Ziołowa kuchnia Mariety

W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała potrawy bazujące na ziołach. Co powiecie na: Tabbouleh z pęczaku z ziołami i marynowaną polędwicą wołową, Quiche wiosenny z ziołowym dipem oraz orzeźwiające panna.

Tabbouleh z pęczaku z ziołami i marynowaną polędwicą wołową

Składniki:

2,5 szklanki ugotowanej kaszy pęczak

Sok z ½ cytryny

Sól, pieprz

Oliwa

½ pęczka rzodkiewki

¼ żółtej papryki

¼ czerwonej papryki

Świeża mięta, kolendra, pietruszka, koperek

Kilka pomidorków koktajlowych

Rukiew wodna

400 g polędwicy wołowej

Kilka gałązek rozmarynu

4 ząbki czosnku

Sól morska gruboziarnista

3 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Polędwicę oczyszczamy z błon, osuszamy na ręczniku papierowym. Do głębokiej miski sypiemy ok. 4-5 łyżek soli morskiej 2 łyżki cukru trzcinowego. Układamy na tym polędwicę, obsypujemy 2 łyżkami soli i łyżką cukru. Dokładanie obtaczamy mięso w posypce, dorzucamy przekrojone na pół i nieobrane ząbki czosnku, obkładamy całość gałązkami rozmarynu. Przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy na min. 24h do lodówki. W trakcie marynowania obracamy polędwicę kilka razy i odlewamy wodę z miski. i obsypujemy solą morską i cukrem. Następnego dnia gotujemy pęczak w osolonym wrzątku aż będzie miękki, odcedzamy i do jeszcze ciepłego dodajemy ok. ½ szklanki drobno poszatkowanych ziół, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Papryki kroimy w drobną kostkę a rzodkiewki w ćwiartki i dodajemy do kaszy. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i skrapiamy całość oliwą. Dokładanie kaszę mieszamy i odstawiamy na min. 20-30 minut do lodówki. Polędwicę wyciągamy z miski, opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy i krótko przesmażamy na rozgrzanej oliwie, po ok. 1 minucie z każdej strony. Ściągamy ją z patelni i odkładamy na 5 minut, żeby odpoczęła. Sałatkę nakładamy na talerz, dekorujemy cienkimi paskami polędwicy, rukwią wodną, pomidorkami koktajlowymi.

Quiche wiosenny z ziołowym dipem

Składniki:

Ciasto:

150 g mąki pszennej

50 g mąki orkiszowej

100 g zimnego masła

1 jajo

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

1 mała zielona cukinia

6-8 pomidorków koktajlowych

Ok. 80 g gorgonzoli

220 ml śmietany 18-22%

2 jaja

Świeży tymianek

1 ząbek czosnku

Szczypta soli

Pieprz

Dip ziołowy:

Po sporej garści świeżych ziół:

Pietruszka, mięta, bazylia grecka, oregano

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka musztardy np. Dijon

2 łyżki oliwy

200 ml gęstego jogurtu

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Składaniki na ciasto zagniatamy szybko, albo wyrabiamy w mikserze. Formujemy kulę, spłaszczamy ją, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, cukinię kroimy w podłużne, cienkie paski, pomidorki na połówki, gorgonzolę kruszymy na mniejsze kawałki. Jaja miksujemy krótko ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Ciasto na quiche rozwałkowujemy, wykładamy nim spód i boki tortownicy lub formy do tar. Spód nakłuwamy widelcem, układamy na nim zrolowane paski cukinii, połówki pomidorków i kawałki sera. Całość obsypujemy świeżo mielonym pieprzem i listkami tymianku. Polewamy warzywa masą jajeczną i wstawiamy do pieca na ok. 40-45 minut. W tym czasie miksujemy zioła z czosnkiem, musztardą i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem i łączymy z jogurtem. Całość chłodzimy do czasu podania tarty.

Orzeźwiające panna cotty z pachnotką, miętą i limonką z wiśniami z rozmarynem i tymiankiem

Składniki:

200 ml gęstego jogurtu

250 ml śmietany kremówki

150 ml mleka

2 czubate łyżki żelatyny

1 łyżeczka skórki startej z limonki

Kilka kropli pasty z wanilii

Kilka gałązek pachnotki

Kilka gałązek mięty

40 g cukru

Wiśnie w winie:

100 g mrożonych wiśni

Ok. 1 szklanki czerwonego wina

Kilka łyżek cukru trzcinowego

Gałązki tymianku

Gałązki rozmarynu

2-3 łyżki masła

Do dekoracji:

Różne, kolorowe owoce i listki świeżych ziół

Przygotowanie:

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Do rondelka wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy drobno poszatkowaną miętę i pachnotkę, skórkę z limonki, cukier i wanilię. Podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Napęczniałą żelatynę przekładamy do rondelka z mlekiem i dokładnie rozpuszczamy. Pozostawiamy do przestudzenia. Jogurt przelewamy do wysokiego dzbanka lub miski, dolewamy mleko z żelatyną i dokładnie mieszamy. Przelewamy do foremki silikonowej. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Wiśnie zasypujemy cukrem, zalewamy winem, dodajemy gałązki rozmarynu i tymianku i podgrzewamy do czasu aż znaczna część płynu odparuje, powinien powstać nam dość gęsty sos, w razie czego należy dodać więcej cukru i dłużej odparowywać. Na koniec dodajemy zimne masło i mieszamy. Na dużym, płaskim talerzu układamy deser zaczynając od nalanie odrobiny gęstego sosu, na nim układamy panna cottę, całość dekorujemy ulubionymi, sezonowymi owocami i listkami pachnotki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości