Spotkajmy się przy grillu

Letnie ośmiorniczki grillowe i pyszna sałatka ziemniaczana z kiełbasą. Co tym razem Jasiek Kuroń wrzuci na ruszt?

Spotkajmy się przy grillu

Ośmiorniczki grillowe w towarzystwie sałatki ziemniaczanej
Ośmiorniczki grillowe w towarzystwie sałatki ziemniaczanejDzień Dobry TVN
wideo 2/4

Lato, a wraz z nim sezon grillowy trwają w najlepsze. Gotowanie na ruszcie, na świeżym powietrzu wielu z nas sprawia niesamowitą frajdę. Nic dziwnego – w końcu zawiera w sobie wszystko, co tak bardzo kochamy: pyszne jedzenie, piękną przyrodę i wolny czas spędzany z bliskimi! W naszym cyklu porad staramy się pokazać, jak można urozmaicić potrawy, które wszyscy znamy i kochamy. Dziś Jasiek Kuroń przygotuje danie, które z pewnością zyska uznanie młodszych biesiadników, a także sałatkę, która oprócz tego, że sama w sobie stanowi świetną przekąskę, to będzie się idealnie komponowała z innymi smakołykami prosto z rusztu.

Jak zachęcić dzieci do jedzenia potraw z grilla?

 Niestety dzieci często niechętnie jedzą potrawy, którymi dorośli się zajadają. Nie chodzi nawet o smak niektórych potraw, ale już o sam ich wygląd, który, z różnych powodów, może maluchom nie przypaść do gustu. Co zatem zrobić, aby dziecko nie grymasiło przy stole? To proste! Choć każdy wie, że jedzeniem bawić się nie wolno, warto nieco urozmaicić formę jego podania. W naszym cyklu grillowym Jasiek Kuroń wykorzystuje w tym celu parówki Polanki JBB Bałdyga. Zabawne i sympatyczne ośmiorniczki z pewnością zachęcą do jedzenia każdego niejadka.

Ośmiorniczki grillowe z parówkami Polankami JBB Bałdyga

Ośmiorniczki z grilla według przepisu Jaśka Kuronia
Ośmiorniczki z grilla w nowej odsłonieŹródło: fot. Piotr Mizerski/mat. prasowe
Ośmiorniczki z grilla według przepisu Jaśka Kuronia

Składniki:

  • 4 parówki Polanki JBB Bałdyga;
  • 100 g ciasta francuskiego;
  • 2 pomidory;
  • ketchup, musztarda;
  • ziarna czarnego sezamu.

Parówki Polanki JBB Bałdyga rozetnij wzdłuż na 8 części, zostawiając jeden koniec (około 2,5 cm) nienaruszony. Z ciasta francuskiego wytnij okrąg i owiń końcówkę parówki tak, żeby ciasto utworzyło coś w rodzaju naparstka. Za pomocą patyczka do szaszłyków przymocuj czapeczkę do ośmiorniczki i całość ułóż na ruszcie. Upewnij się, że parówki Polanki JBB Bałdyga nie leżą bezpośrednio nad żarem. Grilluj do momentu, aż ośmiorniczki będą rumiane, oprósz  je sezamem, następnie podawaj z ketchupem i musztardą.

Sałatka ziemniaczana z grillowaną kiełbasą z beczki JBB Bałdyga

Sałatka ziemniaczana z grillowaną kiełbasąŹródło: fot. Piotr Mizerski/mat. prasowe

Składniki:

  • 300 g kiełbasy z beczki JBB Bałdyga;
  • 4 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę;
  • 4 ogórki konserwowe pokrojone w 1 cm półplastry;
  • 1 średnia czerwona cebula posiekana w kostkę;
  • szklanka mrożonego groszku (lub konserwowego);
  • 1 szpiczasta papryka (ramiro) pokrojona w paski; 2 łyżki majonezu lub jogurtu;
  • sól, pieprz;
  • opcjonalnie koperek lub szczypior.

Kiełbasę grilluj na ruszcie. W międzyczasie pokrój ziemniaki i cebulę w kostkę, a  paprykę i ogórki w półplastry o grubości 1 cm. Tak przygotowane składniki wymieszaj w misce, dodając także groszek oraz koperek lub szczypiorek. Upieczoną kiełbasę pokrój w półplastry i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Więcej propozycji na grilla znajdziesz na naszej podstronie.

Źródło zdjęcia głównego: fot. Piotr Mizerski/mat. prasowe

Pozostałe wiadomości