Zapiekanka francuska to danie, którego podstawą są ziemniaki. Obowiązkowym składnikiem jest również ser żółty. Często dodawane jest mięso mielone. Gratin dauphinois, bo tak właśnie Francuzi nazywają jedną ze swoich ulubionych potraw, to klasyka francuskiej kuchni.
Basia Ritz zaskoczy fanów swoim wyznaniem. Restauratorka, która wygrała pierwszą edycję polskiego "MasterChefa", w gruncie rzeczy ceni sobie prostą kuchnię. Jako swojego ostatniego posiłku nie wybrałaby wcale najdroższego dania z karty.
Brodzik
Tadżin to danie kuchni marokańskiej. Przygotowuje się je w specjalnym glinianym garnku o okrągłym spodzie i stożkowym przykryciu. Tadżin nie jest przyrządzany według jednego przepisu, za każdym razem może smakować inaczej.
Dlaczego czasami warto ugotować tylko dla siebie?
Mrożenie żywności pozwala zdecydowanie dłużej cieszyć się świeżością wybranych produktów, to także świetny sposób na magazynowanie domowych zapasów jedzenia. Niestety, nie wszystkie składniki spożywcze można przechowywać w bardzo niskiej temperaturze. Czego nie powinniśmy wkładać do zamrażarki?
Jesień i zima to czas, który niespecjalnie kojarzy się nam z daniami z wykorzystaniem sałat i ziół, a to błąd! W sklepach przez cały rok dostępne są świeże warzywa, które fantastycznie urozmaicą codzienne menu.
Ciastka dla psa z przepisu Magdy Wójcik są banalnie proste w przygotowaniu. Nieduży wysiłek, który włożycie w ich upichcenie na pewno zaowocuje radością i wdzięcznością waszego pupila. A ta jest w końcu bezcenna!
Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, spróbuj przyrządzić zapiekankę makaronową. To szybkie i łatwe do przygotowania danie, w którym możesz wykorzystać różnorodne składniki – w zależności od tego, co akurat masz w lodówce. Jak ją przygotować, żeby smacznie zjeść?
Garam masala z jagnięciną i chlebkiem naan, wytrawne ciasto z pomidorami suszonymi i oliwkami oraz czerwona fasola z ryżem. Takie dania serwuje w naszej kuchni Grzegorz Zawierucha. Sprawdź wypróbowane przepisy.
10 października to Światowy Dzień Owsianki! Z tej okazji przypominamy, jak w kuchni Dzień Dobry TVN o tym jak zrobić owsiankę idealną i z czym można ją podawać, opowiedziała nam Daria Ładocha. Poznajcie przepisy na owsiankę z masłem orzechowym, borówkami, pistacjami i prażonymi migdałami, owsiankę z jogurtem i malinami na ciepło, z marchewką szczypiorkiem i sosem sojowym oraz na owsiankę z powidłami śliwkowymi i wiele innych. Co można zrobić z owsianką, której nie zjedliśmy? Zobaczcie!
Tymianek jest dobrze znany jako przyprawa, zwłaszcza do mięsa i grzybów. To ziele ma jednak o wiele więcej zastosowań. Susz i olejek tymiankowy są wykorzystywane m.in. w kosmetyce i leczeniu infekcji bakteryjnych i grzybiczych. Sprawdź, jak jeszcze działa olejek tymiankowy.
Mimo że znaczna część osób kojarzy kuchnię turecką głównie z kebabem, chałwą czy baklawą, warto przypomnieć, jakie jeszcze dania wchodzą w skład tej smacznej kuchni. W daniach tureckich widać bowiem bardzo wiele interesujących wpływów: chińskich, hetyckich, greckich, francuskich czy środkowoazjatyckich.
Stół to jeden z najbardziej kluczowych elementów wystroju każdego domu. To przy nim codziennie spożywamy posiłki, rozmawiamy, pracujemy. Najczęściej wybór pada na okrągły stół rozkładany. W artykule podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę przy wyborze stołu do domu.
Urządzając eleganckie przyjęcie dla gości, na których chce się zrobić szczególnie dobre wrażenie, warto dowiedzieć się, jak prawidłowo nakryć do stołu. Sztućce na stole muszą być również ułożone w sposób zgodny z przyjętymi zasadami. Estetycznie i prawidłowo nakryty stół zrobi wrażenie na przybyłych gościach, a przyjęcie pozostawi miłe wspomnienia.
Z pestkami lub bez, mocno lub delikatnie słone. Kiszone śliwki to wyjątkowy smak i ogromna ilość witamin. Jesień jest idealnym momentem na przygotowanie domowych weków. Poznaj nasz prosty przepis.
Pasta ta pochodzi z Bałkanów. W jej skład wchodzą przede wszystkim papryki oraz bakłażan, a okazjonalnie kabaczek. Jest lekko pikantna, chociaż można ją zrobić bardzo ostrą, wszystko według gustów. Część osób twierdzi, że tyle przepisów na ajvar, ile osób go robiących - tak duża jest w nim dowolność. Przedstawiamy najprostszy z nich.
Jasiek Kuroń pojawił się w kuchni Dzień Dobry TVN, aby zaprezentować propozycje obiadowe dla każdego. Jak przygotować tortillę de patatas, zapiekankę ziemniaczaną z łososiem i kotlety ze schabu z kością? Sprawdź przepisy.
Kamień w czajnikach elektrycznych zmniejsza skuteczność urządzeń, w zwykłych natomiast wydłuża czas gotowania wody i zmienia jej smak. Osadów można się jednak łatwo pozbyć domowymi środkami - zobacz jakimi.
Foie gras jest przez smakoszy kulinarnych uważane za jeden z najbardziej luksusowych przysmaków nie tylko francuskiej, ale światowej kuchni. Jednocześnie wzbudza on bardzo wiele kontrowersji, przede wszystkim ze względu na sposób hodowli zwierząt, z których mięsa przygotowuje się ten rarytas.
Stuletnie jajko to przysmak rodem z Chin. Nie trzeba jednak wybierać się w daleką podróż, aby go skosztować. Przekąskę tę można kupić w niektórych sklepach czy spróbować jej w restauracjach serwujących egzotyczne potrawy. Jak powstaje stuletnie jajo i czym wyróżnia się jego smak?
Program "MasterChef" od kilku lat dostarcza niezastąpionych emocji wszystkim miłośnikom wyszukanych potraw, oryginalnych przepisów i kuchennej rywalizacji. Jubileuszowa edycja popularnego show pełna będzie niespodzianek, które czekają nie tylko na widzów, ale także na kucharzy, którym udało się zdobyć wymarzone fartuchy.
Majonez jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej stosowanych sosów. Używa się go do sałatek, kanapek i wielu innych potraw. Podstawowe składniki majonezu to żółtka oraz olej, ale także musztarda, ocet i cukier. Dobry majonez powinien mieć krótki skład, czyli zawierać jedynie podstawowe składniki. Niestety, wiele dostępnych rodzajów majonezu nie spełnia tych norm. W składzie majonezów stojących na sklepowych półkach znajdziemy: sól, skrobię modyfikowaną, gumę guar, konserwanty i wiele innych.
Trufle z gorzkiej czekolady i konfitury różanej, babeczki z kremem czekoladowym i migdałami oraz czekoladowe pralinki z marcepanem - takie pyszne słodkości przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN jeden z najsłynniejszych i najlepszych polskich cukierników Janusz Profus.
Po produkty bezglutenowe sięgają najczęściej osoby, które zmusza do tego stan zdrowia. Są to przede wszystkim chorzy na celiakię, czyli tzw. chorobę trzewną, a także osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu. Dietę bezglutenową wybiera również sporo osób, które poszukują sposobów na zdrowsze odżywianie. Produkty bez glutenu oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa, niektóre zawierają napis potwierdzający brak glutenu w składzie.
Wino to jeden z najpopularniejszych trunków na całym świecie. Co ciekawe, jego historia rozpoczęła się już w trzecim tysiącleciu przed naszą erą. Sięgając po ten napój, warto wiedzieć, jakie są rodzaje win, by wybrać ten, który najbardziej nam odpowiada, a zarazem pasuje do konkretnej sytuacji.
Znane od tysięcy lat, przyrządzane z okazji chińskiego Nowego Roku, mają szczególne miejsce w kuchni chińskiej. Są bardzo delikatne, a jednocześnie chrupiące. Podaje się je z farszem mięsnym, owocami morza lub warzywami. Jiaozi idealnie smakują maczane w sosie sojowym.
W naszej kuchni Sebastian Olma pokazał, jak przygotować pyszne i niebanalne śniadanie dla ucznia, które można zabrać do szkoły i zjeść ze smakiem między lekcjami. Zobacz przepisy.
Kokos ceniony jest za słodki smak i właściwości odżywcze. Często jednak, chcąc kupić wiórki czy wodę kokosową, decydujemy się od razu na gotowy produkt, aby uniknąć rozłupywania orzecha. To błąd, bo otwieranie kokosa wcale nie jest trudne. Poznaj nasze sposoby!
Trwa sezon na kurki. To znakomity czas dla wielbicieli grzybów, którzy nie mogą doczekać się pojawienia innych ich rodzajów. W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti zaprezentował wyjątkowe przepisy na dania z kurkami. Wszystkie mają w sobie sporo włoskiej nuty.