Porady

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?

Porady

Aktualizacja:

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu w lodówce? Od czego zacząć i co zrobić, żeby w przyszłości zapachy się nie rozchodziły? Robert Stockinger spotkał się z blogerką Agnieszką Kałużą, która o prowadzeniu domu wie wszystko.

  • Czyszczenie lodówki. Jak wyczyścić lodówkę?
  • Filtry węglowe - czyli jak zapobiegać nieprzyjemnym zapachom?
  • Czego nie wkładać do lodówki?
  • Jak przechowywać jedzenie, by nie psuło się w lodówce i nie pojawiły się nieprzyjemne zapachy?

Zobacz też: Dieta raw food - czyli surowy weganizm. Czy można na niej schudnąć?

Jeśli masz problem z brzydkim zapachem z lodówki, zastosuj się do poniższych rad! Wyczyść lodówkę, zastosuj odpowiednie filtry, a następnie przestrzegaj kilku porad!

Czyszczenie lodówki. Jak wyczyścić lodówkę?

Zacznij od wyczyszczenia lodówki - to jest pierwszy etap do pozbycia się przykrych zapachów. Przyda się miska z wodą, specjalny spray do czyszczenia lodówki lub samodzielnie wykonany domowy spray (wykonany na bazie octu z cytryną).

Wnętrze lodówki przecieramy szmatką wybranym specyfikiem. Pamiętaj też o dokładnym wyczyszczeniu odpływu! Wszystko następnie przetrzyj na sucho.

Dopiero po dokładnym umyciu lodówki możemy wsadzić do niej z powrotem jedzenie.

Więcej:

Domowe sposoby na czyszczenie sprzętu AGD

Jak pozbyć się zapachów?

Aby uniknąć brzydkich zapachów z lodówki, należy używać filtry np. węglowe.

Dobrym sposobem jest również wsadzenie do lodówki miseczki z odrobiną świeżo zmielonej kawy. Kawa działa jak pochłaniacz zapachów. Podobnie działa również soda oczyszczona .

Na pomoc przyjdzie ci również cytryna. Przekrój ją i wsadź na tydzień do lodówki. Możesz również obrać owoc i w lodówce zostawić samą skórkę.

Zobacz także:

Czyszczenie pralki octem i sodą – jakie są odpowiednie proporcje?

Czego nie wkładać do lodówki?

Do lodówki nie wkładaj takich produktów jak:

  • pomidory,
  • cytrusy,
  • oliwa,
  • olej kokosowy,
  • ziemniaki,
  • pieczywo,
  • papryka.

Jak przechowywać jedzenie, by nie psuło się w lodówce i nie pojawiły się nieprzyjemne zapachy?

Jeśli chcesz uniknąć nieprzyjemnych zapachów, pakuj jedzenie w pojemniki. Najważniejsze jest to, by wszystkie artykuły, które mają nieprzyjemną woń , albo które mogą się skrzyżować zapachowo z innymi produktami, należy wsadzić do szczelnie zamkniętych pojemników.

Zwróć szczególną uwagę na sery pleśniowe, ryby, wędliny i jajka. To one często są źródłem najintensywniejszego zapachu.

Więcej:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości