Przepisy kulinarne

Zygmunt Chajzer, szarlotka babci Zosi i... gender

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Naleśniki z białym serem, szarlotka sypana i makaron z truskawkami - te smakołyki pod okiem Anny Stramach przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Zygmunt Chajzer. Postanowiliśmy, przy okazji wizyty w Dzień Dobry TVN, zapytać Zygmunta Chajzera, co myśli na temat "gender" i reportażu jego syna Filipa? :)

NALEŚNIKI Z BIAŁYM SEREM

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki pszennej

250 ml mleka

250 ml wody

2 jaja

Szczypta soli

2 łyżki stopionego masła

2 łyżki cukru

Farsz:

3 łyżki cukru pudru

400 g białego sera

3 łyżki śmietany

garść rodzynek

Przygotowanie:

Wymieszaj jajka z mąką, solą, cukrem, stopniowo dodawaj mleko i wodę, cały czas mieszaj ciasto. Gdy będziesz miał już ciasto o jednolitej konsystencji, dodaj masło, smaż naleśniki na rozgrzanej patelni około 1 minuty z każdej strony. W misce wymieszaj za biały ser, śmietanę, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru pudru, dodaj rodzynki, wymieszaj. Naleśniki smaruj serem, składaj w trójkąty. Smaż na patelni z odrobiną masła. Podawaj z cukrem pudrem.

SZARLOTKA SYPANA BABCI ZOSI

Składniki:

1 szklanka mąki

1 szklanka kaszy manny

1 szklanka cukru

100 g masła

6 jabłek

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mąkę, kaszę, cynamon, cukier waniliowy i cukier wymieszaj. Na dno tortownicy wysyp warstwę „suchych składników”, pokryj ją warstwą jabłek, wysyp na nie „suche składniki”, czynność powtarzaj. Na samym wierzchu powinna znaleźć się warstwa z mąki, cukru i kaszy, zetrzyj na nią twarde masło. Ciasto piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

MAKARON NA SŁODKO Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

300 g drobnego makaronu (np. kokardki)

500 g truskawek (poza sezonem mrożonych)

250 ml śmietanki kremówki

3 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

świeża mięta

Przygotowanie:

Rozmrożone truskawki podgrzewaj na małym ogniu z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie użyj blendera, by uzyskać gładkie purée, wymieszaj je z 200 ml śmietanki, podgrzej. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Makaron podawaj a w głębokich talerzach, z sosem truskawkowym, miętą i łyżką ubitej śmietanki.

KASZA GRYCZANA MOJEJ BABCI

Składniki:

200 g kaszy gryczanej

3 jajka

2 małe pomidory

natka pietruszki

szczypiorek

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj „na sypko” wg instrukcji na opakowaniu. Przesyp ją do żaroodpornego naczynia. W kaszy zrób za pomocą łyżki małe wgłębienia, umieść tam jajka oraz przepołowione pomidory. Całość posyp odrobiną soli i pieprzu. Zapiekaj około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z pietruszką i ze szczypiorkiem.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości