Zupa kartoflanka z kapustą kiszoną i serem gorgonzola - przepis Grzegorza Zawieruchy

Zupa kartoflanka z kapustą kiszoną i serem gorgonzola
Zupa kartoflanka z kapustą kiszoną i serem gorgonzola
Źródło: The Washington Post/Getty Images
Dziś kuchnia Dzień Dobry TVN w pewnym sensie powraca do korzeni. Razem z Grzegorzem Zawieruchą zagłębiamy się w polską ziemię i wykopujemy z niej prawdziwe skarby - warzywa okopowe. Jak zrobić zupę kartoflankę z kapustą kiszoną i serem gorgonzola. Sprawdź prosty przepis.

Zupa kartoflanka z kapustą kiszoną i serem gorgonzola - przepis Grzegorza Zawieruchy

Składniki:

  • 6 szt ziemniaków
    • 1 pietruszka
      • 2 marchewki
        • 5 ziaren ziela angielskiego
          • 4 liście laurowe
            • 500g kapusty kiszonej
              • 1 szklanka soku z kapusty kiszonej
                • 30g sera gorgonzola
                  • 2 łyżki majeranku
                    • 1 łyżka soli
                      • 1 czubata łyżka mąki pszennej
                        • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
                          • 1 cebula
                            • 1 łyżka pasty paprykowej (opcjonalnie)

                              Zupa kartoflanka z kapustą kiszoną i serem gorgonzola - sposób przygotowania

                              1. Do dużego garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i pietruszkę, starte wcześniej na tarce o grubym oczku.
                                1. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadną się. Po tym czasie kapustę kiszoną lekko siekamy i dodajmy do zupy. Gotujemy kolejne 15 minut.
                                  1. Dodajemy sok z kapusty i dalej gotujemy na małym ogniu.
                                    1. Na patelnię dodajemy 1 łyżkę masła oraz cebulę posiekaną w drobną kostkę. Lekko szklimy i dodajemy łyżkę mąki oraz paprykę (możemy dodać pastę paprykową). Robimy zasmażkę, którą zagęszczamy zupę.
                                      1. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy przez kolejne 15 minut. Na koniec do zupy wrzucamy pokruszony ser gorgonzola i gotujemy, aż stanie się lekko kremowy.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Diana Ryściuk

                                        Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                        Źródło zdjęcia głównego: The Washington Post/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości