Porady

Funkcja grillowania w mikrofali - jak działa? Kiedy jej używać?

Porady

Autor:
Teofila
Siewko
Osoba włączająca mikrofalówkę

Mikrofalówka ma wiele użytecznych funkcji. Dzięki niej można nie tylko podgrzewać, ale również rozmrażać, gotować, a nawet grillować. Można dzięki niej przygotować nie tylko pizzę, ale również grillowane mięsa. Jak działa funkcja grillowania w mikrofali? Jak powinno się jej używać?

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakie są rodzaje grilli w mikrofalówkach,
  • jak działa funkcja grillowania w mikrofali,
  • ile czasu trzeba grillować różne posiłki,
  • co można przyrządzić dzięki funkcji grillowania.

Przepisy Andrzeja Polana

Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z PolanemDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Mikrofalówka z funkcją grilla

Mikrofalówki z funkcją grilla są różne. Można wybrać z wersją tradycyjna lub kwarcową. Pierwszy rodzaj ogrzewa produkty przez spiralną grzałkę, znajdującą się w górnej części urządzenia. Ta nagrzewa się i rozprowadza ciepło po urządzeniu, zapiekając produkty w nim się znajdujące. Takie rozwiązanie potrzebuje stosunkowo dużo czasu do nagrzania się i długo stygnie. Przy tym jest mniej ekologiczne, ponieważ zużywa więcej energii elektrycznej.

Drugi rodzaj mikrofali z grillem to urządzenia wyposażone w lampy kwarcowe, nazywane też grillem kwarcowym. Nagrzewają się one szybciej niż tradycyjne, a przy tym szybciej się chłodzą. Wbudowane są w obudowę mikrofali, dzięki czemu czyszczenie urządzenia jest znacznie prostsze, a produkty obrabiane są termicznie równomiernie z każdej ze stron.

Oznaczenie grilla w mikrofalówkach

Funkcja grillowania na mikrofalówkach oznaczona jest w specjalny sposób. Przyczyną tego rozróżnienia jest to, że urządzenie podgrzewa w tym trybie przy użyciu grzałki lub grilla kwarcowego. Najczęściej funkcja ta oznakowana jest symbolem grzałki pionowej fali z dwoma grzbietami). Zdarza się też, że jest podpisana "Grill".

Funkcja grill w mikrofali

Funkcja grillowania może być pojedyncza lub połączona z funkcją mikrofalową. W pierwszym wariancie wykorzystywane jest jedynie ciepło, w drugim zaś potrawa podgrzewana jest przy użyciu mikrofal i temperatury. Funkcja grillowania pozwala na "robienie grilla" niezależnie od pory roku, jest więc idealna dla fanów tego typu dań. Aby móc stosować tę funkcję, potrzebna jest specjalna mikrofalówka - z funkcją grillowania oraz specjalny wysoki ruszt, na którym umieszcza się produkty. 

Jak reklamują producenci mikrofalówek z funkcją grillowania, jest to idealna forma przyrządzania jedzenia, ponieważ z jednej strony potrawy są idealnie zarumienione na zewnątrz i soczyste w środku. Ma to zapewniać korzystanie z dwóch źródeł ciepła i stosowania metody tzw. odbicia pierwotnego ciepła od ścianek urządzenia. 

Grillowanie w mikrofali - ile minut

To, ile minut powinno się grillować w mikrofali zależy od tego, jaki produkt podgrzewamy. Gotowe pizze, zapiekanki, kiełbaski lub inne tego typu produkty najczęściej mają umieszczoną informację na opakowaniu ile minut potrzebują. Jednak co jeśli sami przygotowujemy potrawę?

Mięso grilluje się około 10 minut na maksymalnej mocy. Wszelkiego rodzaju polędwiczki, kiełbaski, karkówkę powinno się piec w takich ustawieniach. Jednak jeśli lubimy mocno i dokładnie wypieczone dania - lepiej ustawić nieco mniejszą moc, ale zapiekać dłużej. Dzięki temu w środku będzie dobrze wypieczone.

Domową pizzę z mikrofalówki najlepiej jest piec na dwa razy. Najpierw podpiekać spód przez około minutę, a dopiero potem nałożyć dodatki i zapiekać całość od 1-3 minut. Długość powinna zależeć od tego, jak bardzo zapieczoną pizzę chcemy mieć. Żółty ser podgrzewany przy użyciu funkcji grillowania w mikrofali powinno się zapiekać maksymalnie 5 minut. Wtedy na wierzchu pojawią się przypieczenia, a całość stanie się chrupka. Jeśli chcemy uzyskać ciągnący się ser, wystarczy około 1-2 minut zapiekania.

W mikrofalówkach z tradycyjnym grillem, który wolniej się nagrzewa, potrzeba będzie więcej czasu na przyrządzenie tych potraw.

Co można zrobić na grillu w mikrofali

Przy użyciu funkcji grillowania w mikrofalówce można przyrządzić:

  • grillowane warzywa,
  • grillowane mięso: polędwiczki, skrzydełka, karkówkę, kiełbaski, kaszankę,
  • grillowane wege przekąski,
  • grillowane ryby,
  • grillowane pieczywo,
  • zapiekanki,
  • pizzę,
  • grillowany i zapiekany ser żółty lub camembert.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: GOLFX/Getty Images

Pozostałe wiadomości