Jak zrobić sos bez grudek? Kilka trików, aby zawsze był idealny

sos
ALLEKO/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Wiele potraw trudno sobie wyobrazić bez wzbogacenia ich smaku za pomocą sosu. Te jednak nie zawsze wychodzą tak, jak chcemy. Zdarza się, że pojawiają się w nich zbędne grudki. Co zrobić, aby tego uniknąć? Sprawdź, jak przygotować sos idealny.

Przygotowanie większości sosów raczej nie powinno sprawiać trudności. Czasem jednak wystarczy popełnić drobny błąd, by zepsuć jego smak lub konsystencję. Poniżej kilka porad, jak temu zapobiec.

Jak zrobić sos bez grudek?

Po pierwsze - kolejność składników. Jeśli sos jest na bazie mąki, najpierw należy połączyć ją z solą i innymi przyprawami. Dopiero potem można dolać wody lub bulionu. Trzeba robić to stopniowo i powoli. Cały czas mieszając, dodawać coraz więcej płynu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Po drugie - odpowiednia temperatura. Bulion lub woda dodawane do mąki nie mogą być gorące. W ten sposób mąka się zaparzy i powstaną w niej grudy przypominające nieregularne kluski. Warto o tym pamiętać w trakcie zagęszczania sosu na patelni. Lepiej wcześniej przygotować "zaprawę" niż dodawać mąkę bezpośrednio do sosu. Wystarczy rozmieszać ją w naczyniu z jogurtem lub śmietaną i małą porcją gorącego płynu. Jeśli jesteśmy pewni, że powstała mieszanina jest jednolita, dodajemy ją do reszty składników na patelni.

Po trzecie - właściwe sztućce. Niektórym wyda się to oczywiste, ale warto przypomnieć. Każdy sos lepiej jest mieszać za pomocą widelca, a nie łyżki. Dzięki temu łatwiej jest kontrolować jego konsystencję i zapobiec grudkom. W przypadku większej ilości sosu pomocna jest tzw. rózga kuchenna tudzież ubijaczka.

Na koniec - sposób mieszania. Gdy robimy większą ilość sosu lub ciasto, należy mieszać je od środka i spodu, powoli zbierając mąkę z brzegów i spodu naczynia. Ewentualne grudki można próbować rozcierać sztućcem o brzegi naczynia.

Jak uratować sos lub ciasto, w którym są grudki?

Nawet, jeśli wykonamy wszystko zgodnie z powyższą instrukcją, irytujące grudki i tak mogą się w sosie pojawić. Część z nich, zwłaszcza te większe, można wyjąć łyżką. Pomocne może być również zmiksowanie sosu za pomocą miksera lub blendera. Każdy sos zasługuje na drugą szansę!

Zobacz także:

Zobacz wideo: Jak zrobić pyszny sos barbecue?

Cover Video/x-news

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości