Przepisy kulinarne

Zimne przekąski i smaczne kąski

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Zimne przekąski na zakończenie karnawału serwował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan. Nachosy i okrasa z warzyw oraz tosty z tortilli z pieca z sadzonym jajkiem. Smacznego!

Tosty z tortilli z pieca z sadzonym jajkiem

Składniki:

10 tortilli

3 avocado

250 ml śmietany (gęstej)

2 puszki czerwonej fasoli

6 pomidorów

2 czerwone cebule

sól gruboziarnista

oliwa do smarowania

natka pietruszki

kolendra

ocet winny

kumin

pieprz czarny

Przygotowanie:

Placki tortilli smarujemy oliwą, posypujemy solą gruboziarnistą i wstawiamy na papierze do pieczenia do piekarnika. W trakcie przekładamy na drugą stronę. Avocado mieszamy z kwaśną śmietaną. Robimy salsę z pomidorów i czerwonej cebuli. Doprawiamy octem winnym, oliwą. Fasolę czerwoną miksujemy, dodajemy pokrojoną czerwoną cebule, kumin, pieprz, natkę pietruszki. Na każdą porcje tortilli kładziemy pastę z czerwonej fasoli, łyżkę avocado ze śmietaną, sadzone jajko przesmażone z dwóch stron i na koniec pokrojone pomidory.

Nachosy i okrasa z warzyw

Składniki na nachos:

300 g mąka (pszenna i kukurydziana)

150ml woda

szczypta soli

ostra papryka

kurkuma

Przygotowanie:

Obie mąki mieszamy z przyprawami do smaku i koloru, dodajemy wodę i wyrabiamy jednolite ciasto. Chwilę odstawiamy żeby odpoczęło i rozwałkowujemy na cienki placek, tak jak na domowy makaron. Kroimy w paski 5-cm. a następnie na trójkąty. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy trójkąty z jednej i drugiej strony.

Składniki okrasy z warzyw:

Składnik2 bakłażany

2 czerwone cebule

2 czerwone papryki

4 ząbki czosnku

pieprz czarny

papryka chilli

2 łyżki chrzanu

natka pietruszki

cytryna

sól

Przygotowanie;

Bakłażana obieramy zer skóry, kroimy w kostkę, dodajemy czerwoną cebulę. Mieszamy, dodajemy czerwoną paprykę w kostkę. Czosnek oliwę, sol, pieprz, pieprz Cayenne. Wszystko mieszamy i wstawiamy do piekarnika. Upieczone warzywa skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy chrzan i miksujemy. Dodajemy natkę pietruszki, mieszamy.

Kubki z bagietki z wołowiną

Składniki:bagietka

400 g wołowiny mielonej

3 czerwone cebule

olej do smażenia

cynamon

gałka muszkatołowa

świeża mięta

cynamon

pieprz

sól

Przygotowanie:

Bagietkę kroimy na kawałki o dł. 6-7cm. Wydrążamy pozostawiając na dnie troszkę miąższu. Cebulę przesmażamy na patelni, dodajemy wołowinę i smażymy, do wołowiny dodajemy wydrążony miąższ z bagietki, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, miętą i cynamonem. Masą wypełniamy przygotowane kubki z bagietki i wstawiamy do zapieczenia.

Grzanki z serem i cynamonem

Składniki:

bagietka

100 g masło

ser Mozzarella

cynamon

cukier puder

50 ml rumu

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy na patelni, obsmażamy kromki bagietki. Na każdą obsmażona kromkę układamy plaster sera Mozzarella i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia. Posypujemy cukrem pudrem, cynamonem. Skrapiamy delikatnie rumem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości