Styl życia

Lodowe trendy 2022 – jakich nowości warto spróbować w tym roku?

Styl życia

Kolorowe ruloniki lodowe z posypkami i owocami w białych, papierowych kubeczkach

„Dobre lody” to pojęcie względne – lodowe gusta bywają różne. O ile niektórzy przez lata delektują się tylko kilkoma smakami lodów naturalnych, śmietankowych i waniliowych z ulubionej lodziarni, to inni fani chłodnych deserów stale potrzebują nowych doznań i chętnie sięgają po modne, lodowe nowości. Jakie rodzaje lodów są najmocniejszymi trendami 2022? Sprawdźmy. 

W poszukiwaniu alternatywy - lody proteinowe, bez dodatku cukru, rzemieślnicze i naturalne

Etykieta jest podstawowym źródłem informacji o tym co zawiera produkt i jakich wartości odżywczych dostarcza. Ponad połowa polskich konsumentów w kategorii deserów zwykle sprawdza informacje o wartości odżywczej. Profil żywieniowy jest ważnym kryterium decydującym o wyborach zakupowych.[1]

Na jakie lody warto zwrócić uwagę?

Lody rzemieślnicze i naturalne - Zapoczątkowany już kilka lat temu trend na wybieranie lodów rzemieślniczych[2], przygotowywanych w małych manufakturach oraz lodów naturalnych, których receptura nie zawiera barwników i innych zbędnych dodatków, nadal pozostaje mocny. Do tego typu lodów może zachęcać nas ich prosty skład, oparty na naturalnych składnikach oraz tradycyjny sposób przygotowania wpisujący się w inny kulinarny trend – slow food. Dodatkowym „smaczkiem” jest coraz większa ilość mobilnych lodziarni, które oferują tego typu przysmaki. Rzemieślnicze lody kupione prosto z lodziarnianego roweru retro, nie są już dla nikogo zaskoczeniem.

rzemieślnicze lody naturalne w metalowych pojemnikach posypane dodatkami
Lodowe trendy 2022 Źródło: mat. prasowe

Lody proteinowe - Nowością, która nieśmiało wchodzi na nasz rynek są też lody proteinowe. Takie chłodne desery mają sporą ilość białka, co może być dobrą opcją dla osób aktywnych fizycznie. Już 2 lata temu co 6 Brytyjczyk deklarował zainteresowanie wysokobiałkowymi lodami[3]. Możemy kupić je w tradycyjnym kubeczku lub w formie proszku w puszce, do którego wystarczy dodać wodę, by stworzyć chłodne, proteinowe słodycze we własnym domu. Wśród lodów białkowych królują klasyczne, mleczne smaki, m.in.: czekolada, truskawka, słony karmel i śmietanka.

Lody bez dodatku cukru - Słodka, lodowa przekąska wcale nie musi zawierać dodatku cukru – producenci lodów coraz częściej wprowadzają do swojej oferty lody bez dodatku cukrów, które zawierają tylko naturalnie występujące cukry, np. z owoców. Jedną z takich propozycji są orzeźwiające lody sorbetowe na patyku Marletto Smoothie 100% owoców.

Lody wegańskie, czyli doskonałe lody bez laktozy i bez białek mleka

Wraz z rosnącą popularnością diety wegańskiej, wzrasta popularność produktów pochodzenia roślinnego. Już w 2020 r. przewidziano, że rynek lodów wegańskich podwoi się w ciągu następnych 5 lat[4]. To właśnie dzięki temu lody bez mleka, śmietanki i jaj możemy coraz częściej spotkać zarówno w dobrych lodziarniach, w lodówkach marketów, jak również dużych sieci handlowych.

Lody wegańskie są odpowiednie nie tylko dla wegan, ale też dla osób z nietolerancją laktozy, czy alergią na białka mleka oraz wszystkich lodożerców, którzy lubią próbować kremowych, zmrożonych nowości. Ich producenci stawiają nie tylko na roślinny skład i doskonały smak swoich deserów, ale też na ich wyróżniającą się teksturę. Dlatego w sklepach obok kremowych i gładkich wege lodów znajdziemy roślinne lody o tzw. grubszej konsystencji, np. z kawałkami ciasta, karmelu, orzechów. Jak się okazuje, ta idea doskonale wpisuje się w trendy rynkowe – aż 73% Brytyjczyków lubi lody o zróżnicowanych teksturach.

Wśród smaków królują lodowe klasyki: czekolada, wanilia, a także kokos, bez mleka i śmietanki[5]. Znajdziemy je nie tylko w niszowych lodziarniach, ale też w stałej ofercie dużych sieci handlowych, dlatego możemy raczyć się nimi przez cały rok.

Poznaj Lody Marletto – słodka przyjemność bez mleka i dodatku cukru.

Odważne i zaskakujące smaki lodów – lody słony karmel nie są już ekstrawagancją

Choć wśród nas jest wielu fanów lodowej klasyki, lubujących się w lodach czekoladowych, śmietankowych i truskawkowych, to znajdą się też mniej lub bardziej liczni poszukiwacze nietypowych smaków. Największym lodowym innowatorem na świece, a przy okazji inspiracją dla twórców słodkich przysmaków z całego globu, jest Japonia, gdzie lody o smaku majonezu, matchy, wodorostów, soi lub lody amerykańskie w tempurze nikogo już nie dziwią[6].

zielone lody o smaku matchy w brązowych miseczkach udekorowane listkami mięty, obok łyżeczka z matchą
Lodowe trendy 2022 Źródło: mat. prasowe

Jeśli majonezowe lody to dla Ciebie za mało, lodowi innowatorzy przygotowali kilka innych, zaskakujących propozycji. Należą do nich, lody o smaku sera cheddar, bekonu (samego lub z syropem klonowym), spaghetti, lody ogórek-wasabi, o smaku bursztynów, ketchupu, sernika z jalapeño oraz pieczonego czosnku. Również popularne fast foody doczekały się swoich lodowych wersji: lody o smaku pizzy, fish&chips oraz skrzydełek kurczaka. 

Lodowa uczta – sensoryczne doznania dla wszystkich zmysłów

Przyjemnie chłodne, oblane gęstą i słodką czekoladą, z dodatkiem chrupiących orzechów, często kwaskowatej i lepkiej polewy – jedzenie lodów jest wyjątkowym doznaniem sensorycznym. Ten chłodny deser rozpieszczają wiele zmysłów: 

  • Stymuluje kubki smakowe, poprzez połączenie różnych struktur i często kontrastujących ze sobą smaków,
  • Cieszy wzrok wyszukanymi formami podania, kolorami polewy, różnorodnością wafelków oraz dodatków, które świetnie komponują się z masą lodową,
  • Dopieszcza słuch odgłosami chrupania czekoladowej polewy lub wafelkowego rożka oraz dodatkiem różnych ciekawych i zaskakujących dodatków, tj.  strzelającego cukru.

Za tymi trendami starają się nadążyć producenci lodów i właściciele lodziarni, którzy nie tylko proponują najmodniejsze i najciekawsze połączenia smakowe, ale też tworzą własne, niecodzienne kompozycje, które mają podbić serca klientów. Dlatego też coraz więcej punktów gastronomicznych skupia się zarówno na opracowaniu ciekawych, ekscentrycznych smaków, ale również stara się wyróżnić formą podania lodowych przysmaków proponując np. lody serwowane na biszkoptowych gofrach, zestawione z miękką i słodką watą cukrową, barwione na czarno węglem kokosowym lub ozdobione jadalnymi kwiatami. To jeszcze nie koniec – do lodów dodaje się też pianki marshmallow, mini bezy, żelki, formuje się gałki w kształt kwiatów, a nawet… przygotowuje je na bazie fioletowych ziemniaków! Istne lodowe szaleństwo.

Jogurtowe lody na patyku z owocami leżące na drewnianej desce, obok plastry pomarańczy
Lodowe trendy 2022 Źródło: mat. prasowe

Jeśli szukasz łatwo dostępnego multisensorycznego, lodowego doznania, koniecznie spróbuj lodów w potrójnej polewie, w których dwie warstwy: doskonała czekolada oraz polewa kakaowa otaczają trzecią, płynną, podaną w formie gęstego sosu, który wypływa przy każdym kęsie.

Już sam opis tego lodowego cuda brzmi bardzo apetycznie. Jeśli dodatkowo wyobrazisz sobie zmrożone, waniliowe wnętrze oblane polewą kakaową, karmelową i belgijską czekoladą, z pewnością nie będziesz mógł się doczekać, kiedy ich spróbujesz. Chcesz więcej? W takim razie pomyśl o kremowych lodach jagodowych otoczonych polewą kakaową, intensywną polewą z sosu jagodowego, a na koniec oblanych doskonałą, białą belgijską czekoladą. To prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów, której koniecznie musisz spróbować w tym roku.

Bibliografia

  • [1] M. Książek, Rynek lodów w Polsce. Sprzedaż, liderzy, bestsellery [ANALIZA KATEGORII], https://wiadomoscispozywcze.pl/artykuly/9226/rynek-lodow-wnbsppolsce-sprzedaz-liderzy-bestsellery-analiza-kategorii/, dostęp 26.08.2022
  • [2] Lody rzemieślnicze powoli zdobywają rynek https://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/lody-rzemieslnicze-powoli-zdobywaja-rynek,134358.html, dostęp 26.08.2022
  • [3] Rynek lodów wegańskich podwoi się w ciągu pięciu lat. Królować będą japońskie innowacje, https://www.portalspozywczy.pl/zywnosc-roslinna/wiadomosci/rynek-lodow-weganskich-podwoi-sie-w-ciagu-pieciu-lat-krolowac-beda-japonskie-innowacje,188043_1.html, dostęp 26.08.2022
  • [4] Rynek lodów wegańskich podwoi się w ciągu pięciu lat. Królować będą japońskie innowacje, https://www.portalspozywczy.pl/zywnosc-roslinna/wiadomosci/rynek-lodow-weganskich-podwoi-sie-w-ciagu-pieciu-lat-krolowac-beda-japonskie-innowacje,188043_1.html, dostęp 26.08.2022
  • [5] Rynek lodów wegańskich podwoi się w ciągu pięciu lat. Królować będą japońskie innowacje, https://www.portalspozywczy.pl/zywnosc-roslinna/wiadomosci/rynek-lodow-weganskich-podwoi-sie-w-ciagu-pieciu-lat-krolowac-beda-japonskie-innowacje,188043_1.html, dostęp 26.08.2022
  • [6] Rynek lodów wegańskich podwoi się w ciągu pięciu lat. Królować będą japońskie innowacje, https://www.portalspozywczy.pl/zywnosc-roslinna/wiadomosci/rynek-lodow-weganskich-podwoi-sie-w-ciagu-pieciu-lat-krolowac-beda-japonskie-innowacje,188043_1.html, dostęp 26.08.2022

Zobacz także:

Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe

Pozostałe wiadomości