Styl życia

Nie tylko karp i śledzie na wigilijnym stole. Jak kupić świeżą i dobrą rybę?

Styl życia

Na wigilijnych stołach w święta Bożego Narodzenia obok pierogów i barszczu - królują ryby. I to pod różnymi postaciami: karp w galarecie, śledzie w śmietanie czy pstrąg pieczony. A jak wybrać świeżą i najsmaczniejszą rybę? Z tym pytaniem zmierzył się znawca kulinariów Mikołaj Rey.

Mikołaj Rey wybrał się do malowniczej Doliny Prądnika, by znaleźć najlepsze ryby w Polsce. Na miejscu spotkał się z dwiema mistrzyniami Magdaleną Węgiel i jej córką Agnieszką Sendor - hodowczyniami pstrąga z Ojcowa.

W Polsce wciąż ten zawód wydaje się być typowo męski. Natomiast te panie łamią stereotyp i pokazują, że do ryb trzeba podchodzić z kobiecą delikatnością. Co ciekawe pani Magdalena wcześniej zajmowała się branżą IT, a jej córka studiowała europeistykę. – Jak widać wykształcenie mamy typowo ichtiologiczne – zażartowała pani Magdalena. To jednak nie przeszkodziło im odnieść sukces. Dwa lata temu zyskały tytuł najbardziej innowacyjnych rolniczek w Europie, który został przyznany w Parlamencie Europejskim. Swoją wiedzą na temat pstrągów podzieliły się z Mikołajem Reyem.

Pstrągarnia w Ojcowie

Pstrągarnia powstała w latach 30. XX wieku i była jedną z pierwszych w regionie. - Mało kto, prócz polskich związków wędkarskich, hoduje pstrąga potokowego , bo to jest piękna, mądra i wymagająca ryba, która, aby żyć, musi mieć spełnione warunki. I to takie najwyższej klasy, czyli najwięcej czystej wody, tlenu i przede wszystkim etyczny i ekologiczny sposób hodowli - wyjawiła Magdalena Węgiel, hodowczyni pstrąga z Ojcowa.

- Te ryby tutaj żyją jak w SPA. Mają dużo miejsca w wodzie. Mają stawy ziemne, co jest podstawą. Dlatego że ryba może naturalnie się dożywiać. Pstrąg jest rybą, która nie zbiera z ziemi, tylko łapie w powietrzu, to, co spada - dodała.

Następnie hodowczynie ubrały Mikołaja i ten przystąpił do połowu. Po czym Agnieszka Sendor wyłowione ryby oczyściła i włożyła do lekkiej solanki. I w takiej postaci pstrągi trafiły do wędzarni na 1,5-2 godziny. Ryby wędzone są tam naturalnie na drewnie bukowym.

Na tym nie koniec. Do pstrągarni przybył również kucharz z Krakowa - Miłosz Kowalski, który pokazał Mikołajowi Reyowi i pani Agnieszce, jakie smakołyki można wyczarować z ryb. Zaserwował pstrąga w towarzystwie soczewicy, kawioru i śmietany. - Śmiało taką pozycję można wrzucić w menu świąteczne - zachęcił kucharz. A deserem, kończącym ucztę, był pstrąg wyciągnięty prosto z wędzarki!

Jak rozpoznać świeżą ryby? Na co zwracać uwagę?

Następnie Mikołaj prosto z Ojcowa przybył do naszego studia, by podzielić się swoją wiedzą. Zdradził, na jakie elementy zwrócić uwagę, by mieć pewność, że ryba, którą kupujemy - jest świeża.

- Jak na stoiskach wybieramy ryby, musimy kierować się zdrowym rozsądkiem. Pierwszym elementem jest zapach. W gruncie rzeczy ma ona neutralny i świeży zapach, zaczyna pachnieć "rybą", gdy jest nieświeża. Następnie patrzmy rybie w oko. Ma być lśniące i pełne. Jeśli widzimy, że jest wyschnięte, zapadnięte do środka – nie bierzemy ryby. Możemy też kierować się wyglądem oskrzeli. Jeśli ich nie ma, raczej nie kupujemy ryby. Oskrzela powinny być czerwone, jasnoróżowe albo ciemnoróżowe. W żadnym razie brązowe, białe albo z plamami. Łuski powinny przywierać do ciała. Nie mogą być rozerwane. Ryba musi być wilgotna, ale nie może być lepka - tłumaczył smakosz.

Mikołaj podkreślił, że przede wszystkim należy zwrócić uwagę na pochodzenie ryby. Najlepsze są te z naturalnych hodowli.

Jaką rybę wybrać na święta?

Ryba kupiona, więc Anna Kalczyńska zapytała, która z nich jest najlepsza do galarety. - Każdą rybę możemy zrobić w galaretce – odpowiedział Mikołaj. Przyznał, że może być tu zarówno karp, jak i sandacz. Dopowiedział, że żelatyna sama w sobie jest tłusta, dlatego lepiej sprawdzą się chudsze ryby. Zaproponował też, by poeksperymentować i np. wykorzystać sandacza, a do galarety dodać wino, przyprawy, cynamon, trochę cukru. Na wigilijny stół warto zaserwować również pstrąga.

Zobacz wideo: Jaką rybę wybrać na święta?

Zobacz też:

Pomysły na świąteczne dania. Cristina Catese poleca potrawy z tuńczykiem

Mięsne przysmaki Piotra Kucharskiego. Poznaj wyjątkowe przepisy

Siostry, które wytwarzają sery z orzechów. "Na świecie jest dosłownie kilka firm, które robią podobne rzeczy"

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Autor: Dominika Czerniszewska

Reporter: Łukasz Kowalski

Tagi:
Prowadzący:
Tagi:
Prowadzący:
Pozostałe wiadomości