Zupy rozgrzewające – idealne na chłodne dni. Przepisy utytułowanego szefa kuchni

Rozgrzewająca zupa jest idealna na zimową porę. Kilka propozycji tego typu posiłku przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak. Na naszym stole pojawiły się: krem chrzanowy z pulpecikami z białej kiełbasy, krem z pieczonego czosnku z grzankami z rozmarynem, a także tajska zupa z kurczakiem i grzybami. Palce lizać!

Wywar na zupę uniwersalny

Składniki:

  • 5 l wody
    • 1 kg skrzydełek drobiowych
      • 2 cebule
        • marchew
          • 1/2 selera
            • korzeń pietruszki
              • pęczek natki pietruszki
                • łodyga selera naciowego
                  • 3 liście laurowe
                    • 5 ziaren ziela angielskiego

                      Przygotowanie:

                      Mięso opłukujemy zimną wodą, wstawiamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy warzywa i przyprawy, dodajemy opaloną nad palnikiem cebulę. Doprowadzamy do wrzenia, pokręcamy ogień i gotujemy na małym gazie przez około 3 godziny. Bulion przecedzamy.

                      Krem chrzanowy z pulpecikami z białej kiełbasy

                      Składniki:

                      • 2 l bulionu
                        • 2 szalotki
                          • 3 ząbki czosnku
                            • łyżka masła
                              • łyżka oleju
                                • 3 łyżki chrzanu w słoiku
                                  • 2 obrane ziemniaki
                                    • 3 obrane korzenie pietruszki
                                      • 50 ml śmietany 30 proc.

                                        Do pulpecików:

                                        • 150 g białej kiełbasy surowej
                                          • mąka
                                            • jajko
                                              • panierka panko

                                                Przygotowanie:

                                                Warzywa kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle z oliwą, zalewamy 2 l bulionu. Gotujemy na małym ogniu przez 45 minut. Dodajemy chrzan. Zupę miksujemy blenderem aż będzie idealnie gładka. Dolewamy śmietany i doprawiamy solą i pieprzem. Z białej kiełbasy formujemy niewielkie kulki, panierujemy w mące, jajku i panierce panko. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Serwujemy z kremem chrzanowym.

                                                Tomasz Urbanek / East News

                                                Krem z pieczonego czosnku z grzankami z rozmarynem

                                                Składniki:

                                                • 2 l bulionu
                                                  • łyżka masła
                                                    • łyżka oleju
                                                      • 4 całe główki czosnku
                                                        • 1/2 małego kalafiora
                                                          • kalarepa
                                                            • 80 g tartego parmezanu
                                                              • 50 ml śmietany
                                                                • grzanki
                                                                  • 150 g czerstwego pieczywa
                                                                    • 60 g masła
                                                                      • sól
                                                                        • gałązki rozmarynu

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          W garnku rozgrzewamy masło z olejem. Przesmażamy pokrojony kalafior z kalarepą, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu. Czosnek przecinamy na pół i zawijamy w folię aluminiową, pieczemy przez. O. 35-40 minut w 200 st. C. Po tym czasie czosnek wyciskamy z łupin i dodajemy do zupy. Całość miksujemy, dodajemy śmietankę, dorzucamy parmezan i doprawiamy solą. Pieczywo kroimy w kostkę, smażymy z rozmarynem na rozgrzanym maśle, doprawiamy solą.

                                                                          Tomasz Urbanek / East News

                                                                          Tajska zupa z kurczakiem i grzybami

                                                                          Składniki:

                                                                          • 2 l bulionu
                                                                            • 2 pomidory
                                                                              • kawałek imbiru wielkości kciuka
                                                                                • łyżeczka koncentratu pomidorowego
                                                                                  • 2 sztuki trawy cytrynowej
                                                                                    • 8 liści limonki kafir
                                                                                      • 10 ząbków czosnku
                                                                                        • chili
                                                                                          • 3 szalotki
                                                                                            • 2 łyżki oleju
                                                                                              • 60 g pasty tom-yum

                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojone warzywa. Całość smażymy przez chwilę i zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Całość przecedzamy przez sito do czystego garnka.

                                                                                                Baza z przepisu wyżej

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • 200 g makaronu udon
                                                                                                  • 200 g fileta z kurczaka
                                                                                                    • kiełki fasoli mung
                                                                                                      • 20 g namoczonych grzybów mun
                                                                                                        • 80 g pieczarki
                                                                                                          • 50 g grzybów shimej
                                                                                                            • 250 ml mleka kokosowego

                                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                                              Do zupy dodajemy mleko kokosowe i delikatnie gotujemy, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i wszystkie rodzaje grzybów. Wyłączamy gaz i czekamy 10 min., aby kurczak się ugotował. Doprawiamy solą. Podajemy z makaronem udon, kiełkami fasoli mung, kolendrą i świeżą limonką.

                                                                                                              Tomasz Urbanek / East News

                                                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                              >>> Zobacz także:

                                                                                                              Autor: Iza Dorf

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości