We wspólnej akcji telewizji TVN i marki Prymat o tytuł "Mistrza Smaku" rywalizuje pięciu kucharzy amatorów. Dziś mają okazję nie tylko się poznać, ale także wspólnie gotować. Poznajcie ich i zagłosujcie na swojego Mistrza Smaku! Głosowanie trwa tylko do 24 listopada.
Mikołaj Rey spotkał się z Nowshadem Hossainem Babu, który z Bangladeszu do Polski przyjechał na studia. Po zdobyciu tytułu został w kraju i dziś jest reprezentantem Polski w krykiecie. Co razem ugotowali? Zobaczcie!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje, zwyciężczyni MasterChefa - Beata Śniechowska zaprezentowała kilka przepisów na dania, które można przygotować w dwóch wariantach - dla mamy i dziecka! Wypróbujecie?
Na co dzień są niedoceniane. Jednak zimą, zanim na naszych stołach pojawią się wiosenne nowalijki, to właśnie kiełki są w stanie dostarczyć nam wszystkich potrzebnych witamin i składników mineralnych. Mikołaj Rey ruszył na poszukiwanie tych najsmaczniejszych i tych najbogatszych w składniki odżywcze. Zobaczcie, czego się dowiedział!
Justyna Adamczyk jest redaktor naczelną polskiej edycji jednego z międzynarodowych przewodników gastronomicznych i szefową grupy tajemniczych inspektorów oceniających restauracje. Jakie doświadczenie trzeba posiadać by zostać inspektorem kulinarnym, czy można się tego nauczyć? Jakie są największe zalety i grzechy polskiej gastronomii i jakie jest najlepsze danie jakie jadła pani Justyna?
Leon Myszkowski, syn Justyny Steczkowskiej, prowadzi vloga kulinarnego. A w naszej kuchni przygotował: gaspacho, polędwicę wołową ze szpinakiem i sosem z zielonego pieprzu oraz fondant. Towarzyszyli mu: wujek Misza Hairulin oraz Sasza Hairulin, przyjaciel Leona, a syn Miszy. Smacznego!
Leon Myszkowski prowadzi vloga kulinarnego. Oprócz tego, że jest bardzo uzdolnionym kucharzem jest też synem Justyny Steczkowskiej. W sobotę w kuchni Dzień Dobry TVN da popis swoich kulinarnych możliwości. Co przyrządzi oprócz spaghetti z krewetkami? Włączcie jutro TVN a się dowiecie. Zapraszamy od 8:30. Program poprowadzą: Magda Mołek i Marcin Meller.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś nasz olimpijczyk Zbigniew Bartman z narzeczoną Joanną Michalską. Przygotowali, ja na Walentynki przystało, śniadanie dla dwojga! Może wypróbujecie ich przepisy? :)
Po raz pierwszy spotkali się we francuskiej restauracji. Zakochali się w sobie. Teraz wychowują 6-letniego Leo. On jest kucharzem, ona coachem. Spłodzili także inne dziecko: książkę „Dobre życie”. W studiu Dzień Dobry TVN naszymi gośćmi byli: Pascal Brodnicki i jego partnerka Agnieszka Mielczarek.
Mamy złą wiadomość dla fanów Magdy Gessler. 27 listopada pożegnaliśmy się z charyzmatyczną kreatorką smaków i wizjonerką kulinarną. Emisję miał ostatni 10 odcinek tego sezonu „Kuchennych rewolucji”. Jednak Magda Gessler powróci w innej formie, jako pisarka, bowiem napisała autobiografię. W studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała nam o swoich osobistych rewolucjach, a dziennikarka Katarzyna Olubińska była na planie tych kuchennych. Czy chcecie kolejnej serii "Kuchennych Rewolucji"?
Boją się go i kucharze i klienci. Marco Pierre White jest znany z rzucania w pracowników garnkami i wyrzucania klientów z restauracji, kiedy Ci poprosili o przyprawy. Z wybitnym kucharzem miała odwagę spotkać się dziennikarka Dzień Dobry TVN Ula Chincz.
Jakie cechy powinien posiadać zwycięzca Masterchefa? Dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki spotkał się z Gordonem Ramseyem. Restaurator opowiedział, czym jest dla niego gotowanie i jak przyjmuje krytykę.
Kozi ser jest zdrowy i łatwo przyswajalny przez ludzki organizm. Zawiera nie tylko sporo białka, ale też kwas foliowy, witaminy z grupy A i B oraz mikroelementy. Dlaczego zatem kozi ser nie jest w Polsce popularny? Kto powinien go jeść? O tym kulinarny smakosz, ekspert Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey. Jakie potrawy z koziego sera poleca Dorota Wellman, a jakie Marcin Prokop?
Finalistka pierwszej edycji "MasterChefa" wydała właśnie książkę. Kinga Paruzel opowiedziała dziennikarce Dzień Dobry TVN Agnieszce Jastrzębskiej, dlaczego ta książka jest niezwykła. Czy czytelnicy znajdą w niej przepisy, które zachwyciły jurorów "MasterChefa"? Czy to prawda, że Kinga Paruzel zamierza otworzyć restaurację?
Jaki hotel wybrać, by zjeść dobre śniadanie? Gdzie na pyszny obiad i wykwintną kolację? W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi byli: Michel Moran i Jakub Porada. Jakie mają doświadczenia z kulinarnymi podróżami? Gdzie można zjeść dobrze i niedrogo?
Postanowiła przy okazji założenia restauracji promować młodych artystów. Zobaczcie relację z otwarcia pierwszej i mamy nadzieję nie jedynej restauracji Basi Ritz.
Zabierzemy Was w pyszną podróż po 12 polskich restauracjach. Razem z nami posmakujecie dań w argentyńskiej restauracji Salto w Warszawie, krakowskim Wentzlu i podwarszawskim Józefowie.
Wśród trzydziestu milionów mieszkańców Algierii ponad 80 procent to Arabowie. Byliśmy z wizytą u algierskiej rodziny. Jak przyjmuje się gości w tym kraju?
Magda Popławska i Marta Dymek przedstawiły dziś w naszej kuchni kilka przepisów na dania wegetariańskie. Czy udało im się przekonać Bartka Węglarczyka do warzywnych burgerów?
Podobno mężczyźni są lepszymi kucharzami niż kobiety. W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi byli blogerzy kulinarni: Daniel Kacprzyk, Szymon Kubicki oraz Michał. Jak rozpoczęła się ich męska przygoda z kuchnią? Kto lub co stało się dla nich inspiracją do gotowania?
To kulinarne show, które w niczym nie przypomina tradycyjnego gotowania i mieszania w garnkach. Japończycy sztukę gotowania i przygotowali potraw opanowali do perfekcji, a przyglądał się temu nasz smakosz Mikołaj Rey, który twierdzi, że japońska dieta jest najzdrowszą dietą na świecie. Ile kilogramów ryb je w ciągu roku statystyczny Japończyk? Jak nazywa się japoński makaron, który ma zero kalorii?
Jolanta Pieńkowska odkryła topinambur dopiero wczoraj, a Mikołaj Rey odkrył go znacznie wcześniej. Topinambur znany jest też jako gruszka ziemna, trufla kanadyjska i karczoch jeruzalemski. Jak smakuje i jakie potrawy można z niego zrobić? Mikołaj Rey zabiera nas w kulinarną podróż. Dowiedźcie się więcej o tym smacznym źródle młodości.
Wine&Food Noble Night już po raz szósty. Dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki wziął udział w tym wydarzeniu.
Już dziś wieczorem startuje II edycja popularnego programu dla kucharzy-amatorów „MasterChef”. Co czeka nas w II edycji Masterchefa? Czy wciąż nie przekonał się do buraków? W TVN Cafe gościem był Michel Moran.
Za nami pierwsza bitwa kwartalna w konkursie na Kulinarny Blog Roku 2013. Do walki stanęły trzy przepisy, ale to grillowane greckie kofty z dipem z fety i sałatką ogórkową okazały się zwycięzcą. Jego autorka, Sylwia Cisowska z Krakowa, zdradziła w kuchni Dzień Dobry TVN, jak za ich pomocą uwieść aż 55% Polaków. Towarzyszył jej Piotr Bikont.
Chrupkie, soczyste, słodkie, z odrobiną zielonej nutki. Nawet po obraniu nie brązowieją. Czym różnią się jabłka łąckie od pozostałych? W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi byli: producent jabłek łąckich Krzysztof Maurer oraz podróżnik kulinarny Maciej Nowak.
Przepis na tę potrawę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Matki przekazują go córkom, córki swoim córkom, dlatego nadal możemy cieszyć się jego niebiańskim smakiem. Mówi się, że śląskie gospodynie to prawdziwe anioły. Maciej Nowak sprawdził, ile w tym prawdy…
Nareszcie! Polska gastronomia została doceniona! Gwiazdkę Michelin, jedno z najbardziej prestiżowych i pożądanych odznaczeń w świecie kulinariów, otrzymał Wojciech Modest Amaro. Jakie kryteria biorą pod uwagę inspektorzy Michelin? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy krytyka kulinarnego Macieja Nowaka. Co gwarantuje gwiazdka konsumentom i gościom odznaczonej nią restauracji?
Przesyłajcie nam na Facebooka zdjęcia (maksymalnie 2) swoich dań. Pochwalcie się na naszym fanpageu swoimi dokonaniami kulinarnymi! Jeśli chcecie, możecie też zdradzić przepis w komentarzu pod zdjęciem :). Poniżej publikujemy te, które uzyskały najwięcej polubień. Gratulujemy!
Maciej Nowak, czyli podróżnik kulinarny, tym razem postanowił pochylić się na kawą. Jakie są najnowsze „mody kawowe” i czy coś zmieniło się przez kilka ostatnich lat? Czym różni się kawa ciemno od jasno palonej? Co wypada pić w tym sezonie i czy można kawę „zaparzyć na zimno”?