Przepisy kulinarne

Ziemniaczana kuchnia Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN w roli głównej wystąpiły ziemniaki. Piotr Kucharski przygotował z nich dania zasługujące na nagrodę. Na stole pojawiły się: zapiekanka Dauphinoise, pieczone ziemniaki, marynowane młode ziemniaczki, rozmarynowe ziemniaki z patelni, ziemniaki w mleku kokosowym. Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie!

 

 

 

Ziemniaki w mleku kokosowym

Składniki:

700 g słodkich ziemniaków

2 łyżki oleju

400 g zielonego groszku

2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy

2 papryczki chili

3 łyżeczki kurkumy

400 ml mleka kokosowego

sól

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w 2 cm kostkę.

Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Dodajemy ziarna gorczycy. Podgrzewamy aż zaczną strzelać. Dodajemy posiekane chili, ziemniaki i groszek. I smażymy kilka minut. Dodajemy 400 ml wody i kurkumę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy aż ziemniaki będą półmiękkie. Dodajemy mleko kokosowe, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy bez pokrywki aż ziemniaki będą miękkie.

Zapiekanka Dauphinoise

Składniki:

1 kg małych ziemniaków

400 ml śmietany kremówki

200 ml mleka

2 ząbki czosnku

100 g dobrego żółtego sera np. Gruyere

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy do miski z wodą, aby nie ściemniały. W rondlu na wolnym ogniu gotujemy śmietanę, mleko i czosnek. Ziemniaki osuszamy na ręczniku i dodajemy do rondelka. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. W tym czasie przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Posypujemy startym serem i zapiekamy w rozgrzanym do 180ºC piekarniku przez 30-35 min.

Rozmarynowe ziemniaki z patelni

Składniki:

1 kg ziemniaków

3-4 gałązki rozmarynu

4 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek. Układamy warstwę ziemniaków. Przyprawiamy solą, pieprzem, igiełkami rozmarynu i czosnkiem. Układamy tak warstwy ziemniaków aż wykorzystamy wszystkie składniki. Całość polewamy oliwą z oliwek i smażymy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie.

Marynowane młode ziemniaczki

Składniki:

500 g młodych ziemniaków

mały pęczek mięty i pietruszki

3 szalotki

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek i wody

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości. W tym czasie miksujemy zioła, szalotki, czosnek aż utworzą pastę. Dodajemy oliwę z oliwek, wodę i przyprawy. Ziemniaki odcedzamy, lekko nakłuwamy widelcem i mieszamy z ziołową salsą.

Pieczone ziemniaki

Składniki:

4 duże ziemniaki do pieczenia

olej

Krem:

200 g sera do kanapek

sok z cytryny

odrobina skórki otartej z cytryny

sól

pieprz

Dodatki:

wędzony łosoś

szczypiorek

kapary

4 plasterki boczku

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220ºC. Ziemniaki dokładnie myjemy, wycieramy i smarujemy olejem. Układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 25 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190ºC i pieczemy ok. godziny aż będą miękkie i miały chrupiącą skórkę. Przed podaniem nacinamy na krzyż i rozchylamy, aby zrobić miejsce na krem.

Serek mieszamy z odrobiną soku i skórki z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy do środka każdego z ziemniaków. Na kremie układamy łososia, posypujemy szczypiorkiem i kaparami.

Boczek smażymy na suchej patelni aż będzie chrupiący. Układamy po plasterku na każdym z ziemniaków.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości