Czy kranówka jest zdrowa? Powinniśmy używać filtrów do wody? Jakich?

Mimo zapewnień wodociągów, kranówka często pozostawia wiele do życzenia – czuć w niej chlor, ma niezbyt przyjemny kolor i zapach. Co może być tego przyczyną? Są jednak sposoby na szybkie i skuteczne uzdatnienie wody do picia – stosowane w gospodarstwach domowych filtry. Jakie wybrać?

Czy picie kranówki jest bezpieczne?

Pracownicy wodociągów od lat zachęcają do picia kranówki, ponieważ "jest smaczna, zdrowa i dokładnie badana", dlatego informacje o tym, że w Otwocku badania wody były fałszowane wywołały konsternację. Pracownik, który dopuścił się manipulacji został zwolniony, a sprawą zajęła się prokuratura.

Niestety powodów do niepokojów jest jednak więcej. W 2018 roku Najwyższa Izba Kontroli przygotowała raport, z którego wynika, że "woda w kranach ma często niedostateczną jakość", a po awariach wodociągów nie zawsze wykonywano badania jakości wody, co "było działaniem nielegalnym i narażało mieszkańców na konsumowanie wody wodociągowej niespełniającej wymagań jakościowych".

Problemem jest także stan rur - w wielu miastach ponad 50 proc. długości sieci wodociągowej to przewody, które mają ponad 50 lat.

Czy zatem picie kranówki jest bezpieczne?

Każdego dnia próbobiorcy laboratorium pobierają próbki wody z terenu Dąbrowy Górniczej i przywożą do laboratorium. Następnie pracownicy laboratorium wykonują badania tej wody, smakują ją, sprawdzają, jaki ma zapach

- powiedziała nam kierownik laboratorium dąbrowskich wodociągów Katarzyna Skorek.

Natomiast zdaniem zastępcy dyrektora produkcji z wodociągów miasta Krakowa Tadeusza Bochni:

Jeżeli chodzi o skażenia mikrobiologiczne, mamy tak skonstruowane procesy technologiczne, a zwłaszcza ostatni etap, czyli dezynfekcję, że nie ma mozliwości, żeby woda z mikroorganizmami przedostała się do sieci wodociągowych, a następnie do konsumentów.

Jeśli ktoś ma wątpliwości, co do jakości wody, swoje obawy powinien zgłosić do lokalnych wodociągów lub sanepidu.

Czym filtrować wodę w domu?

Zobacz też: Jaki filtr do wody wybrać do domu, a jaki do mieszkania? Rodzaje filtrów do wody >>>

Natomiast w studiu Dzień Dobry TVN Ula Chincz radziła, w jakie filtry się zaopatrzyć, aby poprawić jakość wody, która płynie z naszych kranów.

Dzbanek z filtrem

Najczęściej spotykanymi w naszych domach są dzbanki filtry. Przy ich używaniu należy pamiętać o:

  • regularnej wymianie filtra;
    • płukaniu dzbanka - wystarczy raz w tygodniu;
      • niemieszaniu „starej” wody z nową - wodę zużywamy do końca i dopiero wtedy dolewamy kolejną porcję.

        Filtr nakranowy

        Filtry nakranowe w większości przypadków są filtrami węglowymi.

        Ich zaletami jest to, że:

        • filtrują pod wpływem ciśnienia w sieci, dlatego nie trzeba długo czekać na czystą wodę;
          • redukują chlor i zanieczyszczenia mechaniczne oraz organiczne;
            • są łatwe w montażu.

              Filtry tego typu wymagają okresowej wymiany wkładów węglowych. Wiele z nich wyposażonych jest ma przełączkę na wodę filtrowaną (do picia, gotowania) i niefiltrowaną (do mycia czy sprzątania).

              Filtr naszawkowy

              Filtry naszawkowe można postawić na szawce obok zlewu. Z reguły wykorzystują technologię sedymentacyjną i węglową.

              Ich zaletami jest to, że:

              • oczyszczają wodę z chloru, związków chemicznych oraz zanieczyszczeń mechanicznych;
                • są proste w instalacji.

                  Filtry naszawkowe wymagają okresowej wymiany wkładów.

                  Filtr podzlewowy

                  Filtry podzlewowe podłącza się do sieci i wyprowadza do trójdrożnego lub osobnego kranu. Na rynku dostępne są filtry pracujące na zasadzie odwróconej osmozy lub filtry węglowe. Instaluje się je w szafce pod zlewem. Ich zaletą jest również nieskomplikowana instalacja.

                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości