Jak jeść papaję? Jak ją obrać? Porady i przepisy

Papaja
Jak jeść papaję?
Źródło: Sutthiwat Srikhrueadam/Getty Images
Papaja, zwana również „owocem aniołów”, przybyła do Polski z Ameryki Środkowej. W naszym kraju, ze względu na cenę, nie jest obecnie szczególnie popularna. A szkoda, ponieważ należy ona do najzdrowszych owoców świata. Kształtem przypomina dużą gruszkę, w sklepach najczęściej występuje w kolorze pomarańczowo-czerwonym lub zielono-żółtym. Sprawdź, jak jeść papaję.

Warto jeść papaję przynajmniej raz na jakiś czas, gdyż owoce te bogate są w witaminę C, kwas foliowy, potas, a także witaminy E, A i K. Ponadto wykazują one działanie przeciwnowotworowe, zawierają papainę, która pomaga w trawieniu białek i ma działanie odmładzające. Jak jeść papaję i jak ją odpowiednio przygotować do spożycia?

Jak jeść owoc papai? Krojenie, obieranie, przechowywanie

Zanim zjesz papaję, umyj ją pod chłodną wodą, aby usunąć z resztki brudu oraz pestycydów. Następnie przekrój owoc na pół. Pestki papai są jadalne i bardzo zdrowe, dlatego nie ma sensu ich wyrzucać. Należy je wydrążyć przy pomocy łyżki, a następnie przełożyć na talerzyk. Jeśli masz ochotę, możesz dodatkowo skropić papaję sokiem z cytryny i równomiernie ją rozprowadzić po wnętrzu owocu. Miąższ papai możesz spożywać łyżką na surowo lub np. przygotować z niego koktajl czy sok, dodając kostki lodu.

Owoce

Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu

Kawałki papai świetnie sprawdzą się w sorbetach oraz sosach . Znakomicie smakują w daniach gotowanych: gulaszu i curry oraz pod postacią pysznego dodatku do kurczaka – papaina zawarta w owocu sprawia, że mięso staje się bardziej kruche. Owoce z Ameryki Środkowej dobrze komponują się także z owocami morza . Pamiętaj, że jeśli zamierzasz połączyć papaję z innymi owocami, lepiej zrób to tuż przed podaniem – w przeciwnym wypadku enzymy zawarte w papai mogą wpływać na mięknięcie innych owoców.

Owoce papai - ciekawostki

Same nasiona papai wyróżniają się ostrym, gorzkawym smakiem, dlatego warto je wykorzystać do przygotowania innych dań, np. sosów, które zyskają bardziej wyrazistego smaku. Kobiety w ciąży powinny unikać jedzenia nasionek niedojrzałych owoców, ponieważ mogą one wywrzeć negatywny wpływ na rozwój płodu. Nasiona dojrzałych papai są jednak bezpieczne.

Najczęściej papaje sprzedawane w Polsce mają kolor pomarańczowy, zielony lub zielono-żółty, a świeże owoce są lekko miękkie (nie mogą być zbyt miękkie). Jeśli trafisz w sklepie na twardą papaję, możesz położyć ją w domu w suchym miejscu – po kilku dniach powinna stać się miękka i bardziej soczysta. Jeśli zamierzasz włączyć papaję do swojej diety lub tylko jej spróbować, musisz pamiętać, że należy unikać owoców z siniakami. Świeża papaja może posiadać jednak malutkie, ciemne plamki i jest to całkowicie normalne. W przypadku, gdy kupisz dużą ilość owoców i nie dasz rady zjeść wszystkiego w ciągu jednego dnia, możesz przechowywać je w lodówce. Jeśli przed samym spożyciem zauważysz, że papaja jest twarda, połóż ją w suchym miejscu w temperaturze pokojowej – dzięki temu owoc stanie się bardziej miękki.

Jak jeść owoc papai? Przepisy

Sprawdź dwa proste i szybkie do wykonania przepisy z wykorzystaniem papai. Koktajl z papai i banana Zastanawiasz się, jak jeść świeżą papaję? Poniżej podajemy przepis na pyszny koktajl. Składniki na 1–2 porcje:

  • ½ papai,
    • 1 banan,
      • 2 szklanki mleka roślinnego,
        • miód do smaku,
          • szczypta kurkumy.

            Przygotowanie:

            • Obierz papaję i banana. Wydrąż z papai pestki oraz przylegającą do nich warstwę.
              • Pokrój papaję i banana na małe kawałki.
                • Zblenduj wszystkie podane powyżej składniki

                  Egzotyczna sałatka z zielonej papai Jak jeść zieloną papaję? Na przykład jako element pysznej sałatki. Składniki (na 1–2 porcje):

                  • ½ zielonej papai,
                    • 3 łyżki soku z mandarynki lub pomarańczy,
                      • kilka kropel limonki,
                        • ½ łyżki stołowej japońskiego sosu sojowego np. kikkoman,
                          • sól morska do smaku.

                            Przygotowanie:

                            • Obierz papaję ze skórki i przekrój ją na pół.
                              • Pokrój papaję na cienkie paseczki, np. przy pomocy obieraczki.
                                • Następnie pokrój owoc nożem na jeszcze cieńsze plasterki.
                                  • Włóż papaję do miseczki, razem z resztą składników.
                                    • Najlepiej podawać sałatkę tuż po przygotowaniu.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Adrian Adamczyk

                                      Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości