Spotkajmy się przy grillu

Jasiek Kuroń i wykwintne dania z grilla. Faszerowane polędwiczki i sałatka z młodej kapustki z kiełbaskami zachwycą Waszych gości

Spotkajmy się przy grillu

Fantazje grillowe w nowej odsłonie

Kiedy pada hasło „grill”, większość z nas ma przed oczami pyszną kiełbasę, ewentualnie karkówkę lub szaszłyka. I choć mawia się, że lepsze jest wrogiem dobrego, trudno nie odnieść wrażenia, że zasada ta nijak się ma do jedzenia. W naszym cyklu o grillowaniu Jasiek Kuroń przygotował wyjątkowe dania, które z pewnością zachwycą nawet największych smakoszy.

Wyjątkowe dania z grilla: baw się formą!

Osoby, które deklarują, że nie przepadają za mięsem z rusztu, najczęściej mają na myśli jego tradycyjne odsłony, bez których konserwatywni amatorzy grillowania nie wyobrażają sobie spotkań na łonie natury. Czy da się pogodzić te dwa, wydawać by się mogło, zwaśnione  rody? Zdecydowanie tak! Wystarczy, że w menu na najbliższe garden party znajdą się, obok tradycyjnych kiełbas (my polecamy oczywiście te z JBB Bałdyga), także nieco bardziej wyszukane dania. Co ciekawe, nie tylko główne danie można przygotować na grillu. Jasiek Kuroń wykorzystał ruszt do przygotowania składników do sałatki, która może raz na zawsze zakończyć spór między fanami grillowej klasyki, a poszukiwaczami nowych smaków. Ci pierwsi potraktują ją jako dodatek do kiełbasy, Ci drudzy docenią jej niepowtarzalny smak i ciekawą kompozycję. -Kiedy pojednani amatorzy grillowych doznań zjedzą już przystawki na stół, będzie można podać danie główne: polędwiczki wieprzowe faszerowane szynką Sołtysówką JBB Bałdyga i serem pleśniowym.

Sałatka z młodej kapustki z białymi kiełbaskami koktajlowymi JBB Bałdyga

Sałatka z młodej kapusty na stole
Sałatka z młodej kapustki z kiełbaskami JBB Bałdyga Sałatka z młodej kapusty na stole Źródło: fot. Piotr Mizerski/mat. prasowe
  • 4 białe kiełbaski koktajlowe JBB Bałdyga;
  • 1 główka młodej kapusty;
  • 8 młodych ziemniaków;
  • 200 g pomidorków koktajlowych;
  • pęczek dymki;
  • 2 ząbki czosnku; duży pęczek koperku;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 30 ml oleju lub oliwy; sól, cukier, pieprz;

Białe kiełbaski koktajlowe JBB Bałdyga połóż na ruszt i grilluj aż do uzyskania złotego koloru. W tym czasie posiekaj młodą kapustę, posól ją, dodaj pieprz, cukier i odstaw na kilkanaście minut. Odlej płyn, który zebrał się na dnie, dodaj do miski pokrojone białe kiełbaski koktajlowe JBB Bałdyga, ziemniaki i pomidorki, a także posiekaną dymkę i koperek. Zrób sos z przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z cytryny i oliwy, wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Sałatkę warto przygotować dzień wcześniej – wtedy smakuje najlepiej.

Polędwiczki wieprzowe faszerowane szynką Sołtysówką JBB Bałdyga i serem pleśniowym

Faszerowane polędwiczki JBB Źródło: fot. Piotr Mizerski/mat. prasowe
  • 6 plastrów szynki Sołtysówki JBB Bałdyga;
  • 75 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią;
  • łyżeczka suszonego tymianku;
  • odrobina oleju rzepakowego;
  • 2 małe polędwiczki wieprzowe;
  • pół pęczka natki pietruszki;
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego.

Polędwiczki rozkrój (nie przekrój) wzdłuż, następnie rozklep za pomocą tłuczka, tak żeby miały grubość około pół centymetra. Na mięsie ułóż plastry szynki Sołtysówki JBB Bałdyga, pokruszony ser oraz posiekaną natkę pietruszki i całość zawiń w roladki, zabezpieczając ich boki wykałaczkami lub sznurkiem gastronomicznym. Przełóż je do miski i zamarynuj w oleju, tymianku i sosie sojowym, a następnie grilluj kilka minut z każdej strony. Voila. Gotowe.

Więcej propozycji na przepyszne dania z grilla znajdziesz na naszej podstronie.

Źródło zdjęcia głównego: fot. Piotr Mizerski/mat. prasowe

Pozostałe wiadomości