Styl życia

Olej z pestek malin – na włosy, na twarz, na trądzik i jako filtr UV

Styl życia

iStockphotoNikolaeva Galina/Getty Images

Malina to owoc doskonale znany i ceniony zwłaszcza w przemyśle spożywczym. Warto jednak wiedzieć, że z malin można wytworzyć olejek. Olej z pestek malin ma właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Można używać go do cery, włosów, a także w leczeniu m.in. trądziku.

Malina to krzew z rodziny Rosaceae , czyli różowatych. Jego owoce mają wyjątkowy, słodki smak i intensywny aromat. Maliny można określić mianem „bomby antyoksydacyjnej”. Wysoka zawartość składników przeciwutleniających wspomaga zwalczanie wolnych rodników, a co za tym idzie - spowalnia proces starzenia. Między innymi dzięki temu owoce i olejek z malin są tak cenne. Sprawdź, jak i do czego możesz używać tego wyrobu.

Właściwości oleju z pestek malin

Olej z pestek malin ma zastosowanie przede wszystkim w kosmetyce. Można stosować go na skórę lub na włosy. Swoje właściwości olej z pestek malin zawdzięcza takim składnikom, jak:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy (omega-6) i alfa-linolenowy (omega-3) – kwasy te stanowią ponad 80% składu oleju z pestek malin
  • witamina E w postaci aktywnego alfa- i gamma-tokoferolu
  • witamina A
  • flawonoidy (kwas elagowy).

Mieszanka takich składników wykazuje szerokie działanie względem skóry. Olej z pestek malin stosuje się jako:

  • preparat na przebarwienia naskórka
  • silny antyoksydant spowalniający procesy starzenia się skóry
  • preparat bakteriobójczy
  • środek przeciwzapalny stosowany w przypadku wystąpienia rumienia słonecznego
  • substancja lipidowa wykazująca właściwości ochronne względem naskórka
  • filtr przeciwsłoneczny pochłaniający szkodliwe promieniowanie UV – przy czym olej z pestek malin jako filtr nie powinien stanowić jedynej ochrony przez promieniowaniem ultrafioletowym.

Zastosowanie oleju z malin w kosmetyce i właściwości lecznicze

Na rynku spotkać można wiele wyrobów, które opierają się na oleju z pestek malin. Olej ten można stosować samodzielnie jako naturalne serum do twarzy, a także jako preparat do pielęgnacji włosów.

Olejek z pestek malin na twarz warto nakładać regularnie, by zobaczyć efekty po kilku lub kilkunastu tygodniach stosowania. Można mieszać go np. z kremem nawilżającym czy przeciwzmarszczkowym. Nadaje się też do mieszania z innymi kosmetykami, m.in. z kremami do rąk czy stóp, maseczkami do twarzy, a także balsamami do ciała.

Olej z pestek malin na włosy można stosować do olejowania. Można nakładać go też na same końcówki, by zachowały piękny wygląd.

Olej z pestek malin do opalania - czy działa jako filtr UV?

Olej z pestek malin może stanowić ochronę przed promieniowaniem UV, jednak nie powinien być stosowany jako jedyne zabezpieczenie skóry przed słońcem. Jako filtr nie ma określonego SPF, dlatego bezpiecznie jest używać przed ekspozycją na słońce także innego filtra UV. Za to nadaje się do stosowania po opalaniu, zwłaszcza w przypadku poparzeń skóry – olej z pestek malin łagodzi podrażnienia, świąd i pieczenie, nawilża uszkodzoną skórę, natłuszcza ją i działa antybakteryjnie .

Olej z pestek malin do twarzy i całego ciała – jako pielęgnacja i lek

Olej z pestek malin nadaje się również do pielęgnacji skóry zniszczonej, wysuszonej i wymagającej regeneracji oraz z pierwszymi oznakami starzenia. Silnie nawilża, regeneruje zniszczony naskórek, ale i stanowi naturalną powłokę lipidową, która chroni skórę przed utratą wody i czynnikami zewnętrznymi.

Czasami olej na bazie malin stosuje się w przypadku schorzeń skóry o podłożu wirusowym i bakteryjnym. Wysoka zawartość substancji antyoksydacyjnych i antyseptycznych sprawia, że organizm bardzo szybko radzi sobie z zakażeniem skóry po zastosowaniu tego specyfiku. Przeciwutleniacze wspomagają redukcję stanu zapalnego i chronią przed jego nawrotami.

Dzięki tym właściwościom olej z pestek malin działa też na trądzik i może być stosowany do codziennej pielęgnacji cery przetłuszczającej się. Olej z pestek malin redukuje ilość produkowanego sebum, dzięki czemu zapobiega przetłuszczaniu się skóry. Chroni naskórek przed utratą wilgoci oraz eliminuje wolne rodniki i bakterie, które mogą wywoływać zmiany skórne.

Olej z pestek malin – sposób otrzymywania

Olej z pestek malin otrzymuje się w trakcie tłoczenia. Zazwyczaj wykorzystuje się technikę tłoczenia na zimno, aby olej nie stracił właściwości leczniczych.

Tłoczenie na zimno powoduje, iż olej z pestek malin może posiadać niewielkie ilości pestek bądź innych pozostałości po tłoczeniu. Jednak to właśnie taka forma produktu zawiera w sobie cały szereg antyoksydantów, które odgrywają kluczową rolę w jego zastosowaniu.

Zobacz też:

Marokańskie czarne mydło – jak stosować i dlaczego nie nadaje się do włosów?

Jak wykorzystać olej z dzikiej róży?

Olejek lawendowy– zastosowanie w pielęgnacji

Zobacz video: Olejki CBD. Jak wpływają na zdrowie i samopoczucie?

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości