Co ugotować z zapasów zgromadzonych w domu? Z pomocą przychodzi Daria Ładocha. Ugotuj kryzysową zupę meksykańską, kaszotto, sałatkę z jajkiem, zapiekankę ziemniaczaną lub pastę z fasoli.
Na łyżce oliwy podsmaż przyprawy wraz z pokrojonym czosnkiem i posiekaną cebulką. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i zalej wodą lub bulionem. Następnie dodaj przecier, pomidory oraz kukurydzę i fasolę.
Groszek należy rozmrozić lub chwilę wcześniej wyciągnąć z zamrażarki. Podsmaż na łyżce oliwy czosnek posiekany i cebulę. Dodaj kaszę i chwilę smaż z warzywami. Następnie zalej wodą lub bulionem i przykryj. Dodaj sól i pieprz. Gdy kasza wchłonie całą wodę dodaj groszek i wlej wino i dalej gotuj pod przykryciem. Dopraw do smaku. Przed podaniem dodaj kozi ser, pestki dyni oraz upieczonego buraka pokrojonego w kostkę lub słupki.
Sałatka z jajkiem
Składniki:
8 jajek ugotowanych na twardo
8 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
fasolka szparagowa (mrożona lub z puszki)
2 ogórki konserwowe
½ puszki kukurydzy
soczewica z puszki
lub ½ szklanki ugotowanej suchej
sól, pieprz, papryka słodka w przyprawie
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Jajka obierz z łupin i pokrój w kostkę, pomidory suszone w paseczki, ogórki w drobną kostkę. Dodaj soczewicę, fasolkę szparagową i kukurydzę. Dopraw przyprawami. Dodaj majonez z jogurtem i wymieszaj.
Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków
500 g mięsa mielonego (zapewne macie mrożone więc należy je rozmrozić)
Formę do zapiekanki wysmaruj olejem. Dodaj ziemniaki, mięso, cebulę, oliwki pokrojone w plastry, rozmrożony lub odcedzony groszek. Wszystkie przyprawy wymieszaj razem i posyp z wierzchu zapiekankę. Całość zalej pomidorami z puszki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz pod przykryciem przez 45 minut. Następnie przełącz piekarnik na funkcję grill, zdejmij przykrycie i posyp startym serem. Zapiekaj, aż ser będzie chrupiący.
Pasta z fasoli z orzechami
Składniki:
2 puszki fasoli odcedzonej na sitku
1 duży ogórek kiszony lub dwa małe pokrojone w bardzo drobną kostkę
garść orzechów włoskich
2 łyżki pestek słonecznika podprażonych na patelni
sól, pieprz
1 czerwona cebula pokrojona w cieniutkie piórka
chleb
musztarda do podania
Przygotowanie:
Zmiksuj fasolę z orzechami i pestkami słonecznika. Dodaj sól i pieprz. Pastę przełóż do miski i dodaj ogórki. Wymieszaj i dopraw do smaku. Nakładaj pastę na chlebie w towarzystwie musztardy i na wierzchu ułóż plasterki cebuli.
Masz zapasy w domu? Zobacz, co przygotowała na naszym studiu Daria Ładocha: