Styl życia

Zapiekanka ze szpinakiem – na bazie makaronu, ryżu i mięsa

Styl życia

Autor:
Adrian
Adamczyk
Zapiekanka chlebowa ze szpinakiem

Jakich składników użyć, aby nasza zapiekanka ze szpinakiem rozpieszczała podniebienie, a jednocześnie była zdrowa? Jak ją doprawić, by zyskała niepowtarzalny aromat? Poznajcie receptę na idealną szpinakową zapiekankę.

Nie każdy z nas był w dzieciństwie fanem szpinaku. Rodzice podawali go nam na talerzu, przypominając, że jest zdrowy, a my z trudem mogliśmy przełknąć choć kęs tej zielonej masy. Dziś pomysły kulinarny ze szpinakiem w roli głównej można mnożyć, a ich różnorodne wykonanie sprawia, że potrawy na jego bazie zyskują sobie miłośników nie tylko wśród dorosłych.

Szpinak powinien gościć w naszym menu jak najczęściej. Dlaczego? Oprócz bogactwa żelaza jest także istną bombą witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim kwas foliowy, wapń, jod, magnez, fosfor, cynk i miedź . Do tego posiada witaminę B6, B1, B2, C i E (zwaną witaminą młodości). Jakby tego było mało, jest cennym źródłem błonnika i ma działanie antyoksydacyjne, czyli chroniące nas przed atakiem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko chorób nowotworowych. Ponadto wspomaga w leczeniu tarczycy, stanach zapalnych przewodu pokarmowego i jest niskokaloryczny! Powinien więc królować na naszych talerzach i zajmować jedno z czołowych miejsc w naszej dobrze zbilansowanej diecie i to nie tylko u osób dbających o sylwetkę czy borykających się z anemią. Zapiekanka ze szpinakiem to świetny pomysł na to, jak sprytnie przemycić go niejadkom w daniu, które kocha prawie każdy z nas.

Zapiekanka ze szpinakiem i makaronem – klasyk gatunku

Najpopularniejsza zapiekanka ze szpinakiem to zdecydowanie ta na bazie sera z ziołowymi dodatkami. Przepis na jej przygotowanie jest dziecinnie prosty. Wystarczy rozmrozić szpinak, doprawić go czosnkiem, drobno posiekaną cebulką, solą i pieprzem, a następnie dodać do całości ser żółty (lub jeśli kto woli, ser feta czy nawet camembert). Tak powstałą masę dodajemy do makaronu ugotowanego al dente i całość polewamy sosem przygotowanym na bazie jajek, śmietany 18% oraz przypraw bazylii (w przypadku wersji z fetą czy camembertem) lub oregano (w przypadku wersji z serem żółtym). Wierzch posypujemy serem i czosnkiem niedźwiedzim. Pieczemy w żaroodpornym naczyniu w temperaturze 220 stopni ok. 25 minut. Co ciekawe, choć wydawałoby się to mało trafnym połączeniem, zapiekanka z fetą świetnie komponuje się także z dodatkiem kurczaka doprawionego przyprawą gyros czy nawet smażonym boczkiem.

Zapiekanka ze szpinakiem i ryżem - jak ją przyrządzić?

Jak się okazuje, w tej odsłonie zapiekanka ze szpinakiem i ryżem idealnie czuje się w towarzystwie jajka. To sprawia, że jest świetną alternatywą dla tradycyjnej jajecznicy spożywanej często podczas śniadań. W tym wydaniu rozmrożony na patelni szpinak doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dodajemy fetę i mieszamy z ugotowanym wcześniej ryżem. Następnie całość wkładamy do formy do pieczenia tarty, a na wierzchu robimy kilka wgłębień łyżką, do których wbijamy surowe jajka. Teraz wystarczy tylko całość zapiec w piekarniku ok. 6 minut w temperaturze 180 stopni, tak aby jajka się ścięły i smakowita zapiekanka z jajkiem gotowa! W wersji obiadowej zaś szpinak i ryż będą się dobrze czuły w trio z kurczakiem. Wystarczy tylko podsmażyć kawałki mięsa wraz z cebulką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz gałką muszkatołową, a następnie dodać rozmrożony szpinak i śmietanę 18%. Tak przygotowaną masę nakładamy na ugotowany ryż umieszczony w żaroodpornym naczyniu i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy w piekarniku nastawionym na 200 stopni około 20 minut. Do obu wersji zapiekanki ze szpinakiem świetnie pasować będzie sos beszamelowy przyrządzony z mleka, masła, gałki muszkatołowej, soku z cytryny oraz soli i białego pieprzu.

Zapiekanka ze szpinakiem i mięsem mielonym – jak ją skomponować?

W wersji z mieloną wołowiną szpinak sprawdza się na medal, wzbogacając smak całej potrawy. Aby przygotować to danie, wystarczy usmażyć mięso wraz z poszatkowaną cebulą. W oddzielnym naczyniu rozmrażamy na tłuszczu szpinak i dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozmącone jajko i śmietanę. Makaron pióra ugotowany al dente układamy w żaroodpornym naczyniu jako pierwszy. To na nim położymy mięso w cebulką, a na wierzch masę szpinakową i „kołderkę” ze startego sera żółtego. Całość zapiekamy w 180 stopniach przez 35 minut. W alternatywnej wersji zamiast makaronu można użyć kartofli. Taka ziemniaczana zapiekanka ze szpinakiem będzie świetnym pomysłem na pożywny obiad.

Zobacz wideo:

Jesienne obiady pełne podgrzybków
Jesienne obiady pełne podgrzybków
Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Pozostałe wiadomości