Styl życia

Czy żywność w Polsce jest bezpieczna? Zatrważający raport NIK

Styl życia

Autor:
Nastazja
Bloch
Druzgocący raport o polskiej żywności
Druzgocący raport o polskiej żywnościDzień Dobry TVN
wideo 2/13

Żywność w Polsce jest najniebezpieczniejsza w całej Unii Europejskiej. Tak wynika z najnowszego raportu Najwyższej Izby Kontroli. Jakie są tego powody? Z którymi produktami jest największy problem? Wyjaśniał nam to dr inż. Tomasz Szablewski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Czy żywność w Polsce jest bezpieczna?

Polska jest siódmym największym eksporterem żywności w Unii Europejskiej z wynikiem ponad 30 mld euro rocznie, a UE jest największym eksporterem żywności na świecie. Czy jednak produkty dostępne w naszym kraju są bezpieczne? Według raportu Najwyższej Izby Kontroli ich jakość pozostawia wiele do życzenia.

- W świecie naukowym raport odbił się sporym echem. Nasza katedra wnikliwie się temu przyjrzała. Ta sytuacja nie jest niczym zaskakującym. Raport NIK-u jest dość ostry. On pokazuje aktualny stan urzędowej kontroli żywności, jak ona przebiega i jakie są tam problemy. To, jak nasza żywność wygląda, jest sprawą wtórną – powiedział dr inż. Tomasz Szablewski z Katedry Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Jak się okazuje, problemy występują na etapie kontroli ze względu na małą liczbę pracowników. Zdaniem naszego rozmówcy wpływ na to ma chroniczne niedofinansowanie. Brak odpowiedniej ilości ludzi przyczynia się zaś do pomyłek czy niedopatrzeń, szczególnie w przypadku mięsa drobiowego i przetworów mlecznych.

Zdrowa dieta

Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodziDzień Dobry TVN
wideo 2/3

Polska jest największym producentem drobiu i produktów mlecznych. Eksportujemy dużo surowców. Im więcej się czegoś robi, tym większa jest szansa na pomyłki. Nasza żywność jest bezpieczna. Aczkolwiek w tym raporcie duży nacisk kładziony jest na problemy związane z urzędową kontrolą żywności. Ona jest w Polsce bardzo szeroko zakrojona i niestety prowadzona wieloinstytucjonalnie. Rolą służb kontrolujących nie jest tylko kontrola, to jest codzienna współpraca, by było jeszcze lepiej. Tutaj potrzebne jest zaangażowanie bardzo wielu stron. Również przedsiębiorców

Konsumencie – bądź świadomy, co wybierasz

Ekspert zaznaczył także, że każdy konsument powinien dokonywać świadomych zakupów. Przed wrzuceniem produktów do koszyka zawsze należy sprawdzić datę przydatności. Ostrożność wskazana jest również w przypadku mrożonek.

- Patrzmy na daty przydatności, na to, czy mrożonki w sklepach są "zbrylowane", czy są sypkie. Jeżeli są "zbrylowane", to znaczy, że były już rozmrażane i to jest niebezpieczne - ostrzegał dr Szablewski.

Zobacz także:

Autor:Nastazja Bloch

Tagi:
Prowadzący:
Tagi:
Prowadzący:
Pozostałe wiadomości