Jak obrać ananasa? Poznaj prosty sposób

krojenie ananasa
Creative-Family/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Ananas jest owocem cenionym ze względu na smak i właściwości prozdrowotne, dlatego jest bardzo chętnie spożywany. Niestety kupujący często wybierają ananasa w puszce, gotowego do spożycia, ponieważ obieranie tego owocu może wydawać się zbyt trudne, a to błąd. Obieranie ananasa wcale nie jest skomplikowane.

Owoce dostarczają organizmowi ważnych składników odżywczych. Są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawierają również błonnik i wiele związków chemicznych, które korzystnie wpływają na zdrowie. Oprócz niewątpliwych walorów prozdrowotnych, dzięki zawartej w nich fruktozie są wyjątkowo słodkie i są świetną alternatywą dla niezbyt zdrowych słodyczy. Nic więc dziwnego, że tak chętnie spożywają je dzieci i dorośli. Chociaż większość owoców jest łatwa do spożycia i nie wymaga specjalnej obróbki, w niektórych do części jadalnych trudno się dostać. Takimi owocami są między innymi granat, którego ziarna są ukryte, porośnięty kolcami jackfruit czy słodki ananas w twardej skórce. Jak łatwo obrać ananasa?

Właściwości ananasa

Ananas to egzotyczny owoc pochodzący z Ameryki, a obecnie uprawiany w wielu częściach świata. Wielkie uprawy znajdują się w Chinach, na Hawajach i Filipinach, w Meksyku, Tajlandii, Indonezji oraz w Brazylii. Owoc zdobył popularność dzięki wyjątkowemu, słodkiemu smakowi. Owoce są duże, soczyste i aromatyczne, mogą być spożywane na surowo (bez skórki) oraz po przetworzeniu, np. w postaci dżemu lub soku ananasowego. Warto jeść ananasa ze względów zdrowotnych. Znajdują się w nim składniki mineralne, takie jak sód, magnez, fosfor, wapń, potas, a także witaminy z grupy B i beta-karoten. W owocu odkryto również bromelinę, która ma działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe, a także korzystnie wpływa na procesy trawienia. Skórka otaczająca owoc jest twarda, dlatego niezbędne jest obieranie ananasa przed spożyciem. Jak szybko obrać ananasa, żeby cieszyć się jego właściwościami?

Jak najłatwiej obrać ananasa?

Najłatwiejszym sposobem na obranie tego owocu jest skorzystanie ze specjalnego przyrządu. Urządzenie do obierania ananasa działa na podobnej zasadzie co korkociąg. Jest to ostrze umieszczone na pałąku z rączką. Należy zacząć od odkrojenia górnej części owocu, a następnie umieścić w nim przyrząd do obierania ananasa i zacząć go wkręcać. Po dotarciu do końca wystarczy wyciągnąć urządzenie i zdjąć z niego gotowy do jedzenia owoc. Co istotne, tego typu urządzenie nie tylko wykrawa słodki miąższ ze środka owocu, ale także pomija twardy środek, który zostaje na swoim miejscu. Wykrawacze do ananasów nie są drogie i jeżeli ananasy często pojawiają się w domu, warto w nie zainwestować. Ich cena zaczyna się od kilkunastu złotych za podstawową wersję aż do kilkuset za bardzo rozbudowany wariant.

Obieranie ananasa nożem

Jeśli w domu nie ma urządzenia do obierania ananasa, można użyć w tym celu zwykłego noża. Jak obiera się ananasa za jego pomocą?

  1. Należy zacząć od położenia owocu na desce i odkrojenia jego dolnej części, jednak nie za dużo, tak, by można było go swobodnie postawić.
    1. Po ustawieniu ananasa w pionie należy złapać za liście i odkrawać kawałki skóry, krojąc wzdłuż od nasady w dół. Dobrze jest wykonać to, dzieląc owoc na 6 lub 8 elementów, w ten sposób po obraniu zostanie duża ilość miąższu.
      1. Pod skórką ananas jest włóknisty i twardy, dlatego nie należy obierać jak najcieniej, a odcinać dość grube płaty skóry. Jeśli po obraniu pozostaną resztki skórki, należy je usunąć.
        1. Z obranego ananasa odkroić górę z liśćmi, a następnie postawić i pokroić na ćwiartki, co pozwoli usunąć z niego twardy rdzeń.
          1. Przygotowanego w ten sposób ananasa można od razu podawać.

            Jest to najbardziej popularna metoda obierania ananasa. Jej największą wadą jest fakt, że twarda skóra ananasa wymaga użycia dość dużej siły. Po obraniu czasem mogą pozostać oczka, czyli głębiej wrośnięte fragmenty. Je również należy usunąć, korzystając z obieraczki o zaostrzonym końcu lub zwykłego noża.

            Skoro wiadomo już, jak najlepiej obrać ananasa, warto się dowiedzieć, w jaki sposób wybrać najsmaczniejszy owoc, żeby wysiłek nie poszedł na marne. W wyborze ananasa najlepiej kierować się węchem. Smaczny, dojrzały owoc będzie miał przyjemny, słodki zapach. Inny zapach może nas poinformować, że owoc nie będzie tak smaczny, może być niedojrzały albo zepsuty. Konieczne jest również dokładne obejrzenie ananasa. Nie należy kupować owoców, na których zaczęła pojawiać się pleśń lub które wyglądają nieświeżo.

            Zobacz video: Jak obrać i pokroić ananasa?

            x-news

            Zobacz też:

            Ananas w cieście - jak upiec i usmażyć?

            Najlepsze dania na grilla w domu. Przepisy finalisty MasterChefa zachwycą każdego

            Uczta nie tylko dla wegetarian. Bezmięsne burgery według przepisów Davida Gaboriauda

            Autor: Adrian Adamczyk

            Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości