Jaki olej będzie najlepszy dla naszego zdrowia? "Mamy w Polsce swoje złoto - oleje lniany, rydzowy, rzepakowy"

Olej napędzany tradycją
Sklepowe półki uginają się od ilości rodzajów olejów. Klientowi, który nie zna się na rzeczy, trudno będzie podjąć dobrą decyzję. O tym jakie oleje wybrać, jakie mają właściwości oraz jak je przechowywać, porozmawialiśmy w studiu Dzień Dobry TVN z Mikołajem Reyem. - Wszystkim wydaje się, że najzdrowszy olej jest z oliwy z oliwek - jak najbardziej. Ale my mamy w Polsce swoje złoto - oleje lniany, rydzowy, rzepakowy czy z pestek dyni. To nasze podstawowe oleje - powiedział podróżnik kulinarny.

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy zawiera cenne dla organizmu składniki, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy (kwas omega-6) oraz linolenowy (kwas omega-3). Oba pozytywnie wpływają na pracę mięśnia sercowego, działanie całego układu krwionośnego, funkcjonowanie nerek czy na stan skóry.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno nie lubi zbyt wysokich temperatur, dlatego należy korzystać z niego tylko przy delikatnych obróbkach termicznych - dlatego nie należy używać go do głębokiego smażenia np. frytek. Świetnie sprawdzi się również jako składnik domowego majonezu.

- Trzeba rozróżnić ten, którego używamy do smażenia. Czyli który jest filtrowany, który pod wpływem ciśnienia jest oczyszczony i nie ma żadnych cząstek - mówił Mikołaj Rey.

Olej rydzowy

Składa się w niemalże 90% z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które należy regularnie dostarczać do organizmu, ponieważ nie jest on w stanie sam ich wytworzyć. Poza kwasami omega 3 oraz 6, w oleju rydzowym znajdziemy witaminy z grupy B, A oraz E. Podczas jego regularnego spożywania oraz stosowania możemy zauważyć zdecydowaną poprawę zdrowia i wyglądu.

- To olej, który dobrze wpływa na wątrobę, na koncentrację. Jego nazwa pochodzi od lekko pomarańczowej nazwy - tłumaczył nasz ekspert.

Olej lniany

Olej lniany pozyskiwany jest metodą tłoczenia na zimno z nasion lnu. Ma żółtą barwę oraz charakterystyczny lekko orzechowy smak i aromat. Charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Ze względu na przewagę kwasów omega-3 nad omega-6 jest polecany jako dodatek do diety.

- Możemy go używać do dipów na zimno. Możemy polać nim ziemniaki, warzywa, płatki owsiane itd. Tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza w tym przypadku - tłumaczył Mikołaj Rey.

Olej dyniowy

Ze względu na to, że ponad połowę jego składu stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, nie nadaje się on do smażenia czy innej obróbki termicznej powyżej 70°C. Liczne bioaktywne substancje, które zawiera olej, są niestabilne podczas smażenia. Na szczęście olej z pestek dyni doskonale sprawdza się przy wykańczaniu dań, czy jako dodatek do zup.

- Używany jest także w walce z pasożytami - dodał Mikołaj Rey.

Zobacz wideo: Olej napędzany tradycją

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Zobacz też:

Autor: Oskar Netkowski

Reporter: Łukasz Kowalski

podziel się:

Pozostałe wiadomości