Porady

Jak jeść papaję? Jak ją obrać? Porady i przepisy

Porady

Autor:
Adrian
Adamczyk
Papaja

Papaja, zwana również „owocem aniołów”, przybyła do Polski z Ameryki Środkowej. W naszym kraju, ze względu na cenę, nie jest obecnie szczególnie popularna. A szkoda, ponieważ należy ona do najzdrowszych owoców świata. Kształtem przypomina dużą gruszkę, w sklepach najczęściej występuje w kolorze pomarańczowo-czerwonym lub zielono-żółtym. Sprawdź, jak jeść papaję.

Warto jeść papaję przynajmniej raz na jakiś czas, gdyż owoce te bogate są w witaminę C, kwas foliowy, potas, a także witaminy E, A i K. Ponadto wykazują one działanie przeciwnowotworowe, zawierają papainę, która pomaga w trawieniu białek i ma działanie odmładzające. Jak jeść papaję i jak ją odpowiednio przygotować do spożycia?

Jak jeść owoc papai? Krojenie, obieranie, przechowywanie

Zanim zjesz papaję, umyj ją pod chłodną wodą, aby usunąć z resztki brudu oraz pestycydów. Następnie przekrój owoc na pół. Pestki papai są jadalne i bardzo zdrowe, dlatego nie ma sensu ich wyrzucać. Należy je wydrążyć przy pomocy łyżki, a następnie przełożyć na talerzyk. Jeśli masz ochotę, możesz dodatkowo skropić papaję sokiem z cytryny i równomiernie ją rozprowadzić po wnętrzu owocu. Miąższ papai możesz spożywać łyżką na surowo lub np. przygotować z niego koktajl czy sok, dodając kostki lodu.

Owoce

Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
wideo 2/5

Kawałki papai świetnie sprawdzą się w sorbetach oraz sosach . Znakomicie smakują w daniach gotowanych: gulaszu i curry oraz pod postacią pysznego dodatku do kurczaka – papaina zawarta w owocu sprawia, że mięso staje się bardziej kruche. Owoce z Ameryki Środkowej dobrze komponują się także z owocami morza . Pamiętaj, że jeśli zamierzasz połączyć papaję z innymi owocami, lepiej zrób to tuż przed podaniem – w przeciwnym wypadku enzymy zawarte w papai mogą wpływać na mięknięcie innych owoców.

Owoce papai - ciekawostki

Same nasiona papai wyróżniają się ostrym, gorzkawym smakiem, dlatego warto je wykorzystać do przygotowania innych dań, np. sosów, które zyskają bardziej wyrazistego smaku. Kobiety w ciąży powinny unikać jedzenia nasionek niedojrzałych owoców, ponieważ mogą one wywrzeć negatywny wpływ na rozwój płodu. Nasiona dojrzałych papai są jednak bezpieczne.

Najczęściej papaje sprzedawane w Polsce mają kolor pomarańczowy, zielony lub zielono-żółty, a świeże owoce są lekko miękkie (nie mogą być zbyt miękkie). Jeśli trafisz w sklepie na twardą papaję, możesz położyć ją w domu w suchym miejscu – po kilku dniach powinna stać się miękka i bardziej soczysta. Jeśli zamierzasz włączyć papaję do swojej diety lub tylko jej spróbować, musisz pamiętać, że należy unikać owoców z siniakami. Świeża papaja może posiadać jednak malutkie, ciemne plamki i jest to całkowicie normalne. W przypadku, gdy kupisz dużą ilość owoców i nie dasz rady zjeść wszystkiego w ciągu jednego dnia, możesz przechowywać je w lodówce. Jeśli przed samym spożyciem zauważysz, że papaja jest twarda, połóż ją w suchym miejscu w temperaturze pokojowej – dzięki temu owoc stanie się bardziej miękki.

Jak jeść owoc papai? Przepisy

Sprawdź dwa proste i szybkie do wykonania przepisy z wykorzystaniem papai. Koktajl z papai i banana Zastanawiasz się, jak jeść świeżą papaję? Poniżej podajemy przepis na pyszny koktajl. Składniki na 1–2 porcje:

  • ½ papai,
  • 1 banan,
  • 2 szklanki mleka roślinnego,
  • miód do smaku,
  • szczypta kurkumy.

Przygotowanie:

  • Obierz papaję i banana. Wydrąż z papai pestki oraz przylegającą do nich warstwę.
  • Pokrój papaję i banana na małe kawałki.
  • Zblenduj wszystkie podane powyżej składniki

Egzotyczna sałatka z zielonej papai Jak jeść zieloną papaję? Na przykład jako element pysznej sałatki. Składniki (na 1–2 porcje):

  • ½ zielonej papai,
  • 3 łyżki soku z mandarynki lub pomarańczy,
  • kilka kropel limonki,
  • ½ łyżki stołowej japońskiego sosu sojowego np. kikkoman,
  • sól morska do smaku.

Przygotowanie:

  • Obierz papaję ze skórki i przekrój ją na pół.
  • Pokrój papaję na cienkie paseczki, np. przy pomocy obieraczki.
  • Następnie pokrój owoc nożem na jeszcze cieńsze plasterki.
  • Włóż papaję do miseczki, razem z resztą składników.
  • Najlepiej podawać sałatkę tuż po przygotowaniu.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Sutthiwat Srikhrueadam/Getty Images

Pozostałe wiadomości