Styl życia

Jak urządzić włoską ucztę z trzech dań. Przepisy kulinarne na dania kuchni włoskiej: przystawkę, makaron i deser

Styl życia

Autor:
Adrian
Adamczyk
Czym charakteryzuje się kuchnia włoska?

Poniżej znajdują się trzy przepisy kulinarne kuchni włoskiej na dania z pomidorami, makaronem i kawą w roli głównej. Czyli to, z czego kuchnia włoska słynie najbardziej. Dowiedz się, jak przyrządza się prawdziwie śródziemnomorskie przystawki, włoskie makarony i włoskie desery.

Kuchnia włoska – przystawki

Bruschetta z pomidorem i bazylią:

Każda prawdziwa włoska uczta zaczyna się od tzw. antipasti. Bruschetta jest idealna na przystawkę. To mała grzanka posmarowana oliwą i czosnkiem. Wariacji w kuchni włoskiej na jej temat jest wiele, jednak jeśli chcemy, aby na naszym stole było naprawdę włosko, zdecydujmy się na klasyczny pomidor i bazylię.

Czas przygotowania: 15 min, porcji: 6

Składniki:

  • chleb,
  • 2 garści dojrzałych pomidorów,
  • 1 mała garstka świeżych liści bazylii,
  • sól morska,
  • ząbek czosnku,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • dobrej jakości białe wino lub ocet ziołowy.

Metoda:

Pokrój chleb na kromki o grubości 1 cm i grilluj na patelni grillowej. Wysmaruj kromki wyciśniętym lub posiekanym czosnkiem, następnie polej odrobiną oliwy i posyp szczyptą soli. Farsz może być obfity lub skromny – od posiekanych ziół lub pomidorów i bazylii aż po marynowane warzywa i dojrzałe sery. Jedyną zasadą przy przygotowywaniu farszu do bruschetty jest to, aby składniki były świeże.

Przy wykonywaniu tego farszu, upewnij się, że pomidory są naprawdę dojrzałe. Umyj je, wyjmij środek i wyciśnij pestki. Włóż do miski, wrzuć podarte liście bazylii, przypraw solą i pieprzem, wlej łyżkę lub dwie oliwy i octu (lub wina). Na bruschettę możesz położyć pomidory w dużych kawałkach albo drobno je posiekać lub zgnieść palcami – tak przygotowane będą najsmaczniejsze.

Kuchnia włoska – makarony jako danie główne

Spaghetti alla norma

Pora na pierwsze danie. Spaghetti to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, a ten przepis pochodzi z Sycylii. Śródziemnomorski smak zachwyca!

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ½ garści świeżej bazylii (15 g),
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 łyżka młodych kaparów,
  • 1 łyżka octu winnego czerwonego,
  • puszka 400 g pomidorów śliwkowych,
  • 320 g pełnoziarnistego makaronu typu spaghetti,
  • 50 g sera percorino.

Metoda:

Posiekaj bakłażany na 2 cm kawałki. Wrzuć do durszlaka w zlewie, oprósz solą morską, aby wyciągnęła z nich wilgoć, następnie pozostaw na 20 minut. Obierz i drobno posiekaj czosnek, następnie urwij liście bazylii i drobno posiekaj łodygi. Opłucz bakłażan i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym, następnie umieść w większej misce z oregano, chilli, odrobiną oliwy, szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj wszystko dokładnie. Podgrzej łyżkę oliwy na patelni na średnim ogniu. Jak się już nagrzeje, dodaj bakłażany i smaż od 5 do 8 minut lub do momentu, kiedy będą miękkie i złociste, mieszając co jakiś czas. Bakłażany powinny przylegać do patelni, więc być może będziesz musiał smażyć je turami. Dodaj kolejną łyżkę oliwy, czosnek, kapary i łodygi bazylii, następnie smaż jeszcze 2 minuty lub aż będą złociste. Wymieszaj ocet i pomidory, rozgniatając je łyżką. Zmniejsz ogień na mały i gotuj jeszcze od 15 do 20 minut lub do moment kiedy wszystko zgęstnieje. Gotuj makaron w garnku we wrzącej osolonej wodzie przez 8 minut, aż będzie al dente (czyli nadal dość twardy, ale wystarczająco miękki, aby go ugryźć). Odcedź makaron, ale nie wylewaj całej wody (zostaw około jednej szklanki wody, którą potem dodasz do sosu bakłażanowego). Drobno posiekaj połowę sera i dodaj podarte liście bazylii. Dodaj łyżkę oliwy, następnie przypraw. Dodaj makaron do sosu, dobrze wymieszaj i jeśli chcesz, aby konsystencja była rzadsza, dodaj jeszcze łyżkę wody z garnka po makaronie. Przełóż makaron na talerze, zetrzyj na wierzch pozostałą połówkę sera i na koniec przyprósz listkami bazylii.

Kuchnia włoska – desery

Affogato z orzechami włoskimi

Włosi uwielbiają desery , szczególnie z kawą, więc tego nie może zabraknąć na twojej włoskiej uczcie. Cafe affogato to nic innego jak espresso z lodami. Przepis na podstawowe affogato jest banalnie prosty, więc dodamy tutaj urozmaicenia w postaci czekolady i orzechów.

Czas przygotowania: 15 min. Porcje: 4

Składniki:

  • 50 g gorzkiej czekolady (70%),
  •  20 g masła,
  • 50 g połówek orzechów włoskich,
  • 4 duże łyżki lodów waniliowych,
  • 4 filiżanki espresso.

Metoda:

Rozpuść czekoladę ze szczyptą soli w naczyniu żaroodpornym nad rondelkiem z wolno gotującą się wodą. Pokrusz orzechy, pozostawiając 4 całe połówki na dekorację. Nabierz pełne gałki lodów i nałóż po jednej na pokruszone orzechy, polej filiżanką espresso, połóż orzech na wierzch każdej filiżanki i na koniec polej jeszcze rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Capelle.r/Getty Images

Pozostałe wiadomości