dietetyk

    dietetyk

    Genodieta to sposób odżywiania dopasowany do profilu genetycznego konkretnej osoby. By poznać swój przyszły jadłospis, musisz przejść badanie DNA. Czy to kolejny dietetyczny mit, czy rewolucja w odchudzaniu? O tym w studiu Dzień Dobry TVN dietetyczka Agnieszka Piskała.

    Kasza jest bardzo zdrowa: jaglana zwiększa odporność, jęczmienna sprawia, że lepiej funcjonują jelita a gryczana jest źródłem przeciwutleniaczy. Jej prozdrowotne właściwości potwierdziła dietetyczka Katarzyna Foszner, a Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne dania, w których główną rolkę odgrywały kasze: zupę z ogórków małosolnych z pasztetem z kaszy jęczmiennej, ser koryciński smażony z kaszą manną i szparagami, pizzę z młodą kapustą, kaszą gryczaną, oscypkiem i baklawę kokosową z kaszą manną.

    Dieta OXY bazuje na żurawinie, kefirze oraz otrębach pszennych. Należy do diet odchudzających. Czy ta dieta jest rzeczywiście zdrowa? Z ilu etapów się składa? Czy mogą ją stosować osoby uczulone na laktozę i gluten? Czy dieta OXY ma efekty uboczne? O tym prowadzący Dzień Dobry TVN Jolanta Pieńkowska i Robert Kantereit rozmawiali ze współtwórczynią diety OXY dietetyczką Patrycją Mazur.

    Idzie wiosna! Zaczynamy myśleć o odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu za pomocą głodówek. Zanim jednak zaczniemy działać, warto poznać odpowiedzi na bardzo ważne pytania: Czy głodówki są bezpieczne dla zdrowia? Jak należy się do nich przygotować? Czy są dobrym sposobem na szybkie chudnięcie? I kto nie powinien stosować głodówek? W studio Dzień Dobry TVN wypowiadała się na ten temat dietetyk i psycholog Agata Ziemnicka-Łaska.

    Został pobity, miał krwotok wewnętrzny, przeszedł kilka operacji, dwa zawały serca i był w śpiączce. Oto Kamil Szadkowski, który po ciężkim wypadku zdobył złoty medal w kulturystyce, choć lekarze nie dawali mu szans na normalne życie. W studiu Dzień Dobry TVN towarzyszyła mu jego dziewczyna - Natalia Malinowska.

    Są tacy, którzy na diecie są całe życie. Do czego mogą doprowadzić tzw. diety cud? Czy można schudnąć bez stosowania diety?O tym, w Dzień Dobry TVN, opowiedzieli: aktor Robert Kudelski, który całe życie jest na diecie i dietetyczka Anna Jelonek.

    Okazuje się, że bezglutenowe potrawy mogą być smaczne, nieskomplikowane i różnorodne. W kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk Anna Jelonek przygotwała dania na bazie zmieniaków i brązowego ryżu. Nie tylko dla bezglutenowców! Czego muszą unikać osoby uczulone na gluten?

    W ciągu 50 lat światowe spożycie cukru potroiło się i wynosi 165 ml ton rocznie. Ile cukru powinniśmy jeść? Czy od cukru można się uzależnić? Czy można go przedawkować? O wpływie cukru na nasz organizm i o tym, czym można go zastąpić rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetyk Agatą Białek, która mówi, że człowiek jest genetycznie uwarunkowany do jedzenia słodyczy.

    Jak długo stosować dietę na własną rękę? Ile wyrzeczeń jest w stanie znieść organizm ludzki? W studiu Dzień Dobry TVN gościem była dietetyczka Agata Białek. Podsumowała istniejące diety i określiła czas ich trwania. Jaki jest stosunek wagi ciała do czasu trwania diety?

    Dieta zgodna z grupą krwi ma nam zapewnić zdrowie i długowieczność, a zwolennicy tej diety uważają nawet, że odpowiada ona również za cechy naszego charakteru. O tym, na czym polega dieta zgodna z grupą krwi i jakie produkty wyklucza z naszego pożywienia rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetykiem Agatą Białek. Czy ta dieta jest skuteczna i, czy jest dla wszystkich? Co powinni jeść ludzie z grupą krwi A, a co Ci, którzy mają grupę B lub 0?

    Według naukowców na to, co i w jakiej ilości spożywamy w restauracji ma wpływ muzyka, kolory i światło. Dlaczego tak się dzieje? O tym dietetyk Agata Ziemnicka... z córką w brzuszku. Dlaczego nie powinniśmy jeść ryżu z białego talerza i, dlaczego kolor zielony nie sprawdzi się w kuchni? Które kolory pobudzają apetyt? Dlaczego osoby, które chcą się odchudzać powinny jeść tylko z niebieskich talerzy?

    Zarodniki grzyba ma każdy z nas. Głównie bytują w układzie pokarmowym. Całkowicie nie możemy się ich pozbyć, ale możemy kontrolować ich przyrost poprzez odpowiedni dobór pokarmów. Na rozrost zagrzybienia mają wpływ między innymi: cukier, pszenica, alkohol. Jaką funkcję w naszym organizmie pełnią grzyby? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyka klinicznego Magdalenę Wójcik-Kacprzak.

    Jak to jest z krowim mlekiem - pić czy nie pić? - Normy mówią, że małe dzieci do lat trzech nie powinny tego mleka pić, bo jest tam dużo białka i składników mineralnych dla ich maleńkich nerek i mogłyby je obciążyć. Natomiast powyżej trzeciego roku życia nie ma specjalnych przeciwwskazań - wyjaśnia w Dzień Dobry TVN dietetyk Alicja Kalińska. Co mogą zrobić ci, którzy nie tolerują laktozy? Czy dziecko, które nie pije mleka będzie miało słabe kości i zęby? Mleko do kawy ma sens?

    Lody, batony, cukierki? Jakie słodycze i w jakiej ilości możemy podawać dziecku? Czy dziecko może uzależnić się od cukru? O to zapytaliśmy w Dzień Dobry TVN dietetyk Ewę Sypnik-Pogorzelską.

    Do takiego wniosku doszedł amerykański Profesor Robert Lustig z University of California w San Francisco. Czy rzeczywiście można się uzależnić od czekolady, batonów lub ciastek? Jak rozpoznać, że uwielbienie dla słodyczy to już nałóg? O tym rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetyk Anną Lewitt-Dziełak.

    Najnowsze badania TNS OBOP pt. "Polka w ciąży" pokazują, że ponad połowa Polek, które są lub były w ciąży nic nie zmieniło w swojej diecie. Z dietetyczką Magdą Makarowską rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN o tym, jak powinny odżywiać się kobiety w ciąży, czego nie powinny jeść. Czy aktorka Sylwia Gliwa, która niedługo zostanie mamą, zmieniła dietę? Co jada? Jakie ma zachcianki?

    Kiedy podczas świat zjedliśmy za dużo, cierpi nie tylko nasza sylwetka, ale także nasza wątroba, trzustka i żołądek. Zbyt mała ilość warzyw i owoców powoduje dyskomfort trawienny. Jak długo te dolegliwości mogą nam towarzyszyć? Czy można sobie pomóc farmakologią? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Magdalenę Makarowską.

    Ile powinniśmy dziennie jeść kalorii? Czy zależy to od wieku, naszej wagi, czy może od metabolizmu? Dlaczego jedni mogą jeść dużo i nie tyją, a inni wprost przeciwnie? Czy guma do żucia pomaga schudnąć? O to zapytaliśmy w Dzień Dobry TVN dietetyk Katarzynę Błażejewską.