Przepisy kulinarne

Zupa jagodowa - prosty przepis na sezonowy przysmak

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Zupa jagodowa

Zupa jagodowa to świetna propozycja na letni lunch dla całej rodziny, zwłaszcza dla dzieci. Z naszym przepisem jest również prosta w przygotowaniu. Zrób domową zupę jagodową i się przekonaj.

Zupa jagodowa zalicza się do grona zup owocowych, ale zdecydowanie różni się od innych. Odpowiednio przygotowana nie jest przesadnie słodka i lepiąca a wręcz orzeźwiająca. Zwłaszcza, gdy trochę postoi w lodówce i serwowana jest na zimno.

Przepisy Andrzeja Polana

Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z PolanemDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Zupa jagodowa - przepis

Składniki:

  • pół kg jagód,
  • ok. litr wody,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • listki mięty,
  • szklanka drobnego makaronu,
  • opcjonalnie: pokruszony lód.

Zupa jagodowa - sposób przygotowania

  1. 1Jagody opłukać, wsypać do garnka, zalać wodą, dodać starty imbir i sok z cytryny.
  2. 2Całość przykryć i zagotować.
  3. 3Zawartość garnka przetrzeć przez sito lub zblendować i znów umieścić na ogniu.
  4. 4Dodać miód i mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody.
  5. 5Zupę wymieszać i ponownie zagotować na małym ogniu.
  6. 6W osobnym garnku ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu i dodawać go do zupy bezpośrednio przed podaniem.
  7. 7Odcedź makaron i dodaj do zupy jagodowej. Wymieszaj delikatnie.
  8. 8Na koniec dodać listki mięty.
  9. 9Zupę jagodową można dodatkowo schodzić kostkami lodu i zmienić nieco jej charakter jogurtem naturalnym i serem feta.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także inne przepisy na dania z jagodami:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Natasha Breen/Getty Images

Pozostałe wiadomości