Przepisy kulinarne

Zupa na maślance i kurczak marynowany w jogurcie

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Dzisiaj w naszej kuchni Piotr Kucharski postanowił nakarmić smutnego ziemniaka. Przygotował dla niego potrawy z nabiału: wytrawne pierogi leniwe, kurczaka marynowanego w jogurcie i zupę na maślance. Przekonajcie się, jak smakuje zupa na maślance i sernik z kwaśną śmietaną? Życzymy smacznego!

Wytrawne pierogi leniwe

Składniki:

400 g twarogu tłustego

2 jajka

240 g mąki pszennej

4 łyżki mąki żytniej razowej

4 łyżki posiekanych ziół: koperek, natka pietruszki

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu

kwaśna śmietana do podania

lub rozpuszczone masło

5 łyżek bułki tartej

Przygotowanie:

Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać żółtka i oba rodzaje mąki, ubitą pianę z białek, przyprawy i zioła, wymieszać. Ciasto wyłożyć na stolnicę mocno posypaną mąką (ciasto będzie klejące). Oprószonymi mąką rękami uformować dwa wałki i lekko spłaszczyć. Nożem pokroić je na kawałki i gotować w osolonej wodzie.

Podawać z kwaśną śmietaną lub polane masłem. Bułkę tarta przyprażyć na suchej patelni aż będzie złoto-brązowa i posypać pierogi po wierzchu.

Kurczak marynowany w jogurcie

Marynata:

200 g jogurtu naturalnego

duży kawałek imbiru

4 ząbki czosnku

1 czerwona cebula

1 łyżeczka chilli w proszku

3/4 łyżeczki garam masala

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 pęczka natki pietruszki

Kurczak i dodatki:

1 kurczak

2 marchewki

1 czerwona cebula

1 korzeń pietruszki

mały kawałek selera

1 por

500 g ziemniaków

sól i pieprz

jogurt naturalny do podania

Przygotowanie:

Zmiksować wszystkie składniki na marynatę. Kurczaka natrzeć marynatą. Kurczaka zalać marynatą i odstawić na minimum 2-3 godziny do zamarynowania, najlepiej na noc. Kurczaka razem z marynatą umieścić w brytfance i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 50 minut. Warzywa obrać i pokroić na duże kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić do brytfanki i dalej piec około 30 minut. Kurczaka podawać z warzywami i świeżym jogurtem.

Zupa na maślance

Składniki:

1 litr maślanki


1 litr wody

1 liść laurowy

1 ziele angielskie

1,5 łyżki mąki żytniej

500 g ziemniaków

1 cebula

2 ząbki czosnku (wg uznania)

100 g wędzonego boczku

szczypiorek, koperek, zielona pietruszka

Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować w litrze wody z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i soli. Na patelni zeszklić jedną cebulę i 100 g pokrojonego w kostkę boczku. Na końcu dodać roztarty z solą czosnek. Gdy ziemniaki są miękkie, dodać litr maślanki wymieszany z łyżką żytniej mąki. Całość doprowadź do wrzenia, a po lekkim zgęstnieniu dodać przesmażony na patelni boczek z cebulą.


Sernik New York

Spód:

80 g masła

140 g ciastek digestive

1 łyżka cukru

900 g białego serka kanapkowego

250 g cukru

3 łyżki mąki pszennej

3 jajka

1 żółtko

1 laska wanilii

otarta skórka z cytryny

1,5 łyżeczki soku z cytryny

200 ml kwaśnej śmietany

Wierzch:

200 ml gęstej kwaśnej śmietany

1 łyżka cukru pudru

2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Tortownicę o średnicy 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić masło. Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z cukrem i masłem. Przełożyć na przygotowaną blaszkę do pieczenia i podpiec 10 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 200ºC.

Przy pomocy miksera (na niskich obrotach) ubijać ser przez około 2 minuty, następnie cały czas ubijając dodawać cukier, mąkę i szczyptę soli. Dodać ubite jajka z żółtkiem, nasionka z laski wanilii, skórkę i sok z cytryny. Cały czas ubijać na niskich obrotach. Pod koniec dodać kwaśną śmietanę. Boki formy natłuścić masłem, wyciąć pasek z papieru do pieczenia i przykleić do boków formy. Masę wylać na spód formy i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 90ºC i piec przez kolejne 25 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić do ostygnięcia na 2 godziny.

W tym czasie wymieszać składniki na wierzch i zrobionym w ten sposób kremem posmarować sernik po wyjęciu z piekarnika. Odstawić do ostygnięcia najlepiej na 8 godzin do lodówki.

Kroić nożem zanurzonym w ciepłej wodzie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości