Materiał promocyjny

Ziemniaki, pyry, kartofle... Przepisy z ziemniakami od Ani Starmach

Na naszych stołach gości dzięki Hiszpanom, którzy upowszechnili go w XVI wieku. Od razu stał się warzywem powszechnie stosowanym w europejskiej kuchni. W kuchni Dzień Dobry TVN nie zapomnieliśmy o ziemniaku, warzywie, które jest istnym kameleonem: od puree po chrupiące frytki. Zobacz, jak Anna Starmach wykorzystała ziemianka!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Ziemniaczane krokieciki

Składniki:

1kg ziemniaków

Pęczek zielonej pietruszki

Sól, pieprz

2 jaja

Szczypta ostrej i słodkiej papryki

Szczypta gałki muszkatołowej

Bułka tarta

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Odcedź, ostudź i obierz. Następnie przeciśnij je przez praskę lub zmiel za pomocą robota kuchennego. W dużej misce wymieszaj ziemniaki z jajkami i przyprawami oraz posiekaną pietruszką. Z masy formuj małe krokieciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na oleju, aż będę rumiane.

Ziemniaki z miodem, chilli i sezamem

Składniki:

1kg ziemniaków

3 ząbki czosnku

1 łyżka słodkiej papryki

2 łyżki ostrej papryki

Sól

2 łyzki Liwy

Sos:

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka sosu chili

1 łyżka octu winnego

2 łyzki miodu

1 łyżka oliwy

świeża kolendra

garść sezamu

Przygotowanie:

Ziemniaki pokrój w cienkie słupki, jak do frytek. Przełóż je na głęboką blachę dodaj sól, papryki, oliwę i rozdrobniony czosnek, dokładnie wymieszaj (najlepiej rekami). Zapiekaj Około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Wszystkie składniki sosu połącz ze sobą i podgrzej, wylej go na upieczone i gorące ziemniaki, wymieszaj (lepiej nie rękami bo się poparzysz), dodaj sezam, wymieszaj. Gorące ziemniaki podawaj z odrobiną świeżej kolendry.

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

1kg ziemniaków

300ml śmietanki 30%

70g tartego sera gruyere

3 ząbki czosnku

70g wędzonego boczku

Szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Boczek pokrój kostkę przysmaż na patelni. Ziemniaki obierz na następnie zetrzyj na tarce na cienkie plasterki. Przełóż je do rondla, zalej śmietanką, dodaj cienko pokrojony czosnek, sól, pieprz, rozmaryn. Zagotuj. Następnie przelej całą zawartość do żaroodpornego naczynia, dodaj boczek, lekko wymieszaj. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.

Ziemniaki faszerowane

Składniki:

8 dużych ziemniaków

400g mrożonego szpinaku

3 ząbki czosnku

200g sera pleśniowego z niebieską pleśnią

2 łyżki gęstej śmietany

60g tartego parmezanu

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie na pól twardo. Rozmrożony szpinak odsącz z nadmiaru wody. Czosnek drobno pokrój i przysmaż go na odrobinie oliwy, dodaj szpinak ,a po paru minutach rozdrobniony ser. Gdy ten się rozpuści dodaj śmietanę, wymieszaj i dopraw do smaku. Ugotowane ziemniaki natnij w poprzecznie w kilku miejscach, w powstałe wgłębienia nałóż farsz. Ziemniaki ułóż na blasze do pieczenia, posyp parmezanem i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30-40 minut ( w zależności od tego jak duże są twoje ziemniaki)

Zapiekane babeczki z puree ziemniaczanego

Składniki:

500g ugotowanych ziemniaków

1 jajko

3 łyżki mąki

1 łyżka śmietany

Pół łyżki rozmarynu

Sól, pieprz

Szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel na gładką masę za pomocą robota kuchennego. Wymieszaj je w misce razem z jajem, mąka śmietaną, rozmarynem, gałką, solą i pieprzem. Tak powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego i za jego pomocą nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe porcje puree o kształcie babeczek. Zapiekaj około 15 minut w temperaturze 190 stopni.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości