogo z nich nie zabraknie, zatem nie może zabraknąć i Was! Bądźcie z nami od 8:30!
Dziennikarka Dzień Dobry TVN Katarzyna Olubińska w Krakowie spotkała uczestników pierwszego castingu do polskiej edycji programu "Masterchef". Co zainspirowało ich do gotowania, dla kogo przede wszystkim gotują i co przygotowali, by podbić serca i podniebienia jurorów?
Maciej Nowak z Edytą Brykałą tym razem udali się w poszukiwania najlepszej restauracji w Warszawie. Zobacz, co odkryli, co im zasmakowało, a czego nigdy nie poleciliby innym smakoszom?
Wystarczy przybyć na Dolny Mokotów, by posmakować lodów pomidorowych, z chili, szparagowych, buraczanych, a nawet o smaku piwa - te specjalnie dla kibiców na Euro 2012. Nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak gościł u Włocha, którego kręcą takie smaki!
Dyplom tej uczelni otwiera drzwi do najlepszych restauracji na całym świecie. Sam Paul Bocuse, jest wybitnym mistrzem kuchni i gwiazdą kulinarną nie tylko we Francji, ale także na całym świecie. Aleksandra Tracz jest studentką Instytutu Paula Bocuse. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządziła najlepsze dania prosto z uczelnianych podręczników.
Prosto z Doliny Kościeliskiej, baca zdradza Bartkowi Jędrzejczakowi tajniki wypasu owiec!
Ruszyła V edycja "Wine & Food Noble Night odbywa". Publiczność jest ostatecznym jurorem w czasie tego wyjątkowego wieczoru. Nowością w tym roku jest obecność profesjonalnego jury, złożonego z kulinarnych autorytetów, które będą także przyznawały swoją nagrodę.
Podejrzewany o to, że działa antyrakowo. Poprawia witalność i oczyszcza organizm. Oczywiście najlepszy jest świeżo wyciśnięty. Ale i taki ze sklepowej półki warto kupować. Jak uzyskuje się ten leczniczy napój i czy ma coś wspólnego z popularną kiedyś woda brzozową? W studiu Dzień Dobry TVN krytyk kulinarny Maciej Nowak omówił dobroczynne właściwości soku z brzozy.
Po francusku "bouchon" to po prostu "korek", ale także sieć malutkich bistro w Lyonie. Dania w tym miejscu muszą mieć duszę, charakter oraz przysłowiowego "bigla". Bouchon to przeciwieństwo wyrafinowanych restauracji - tu je się głośno, rodzinnie i do syta. Do tych niewielkich miejsc przychodzi nawet 140 osób dziennie! Pascal Brodnicki był jednym z nich.
O pochodzeniu sękacza krążą rozmaite podania i legendy. Jak podaje jedna z nich, najstarszy przepis na sękacza pochodzi od wędrownego średniowiecznego czeladnika. Krytyk kulinarny Maciej Nowak w kolejną kulinarną podróż wybrał się na białostocczyznę. Maciej odwiedził gospodarstwo agroturystyczne Hamulka położone w otulinie Biebrzańskiego Parku Narodowego, gdzie zgłębił tajniki powstawania prawdziwego sękacza. Jak poznać czy kupiony przez nas sękacz jest świeży?
Spotkanie z cyklu "Kulinarna Akcja Bezpośrednia" zgromadziło największych smakoszy Polski. W ramach tej akcji podziwiać mogli kiermasz produktów regionalnych, ale też warsztaty gotowania dla dzieci, konkursy oraz degustacje. Maciej Nowak oddał się temu szaleństwu polskich smaków.
Hummus to potrawa pochodząca z Libanu. Często podawana w kuchni arabskiej i żydowskiej. Falafel, danie rodem z Egiptu, to smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy lub z bobu z sezamem. Nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak ciągle poszukuje nowych smaków!
Solona świńska noga, kumpiak, suszony ser i wiejski chleb. W poszukiwaniu smaków idealnych Maciej Nowak wybrał się do Sokółki. Co jeszcze oferuje Ziemia Białostocka?