Styl życia

Hiszpański sposób na nawodnienie w czasie upałów. Ten napój działa cuda

Styl życia

Autor:
Nastazja
Bloch
Agua de cebada - przepis

Czekamy na nie cały rok, a gdy przychodzą mamy ich serdecznie dość. Mowa o upałach, które w ostatnim czasie dają się we znaki. Jak uprzyjemnić sobie gorące dni? Idealny sposób wymyślili Hiszpanie. Woda jęczmienna - jeden napój, wiele korzyści. Orzeźwia, nawadnia i fantastycznie gasi pragnienie.

Woda jęczmienna – idealny sposób na upały

Afrykańskie upały dotarły tego lata do Polski. Temperatura pod koniec czerwca sięga przeszło 30 stopni, a my myślimy tylko, jak i gdzie się schłodzić. W takie dni nie zapominajmy przede wszystkim o nawodnieniu. Woda, woda i jeszcze raz woda. Gazowana, kokosowa lub z dodatkiem cytryny i mięty. Sposobów jest wiele. Ciekawy wymyślili także Hiszpanie, którzy z upałami mierzą się zdecydowani częściej. Mieszkańcy w upalne dni nawadniają się tzw. agua de cebada, czyli wodą jęczmienną. Napój ten podobno pije codziennie także Królowa Elżbieta II.

Dlaczego? Napój ten świetnie gasi pragnienie i orzeźwia, do tego jest skarbnicą witamin i minerałów m.in. witamin z grupy B, potasu, wapnia, kwasu foliowego oraz magnezu. Napój wspomaga także układ trawienny oraz reguluje poziom cukru we krwi oraz cholesterolu. Regularne picie tego naparu pomoże usunąć nadmiar toksyn z organizmu oraz doskonale sprawdzi się u osób dbających o sylwetkę, ze względu na dużą zawartość błonnika.

Agua de cebada – przepis

Agua de cebada to woda, która powstaje w wyniku gotowania ziaren jęczmienia. Przepisem na sukces są jednak dodatki. Najpopularniejsza wersja zawiera miód i limonkę oraz korzenne przyprawy tj. cynamon i kardamon. Wariacji jest jednak znacznie więcej. My przedstawiamy najprostszy przepis.

Składniki:

  • 3/4 szklanki ziaren jęczmienia,
  • 1,5 litra wody,
  •  6 łyżek miodu,
  • 2 cytryny, 2 pomarańcze,
  • łyżka cynamonu i kardamonu.

Sposób przygotowania:

Wypłucz ziarna jęczmienia, a następnie wrzuć do zagotowanej wody. Następnie dodaj startą skórkę z dwóch cytryn. Całość gotuj na małym ogniu przez 30 min. Po tym czasie odcedź jęczmień, a wodę wymieszaj z przyprawami, miodem i sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn i pomarańczy. Gotową miksturę najlepiej schłodzić i podawać z lodem. Można przechowywać w lodówce do 3-4 dni.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Nastazja Bloch

Źródło zdjęcia głównego: Arundhati Sathe/GettyImages

Pozostałe wiadomości