Porady

Bez tej funkcji możesz stracić dostęp do swojego konta. Jak działa Facebook Protect?

Porady

Autor:
Adam
Barabasz
Źródło:
komputerswiat.pl
Luis Alvarez / Getty ImagesFacebook protect

Na początku grudnia części użytkowników Facebooka zaczął wyświetlać się komunikat dotyczący bezpieczeństwa. Choć wprowadzanie kolejnych zabezpieczeń nie jest nowością w przypadku serwisu, to tym razem nieskorzystanie z ulepszenia skutkuje utratą dostępu do konta.

Facebook Protect

Komunikat dotyczący Facebook Protect nie wyświetli się u wszystkich użytkowników. Serwis wybierze konta, których właściciele są potencjalnym obiektem zainteresowania internetowych przestępców. W praktyce oznacza to, że zarządzający wybiorą profile odwiedzane częściej, niż te należące do anonimowych użytkowników. Zdaniem administracji serwisu takie osoby są bardziej narażone na przejęcie konta i ataki hakerskie.

Facebook Protect został stworzony już dwa lata temu, jednak nad Wisłę zawitał dopiero teraz. Wprowadzenie aplikacji zapowiadano od listopada, teraz została ona wdrożona.

Masz nową parę! Czyli związek na jedno kliknięcie
Masz nową parę! Czyli związek na jedno kliknięcie Jak wygląda szukanie miłości w sieci?
Dzień Dobry TVN

Facebook Protect - jak nie stracić dostępu do konta

Aby aktywować ochronę, najłatwiej jest wybrać opcję "Włącz teraz", która towarzyszy komunikatowi. Aplikacja poprowadzi przez cały proces, w czasie którego m.in. zostaną sprawdzone dotychczasowe wymagania. Najważniejszym momentem jest sprawdzenie siły hasła oraz aktywacja weryfikacji dwuetapowej, która w przyszłości będzie wymagała potwierdzenia logowania z innego urządzenia, gdy miejsce aktywności na portalu wyda się podejrzanie.

Obecnie Facebook zapowiada, że osoby zakwalifikowane do Facebook Protect, które do 17 grudnia nie wykonają zalecanych kroków, stracą dostęp do konta. Zablokowanie dostępu do konta nie będzie trwałe - przy próbie zalogowania system wymusi przejście przez procedurę zabezpieczającą.

Z Facebook Protect nie trzeba jednak korzystać od razu - można do tego powrócić, znajdując w Ustawieniach zakładkę Hasło i Zabezpieczenia. Ważne jednak, aby wykonać to we wskazanym przez administratorów terminie.

Zobacz także:

Autor:Adam Barabasz

Źródło: komputerswiat.pl

Źródło zdjęcia głównego: Luis Alvarez / Getty Images

Pozostałe wiadomości