Porady

Co jeść przed kolonoskopią? Zasady prawidłowego przygotowania do badania

Porady

The Image Bank RFPeter Dazeley/Getty Images

Przygotowanie dietetyczne do kolonoskopii to jeden z ważniejszych czynników wpływających na jakość badania. Niezmierne ważne jest przestrzeganie zasad żywieniowych, które jasno określają, co jeść przed kolonoskopią. Złe przygotowanie może spowodować powikłania oraz konieczność powtórzenia badania.

Co jeść, żeby badanie mogło przynieść zadowalające wyniki? Zasady tego, jak się przygotować do badania zmieniają się – do niedawna już na kilka dni przed kolonoskopią zalecano dietę płynną. Obecnie wytyczne mówią o tym, by kilka dni przed kolonoskopią włączyć produkty bogatoresztkowe i lekkostrawne, a na 24 godziny przed samym badaniem ograniczyć się do spożywania płynów.

Co to jest kolonoskopia?

Kolonoskopia jest badaniem nieinwazyjnym, które wykonywane jest przy użyciu endoskopu - urządzenia medycznego służącego do oglądania wewnętrznych ścian narządów. Endoskop wprowadza się przez odbyt pacjenta, który w tym czasie leży na boku. Przed badaniem pacjent musi założyć jednorazową bieliznę z niewielkim otworem. Obraz z endoskopu umożliwia lekarzowi obejrzenie i ocenę stanu śluzówki jelita grubego, pobranie wycinku do badania, a także usunięcie polipów i zatamowanie krwawienia.

Przygotowanie do kolonoskopii – co jeść? Leki przeczyszczające

Aby badania były możliwe do wykonania, jelita pacjenta muszą zostać oczyszczone. W przygotowaniu do kolonoskopii zaleca się specjalną dietę. Dodatkowo, zwłaszcza na samym początku, należy stosować leki przeczyszczające, które pozwolą pozbyć się zalegającej treści pokarmowej z jelit.

Istnieje kilka rodzajów preparatów stosowanych w dniach poprzedzających badanie. Leki przeczyszczające stosowane przed kolonoskopią to:

  • preparaty zawierające makrogole, np. glikol polietylenowy (PEG) – należy wypić 3–4 litry roztworu w dwóch porcjach
  • kwas cytrynowy z tlenkiem magnezu oraz pikosiarczanem sodu – należy zwrócić uwagę na dodatkowe wypicie dużych ilości płynów.

Preparaty fosforanowe obecnie nie są zalecane, ponieważ mogą powodować problemy elektrolitowe i stanowić zagrożenie dla osób z chorobami serca.

Najczęściej stosuje się roztwór PEG. Jego przygotowanie opisane jest na ulotce zakupionego leku, a instrukcji należy bezwzględnie przestrzegać. By poprawić smak preparatu, dopuszczalne jest dodanie soku z cytryny, a przed spożyciem lek można schłodzić w lodówce.

Kolonoskopia – co jeść w dniach poprzedzających badanie?

Przygotowanie do kolonoskopii należy rozpocząć kilka dni przed badaniem, ponieważ to od prawidłowej diety zależy jego skuteczność. Przez tydzień poprzedzający kolonoskopię zaleca się dietę ubogoresztkową, lekkostrawną, z wykorzystaniem takich produktów, jak makaron, gotowane warzywa, mięso, chleb jasny bez nasion, przecedzone soki.

Należy unikać produktów zawierających pestki lub nasiona: pomidorów, winogron, kiwi, siemienia lnianego, pieczywa z ziarnami, maku. Mleko, kawa oraz barwiące soki powinny zostać wykluczone z diety na czas przygotowań do badania. Nie należy spożywać alkoholu ani napojów gazowanych. Osoby z cukrzycą powinny skonsultować dietę z lekarzem.

Co jeść dzień przed kolonoskopią?

Śniadanie spożyte w przeddzień badania powinno składać się z produktów lekkostrawnych. Przykładem jest śniadanie złożone z herbaty, bułki pszennej, plasterka żółtego sera oraz jajka. Kolejny posiłek powinien zostać spożyty między 13.00 a 15.00. Zaleca się, aby był płynny – można zjeść zupę, najlepiej rosół bez warzyw. Jest to ostatni posiłek, który spożywa się przed badaniem. Z kolacji trzeba zrezygnować. Między godziną 18.00 a 20.00 należy wypić 2 litry roztworu PEG w tempie 1 szklanka na ok. 15 minut. Od tego momentu można pić jedynie klarowne płyny w dużych ilościach.

Nie dotyczy to badań, które mają być wykonane po 14.00 następnego dnia – w takich przypadkach często zaleca się wypicie całego roztworu.

Dieta przed kolonoskopią – co jeść w dniu badania?

Dieta stosowana w dniu badania jest bardzo restrykcyjna. Zabrania się spożywania jakichkolwiek posiłków stałych. Rano należy spożyć 1 litr roztworu PEG, a przyjmowanie preparatu zakończyć 4 godziny przed wyznaczoną godziną kolonoskopii. Należy przyjąć leki stosowane na stałe zgodnie z zaleceniem, chyba że lekarz prowadzący zdecyduje inaczej.

Dopuszczone jest picie niegazowanej wody, klarownych soków, np. jabłkowego. Można ssać landrynki, cukier oraz miód. Wodę można pić aż do samego badania.

Dieta płynna przed kolonoskopią – co jeść?

Dieta płynna stosowana dłużej niż 24 godziny przed badaniem jest gorzej tolerowana niż dieta ubogoresztkowa i nie poprawia jakości przygotowania do badania. Niektórzy jednak nadal sugerują dietę płynną już kilka dni przed badaniem i wyłączenie z jadłospisu produktów stałych, takich jak: chleb, suchary, biszkopty, mięso, wędliny, warzywa oraz owoce.

Zwolennicy diety płynnej mogą jeść galaretki, kisiel, bulion, pić klarowne soki owocowe, herbatę, kawę bez mleka. Należy wypijać około 3 litrów płynów dziennie. Osoby z cukrzycą mogą dosładzać płyny.

Zobacz też:

Rak piersi najczęstszym nowotworem na świecie. Jakie są główne przyczyny wzrostu zachorowań?

Badania profilaktyczne, które należy wykonywać regularnie

Guzek na wardze sromowej. Co oznaczają bolesne guzki na sromie?

Zobacz video: Zmiany neurologiczne po COVID-19. Czym jest mgła covidowa?

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: The Image Bank RF

Pozostałe wiadomości