Spróbuj kawy płomienne zauroczenie! Jest pyszna!

Musujące truskawki, płomienne zauroczenie i szampańska - to kawy mrożone, które mistrz Andrzej Polan przygotował specjalnie dla prowadzącej Dzień Dobry Wakacje Agnieszki Szulim. Jak jej smakowały? Skorzystajcie z przepisów Andrzeja Polana na naszej stronie www.

Szampańska kawa

Składniki:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

150 ml wody

50 ml szampana lub wina musującego (może być słodkie)

1 łyżeczka syropu cukrowego

tonik

cząstka cytryny

kostki lodu

Przyrządzanie:

Kawę rozpuścić w wodzie. Do wysokiej szklanki wrzuć kostki lodu i wlej kawę. Dodaj szampana lub wino musujące. Dolej syrop cukrowy. Nie mieszaj. Uzupełnij szklankę do pełna tonikiem. Dekoruj cząstką cytryny. Możesz tą kawą zarówno podnosić toasty jak i, na co dzień, delektować się jej mocnym orzeźwieniem.

Sprzęt: nie

Czas wykonania: 10 minut

Płomienne zauroczenie

Składniki:

6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Jacobs

400 ml wody

cukier waniliowy

pół opakowania lodów malaga

pół opakowania lodów orzechowych

4 łyżeczki rumu lub koniaku

4 kostki cukru

Przyrządzanie:

Posłodzić kawę cukrem waniliowym. Przygotować 2 wysokie szklanki, do każdej z nich wkładać, na przemian, gałkę lodów malaga i orzechowych, aż do wypełnienia szklanki, a następnie wlać kawę. Na łyżce położyć 2 kostki cukru, delikatnie zalać je połową alkoholu, ostrożnie podpalić i położyć w szklance, na lodach. Czynność powtórzyć w drugiej szklance.

Sprzęt: nie

Czas wykonania: 15 minut

Musujące tuskawki

Składniki:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

60 ml wody

7-10 truskawek

10 ml syropu miętowego

woda gazowana – do uzupełnienia

3 kostki lodu

Przyrządzenie:

Zmiksuj świeże truskawki (lub mrożone) z syropem miętowym i przelej do kieliszka od szampana. Na truskawki powoli nalej wcześniej przygotowaną kawę, by otrzymać dodatkowe warstwy. Dodaj kostki lodu. Kieliszek uzupełnij zmiksowanymi truskawkami i wodą gazowaną.

Sprzęt: mikser

Czas wykonania: 20 minut

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości