Szykujesz grilla? Oto proste i smaczne przepisy, które pokochają nawet najwybredniejsi domownicy

Szaszłyk chłopski w towarzystwie kuszących jabłek
Szaszłyk chłopski w towarzystwie kuszących jabłek Dzień Dobry TVN
wideo 2/7

Lato w pełni, pogoda rozpieszcza, a my coraz częściej myślimy o grillu. Jeśli wciąż zastanawiacie się, jakimi przysmakami z rusztu ugościć znajomych, świetnie się składa. Jasiek Kuroń zdradził nam dwa oryginalne przepisy: pierwszy na szaszłyk chłopski z kiełbasą gospodarską oraz drugi na jabłka faszerowane kaszanką z majerankiem.

Pomysłowe i smaczne grillowanie

Wakacje bez grilla? Większość jest zgodna - to nie wakacje! W ciepłe wieczory aż korci, by rozgrzać ruszt, przygotować dobre jedzenie i celebrować smakołyki w gronie przyjaciół. To co, zdołaliśmy Was przekonać? Jeśli tak, to dobrze się składa. Razem z naszym kuchennym ekspertem przygotowaliśmy wyjątkowe przepisy. Proste, szybkie i smaczne. Zaskoczą nie tylko swoim wyglądem i zapachem, ale przede wszystkim smakiem.

Co tym razem położymy na ruszt? Nasz wybór padł na kiełbasę gospodarską JBB Bałdyga, kaszankę gryczaną JBB Bałdyga oraz coś, co uwielbiają nawet najmłodsi – parówki Polanki. To nie koniec, producent oferuje dużo więcej. Wśród produktów JBB Bałdyga znajdziecie także: kiełbasę złotą grillową, kiełbasę rusztową wędzoną czy kruchą kiełbasę bekonową z serem. Dla fanów lżejszych przysmaków polecamy także kiszkę ziemniaczaną JBB Bałdyga. W połączeniu z sosem musztardowym będzie smakować wyśmienicie!

Nie zapomnijcie także o pozycjach deserowych. Na ruszcie świetnie sprawdzą się owoce tj. ananas, jabłko, gruszka, banan bądź kultowe już, słodkie pianki marshmallow.

Więcej propozycji na grilla znajdziesz na naszej podstronie.

Szaszłyk chłopski z kiełbasą gospodarską JBB Bałdyga

Składniki:

  • 300 g kiełbasy Gospodarskiej JBB Bałdyga pokrojonej w 2,5 cm plastry
  • 20 pieczarek bez nóżek
  • 4 zgrillowane młode ziemniaczki w plastrach 1 cm
  • 2 cebule pokrojone w 8 mm plastry
  • 100 g kremowego serka śniadaniowego
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Serek połącz z czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Powstałą masą nafaszeruj pieczarki. Na patyczki szaszłykowe nabijaj kolejno – kiełbasę, pieczarki, cebulę, ziemniaka. Postaraj się, aby na obu końcach szaszłyka znajdowało się mięso. Grilluj szaszłyki kilka minut z każdej strony.

Porada:

Patyczki do szaszłyków namocz przez 20 minut w zimnej wodzie. Zapobiegnie to ich paleniu. Zamiast patyczków możesz użyć łodyg rozmarynu, doda to potrawom ekstra smaku. Pamiętaj jednak, że rozmaryn to intensywne zioło i nie wszędzie będzie pasował.

Jabłka faszerowane kaszanką gryczaną JBB Bałdyga z majerankiem

Składniki:

  • 4 kaszanki gryczanej JBB Bałdyga
  • 4 jabłka
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • łyżka posiekanego świeżego majeranku
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Jabłka przetnij w poprzek na cm od ich szczytu, tak aby powstały "czapeczki". Za pomocą drążarki lub łyżeczki wydłub farsz, zachowując pół centymetra miąższu. Kaszankę wyjmij z osłonki i wymieszaj z czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Powstałą masą nafaszeruj jabłka. Grilluj tak, aby jabłka nie były bezpośrednio nad żarem.

Porada:

Bardzo popularnym połączeniem jest grillowanie kaszanki zawiniętej wraz z jabłkiem w folii aluminiowej. Strzeż się dodawania kwaśnych składników (cytryna + ryba) do zapiekania w tym materiale. Kwas rozpuszcza glin - składnik folii aluminiowej i spożywamy go wtedy zdecydowanie więcej, niż powinniśmy.

Zobacz także:

Pozostałe wiadomości