Połóż kulki z folii aluminiowej na rozgrzaną patelnię. Ten prosty trik pozwala sporo zaoszczędzić

Folia aluminiowa, obok ziemniak.
Gotowanie na parze - kuchenny trik z folią aluminiową
Źródło: Detry26/Getty Images
Miłośnicy zdrowej diety wysoko cenią sobie potrawy gotowane na parze. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na zakup sprzętu umożliwiającego przygotowanie takich specjałów w domowym zaciszu. Amatorzy lekkich dań, którzy nie chcą inwestować w profesjonalny parowar, powinni wypróbować prosty trik z folią aluminiową.

Gotowanie na parze - kuchenny trik z folią aluminiową

Dania gotowane na parze są nie tylko zdrowe, ale także wyjątkowo smaczne. Nie dziwi zatem fakt, że grono ich miłośników nieustannie się powiększa. Co ciekawe, rezygnacja ze smażenia i pieczenia nie musi wiązać się z wydatkami na nowy sprzęt kuchenny. Profesjonalny parowar z powodzeniem można zastąpić folią aluminiową, patelnią z pokrywką oraz naczyniem żaroodpornym.

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

Folia aluminiowa ma dwie strony o różnej fakturze. Każda z nich wyróżnia się innym zastosowaniem. W trakcie gotowania na parze domowym sposobem warto o tym pamiętać. Pierwszy krok to uformowanie z folii kulek wielkości małej pięści, błyszczącą stroną do wewnątrz. To właśnie one stanowią przepustkę do sukcesu.

Gotowanie na parze bez specjalnego sprzętu - instrukcja krok po kroku

Oto, co należy zrobić krok po kroku, aby ugotować pyszny posiłek na parze bez użycia parowaru.

  1. Rozgrzej patelnię i umieść na niej kulki. Wyłącz na chwilę palnik kuchenki.
    1. Przygotuj żaroodporny talerz lub inne naczynie i połóż na nim jedzenie, które chcesz ugotować na parze.
      1. Postaw naczynie na foliowych kulkach.
        1. Na patelnię powoli wlewaj wodę. Powinna ona sięgać połowy wysokości kulek.
          1. Patelnię przykryj dobrze dopasowaną pokrywką.
            1. Włącz palnik, pilnując, by ogień nie był zbyt duży. Odczekaj około 10 minut. Po tym czasie pod pokrywką wytworzy się para, umożliwiająca gotowanie.

              Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

              Zobacz także:

              Autor: Magdalena Brzezińska

              Źródło: kobieta.wp.pl

              Źródło zdjęcia głównego: Detry26/Getty Images

              podziel się:

              Pozostałe wiadomości