Przepisy kulinarne

Kuchnia skandynawska – smaczne biesiadowanie

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
jedzenie na talerzach

Kuchnia krajów Północy: Danii, Norwegii i Szwecji jest w wielu punktach podobna. Cechą łączącą potrawy przyrządzane w Skandynawii jest wykorzystywanie naturalnych i charakterystycznych składników. Kuchnia Skandynawów to w dużej części ryby oraz owoce morza, ale także dziczyzna i potrawy z mięsa zwierząt hodowlanych. Jedną z charakterystycznych cech tamtejszej kuchni jest dodawanie do potraw owoców leśnych: jagód, jeżyn, borówek.

Tym, co wyróżnia Skandynawów na tle innych narodowości, jest także sposób celebrowania posiłków, kultura ich przyrządzania i spożywania. Zarówno w domach, jak restauracjach, mieszkańcy Skandynawii delektują się smakiem przyrządzonych potraw, dzięki czemu zasłynęli jako prawdziwi biesiadnicy. Niektórzy znawcy kuchni skandynawskiej twierdzą, że do dziś przetrwał smak potraw przygotowywanych przez Wikingów, które obecnie Duńczycy czy Norwegowie serwują w nieco bardziej unowocześnionej formie.

Zdrowa dieta

Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodziDzień Dobry TVN
wideo 2/3

Kuchnia Skandynawii – jak jedzą Duńczycy, Norwegowie i Szwedzi?

Duńczycy zasłynęli jako naród, który doskonale potrafi łączyć tradycje rodzimej kuchni ze smakami z całego świata. Nie boją się eksperymentów kulinarnych i z radością odkrywają nowe smaki, dzieląc się nimi z najbliższymi podczas ulubionych biesiad. Duńczycy nie tylko dbają o nastrój przy stole, ale także o to, aby w kuchni nic się nie marnowało – znani są także ze swej oszczędności. Stąd też umiejętność łączenia i wykorzystywania wielu składników.

Najważniejsze w duńskiej kuchni są dania z ryb, głównie śledzi i makreli. Ulubione śledzie podawane są na wiele sposobów: marynowane na słodko, z dodatkiem kwaśnej śmietany, z dodatkiem jajek i pomidorów. Duńczycy lubią pieczywo oraz wszelkiego rodzaju kanapki, które traktowane są jako zimna przekąska. Do dań mięsnych i rybnych dodają także warzywa – marchewkę, kapustę czy ogórki.

Kuchnia skandynawska to także kuchnia norweska, z którą nieodłącznie kojarzony jest łosoś. W Norwegii łososia podaje się na surowo, ugotowanego czy zamarynowanego. Poza rybami i owocami morza Norwegowie jadają dziczyznę, pod postacią której kryją się renifery i łosie, a także baranina i jagnięcina.

Szwedzi, choć podobnie jak sąsiedzi w menu posiadają różne ryby i owoce morza, najbardziej cenią sobie śledzie. Popularną szwedzką potrawą jest śledź kiszony, którego ciekawy smak kontrastuje z dość nieprzyjemnym zapachem. Szwedzka kuchnia jest nieco bardziej słodka od kuchni sąsiednich państw.

Skandynawska zupa

Kuchnia skandynawska to ryby, z których mieszkańcy Północy potrafią przygotowywać niezwykłe zupy. Zupa skandynawska, której warto spróbować, to norweska fiskesuppe, czyli danie z łososia i dorsza, z dodatkiem krewetek.

Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g fileta z łososia,
  • 200 g fileta z dorsza,
  • 100 g krewetek,
  • 1 por,
  • 2 marchewki,
  • 1 cytryna,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 200 ml mleka,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 400 ml bulionu rybnego z kostki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka masła do smażenia.

Przygotowanie:

  1. 1Ugotuj filety rybne oraz krewetki (przez kilka, kilkanaście minut). Wyjmij, pokrój na mniejsze kawałki, usuwając ości.
  2. 2Obierz i pokrój na plasterki marchewkę, posiekaj por i czosnek.
  3. 3Na patelni rozpuść masło i wrzuć warzywa. Podsmażaj je kilka minut.
  4. 4Kostkę rybną zalej wodą, dodaj warzywa, sok z cytryny, mleko i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. 5Śmietanę zahartuj i wlej do wywaru. Dopraw solą i pieprzem.
  6. 6Dodaj do zupy ugotowane ryby i krewetki, całość podgrzewaj razem przez kilka minut.
  7. 7Zupę podawaj z posiekanym szczypiorkiem oraz świeżym pieczywem.

Ciasto skandynawskie

Każda restauracja skandynawska ma w swym menu ciasto. Jak wygląda i smakuje ciasto skandynawskie? Czy różni się czymś od znanych tradycyjnych polskich ciast? Jedno z popularnych w Skandynawii ciast to toscakaka, czyli ciasto ucierane z migdałami w karmelu.

Składniki (na formę 23 cm):

  • 3 jaja,
  • 150 g cukru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 75 g masła,
  • 75 ml maślanki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • szczypta soli.

Do przygotowania praliny:

  • 125 g masła,
  • 125 g brązowego cukru,
  • 150 g płatków migdałów,
  • 50 ml mleka,
  • ⅕ łyżeczki soli morskiej,
  • ⅕ łyżeczki ekstraktu z wanilii.

Przygotowanie:

  1. 1Przesiej mąkę i proszek, dodaj sól i odstaw na bok.
  2. 2Jajka utrzyj z cukrem i ekstraktem z wanilii.
  3. 3Masło rozpuść.
  4. 4Do utartych jajek dodawaj na zmianę suche składniki, roztopione masło i maślankę. Mieszaj tylko do połączenia składników.
  5. 5Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto.
  6. 6Nagrzej piekarnik do 160℃, wstaw ciasto i piecz do suchego patyczka (około 30 minut).
  7. 7Przygotuj pralinę: wszystkie składniki włóż do rondelka, postaw na małym ogniu, gotuj przez 4 minuty, ciągle mieszając.
  8. 8Wyjmij ciasto z piekarnika i wylej na nie pralinę. Temperaturę w piekarniku podkręć do 210℃.
  9. 9Piecz ciasto na górnym poziomie przez 5–10 minut, aż wierzch zbrązowieje.

Dieta północna uważana jest za jedną z najzdrowszych diet na świecie, dlatego zyskuje coraz większą popularność także w Polsce. Uważa się, że pomaga w odchudzaniu, a także chroni przed chorobami cywilizacyjnymi. Dieta skandynawska zwana także dietą nordycką, uczy zdrowego stylu życia i pomaga wprowadzać zdrowe nawyki żywieniowe. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: luchezar/Getty Images

Pozostałe wiadomości